Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP's Cultuurknallers 19
08 MEI 2017 • Door Valerija Denaityte • Beeld: Carrousel • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

CJP's Cultuurknallers 19

Zie de mogelijkheden van technologie in The Circle, bekijk een dansmarathon in Carrousel en sla een boekje open tijdens ILFU. Onze Cultuurknallers!

Muziek

12 t/m 21 mei: Freddie
We kennen Freddie Mercury als een kameleon: hij was alles van man tot vrouw, diva tot buitenbeentje. Omdat hij alles kon zijn, kende niemand hem echt goed. De voorstelling Freddie gaat dan ook over individu zijn terwijl je opgaat in de menigte, zoals Mercury dat zelf ook deed. Freddie is te zien in de Wasserij tijdens de Operadagen Rotterdam. Op dit festival scoor je met je CJP-pas tickets voor een tientje.
De Wasserij, Rotterdam // € 7,50 CJP-korting // Meer info

14 mei: Mister & Mississippi
Een concert van Mister & Mississippi: meer dan alleen maar fijne deuntjes luisteren. Het is een hele ervaring, met donkere synths, een vleug jaren tachtig new wave én dynamisch beeld en licht. Met hun nieuwste album Mirage is de band begonnen aan een nieuw hoofdstuk van hun carrière. Single HAL9000 is hier een geweldig voorbeeld van en zet de toon voor het hele album.
Paard van Troje, Den Haag // € 2,- CJP-korting // Meer info

HAL9000 - Mister & Mississippi

13 mei: Mick Flannery
Ierland heeft ons veel goeds gebracht: bier, whiskey en Mick Flannery. De singer-songwriter stond afgelopen winter al op mini-festival Stille Nacht en keert na dit succes terug naar Rotterdam. Hij is inmiddels een veteraan in het genre en besloot in 2016 het roer om te gooien met het album I Own You. Inspiratie kreeg hij van Kendrick Lamar’s To Pimp A Butterfly. I Own You is hiermee een reflectie van de wereld waar Flannery in leeft, in plaats van een reflectie van zijn emoties.
Rotown, Rotterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

I Own You - Mick Flannery

Film

King Arthur: Legend of the Sword
Velen hebben een oom die ze niet uit kunnen staan, vaak zonder reden. Arthurs oom heeft Arthurs familie vermoord en hem dakloos gemaakt, zodat hij de troon over kan nemen. Best een goede reden om je oom te haten. Arthur (Charlie Hunnam) heeft iets wat oom Vortigern (Jude Law) niet heeft: de kracht om het zwaard Excalibur uit een magische rots te trekken en zo elke vijand te verslaan. Met dit zwaard wil hij zijn oom van de troon stoten en zijn ware herkomst omarmen. Dit gaat uiteraard niet zonder gevecht.

King Arthur: Legend of the Sword (trailer)

The Circle
Zou het handig zijn om al je gegevens op één plek te hebben en met één account alles te kunnen doen? Klinkt fijn, toch? Misschien denk je daar na het zien van The Circle anders over. Mae Holland (Emma Watson) wordt aangenomen bij technologiebedrijf The Circle en is daar dolblij mee. Bij het bedrijf weet iedereen alles van elkaar, en het is de bedoeling om dit ook voor de rest van de wereld te laten gelden. Langzaam maar zeker breidt het bedrijf zich uit tot de cirkel compleet is, met alle gevolgen van dien.

The Circle (trailer)

I Am Not Your Negro
In 1979 stuurde James Baldwin zijn agent een brief met de titel van zijn nieuwste project, ‘Remember This House.’ Helaas had hij voor zijn dood in 1987 maar dertig pagina’s af. Filmmaker Raoul Peck besloot het verhaal van Baldwin af te maken en zo ontstond I Am Not Your Negro. In deze documentaire, vertelt door Samuel L. Jackson, krijg je de verhalen van Martin Luther King, Malcolm X en Medgar Evers te horen. Alledrie waren pioniers in de rassenstrijd in de VS, en alledrie waren bevriend met Baldwin toen hij het boek schreef. I Am Not Your Negro kijkt naar ras in de tijd van deze mannen en wat dit betekent voor ons heden.

I Am Not Your Negro (trailer)

Afhankelijk van de bioscoop krijg je tot € 2,50 CJP-korting.

Theater

12 mei: Carrousel
Na een avondje stappen ben je vaak blij om je schoenen uit te doen en in je bed te kruipen. Tijdens de grote depressie van de jaren dertig werden in de VS dansmarathons gehouden. Niet zomaar marathons van een paar uur, maar wanhopige wedstrijden die soms weken of maanden duurden. Alleen voor diehards zou je denken, maar het was vaak de gewone man die het dansgeluk zocht. Tijdens de voorstelling Carrousel stap je midden in zo’n danswedstrijd. Tegen de tijd dat jij binnenkomt is er al 720 uur voorbij en komt bij de gemiddelde bezoeker de vraag naar boven: waarom doen ze dit eigenlijk? Iets wat veel van de dansers zichzelf ook afvragen.
Parktheater, Eindhoven // € 2,50 CJP-korting // Meer info

11 mei: Surinaams, maar dan anders
Als je te lang stilstaat bij je identiteit, word je er vaak nog onzekerder over. Sharif is een mix van allerlei etniciteiten, waardoor hij op elke plek net iets anders wordt gezien. Surinamers vinden hem een Nederlander, maar in Nederland wordt hij juist gezien als buitenlander. Om dit beter te begrijpen kijkt hij in Surinaams, maar dan anders naar de Nederlandse en Surinaamse cultuur om de overeenkomsten te vinden. Zo blijken de verschillende identiteiten tóch meer op elkaar te lijken.
Maas, Rotterdam // € 4,- CJP-korting // Meer info

Festival

11 mei t/m 13 mei: International Literature Festival Utrecht
De roman is nog lang niet dood en het leven van dit medium wordt gevierd bij het International Literature Festival Utrecht. Met een goed feestje: niet zomaar een Oer-Hollands kringetje met kaas en worst, maar twee festivalavonden vol lezingen, interviews, voordrachten, films, muziek, ontmoetingen met auteurs en meer. Een perfecte plek voor echte verslinders, schrijvers en mensen die misschien nét iets te lang een ongelezen boek naast hun bed hebben liggen.
TivoliVredenburg, Utrecht // Tot € 10,- CJP-korting // Meer info

Expo

Tot 14 mei: Leap of Faith
Het werk van de jonge Joseph Klibanksy gaat voornamelijk over symbolisme. Een kartonnen koffiekopje wordt opeens een item van status. Als je er een foto van neemt zegt het iets aan de mensen die de foto zien: jij hebt het geld voor een kop koffie van € 4,-. Het kopstuk van de solotentoonstelling heet ook Leap of Faith. Een astronaut sleept een kruis op zijn rug mee de toekomst in, op zoek naar nieuwe gemeenschappen. Voor zijn aankomst kan hij het kruis laten vallen, maar zal hij dat ook doen? Een vraag die Klibanksy maar al te graag stelt. Als je het symbool weglaat, neem je de waarde ervan dan wel mee?
Museum de Fundatie, Zwolle // € 3,- CJP-korting // Meer info

Joseph Klibanksy over zijn expo Leap of Faith

Lezen

12 mei: Mestival
Wil je geen blauwtje lopen in de liefde, dan kun je al je vragen stellen op Mestival. Tijdens dit mini-festival vertellen experts wat zij van liefde in de eenentwintigste eeuw begrijpen. Daarbij vragen ze zich af: welke trends zullen blijven of verdwijnen? Is monogamie nog wel actueel? Hoe kun je het beste je match vinden? Terwijl zij hierover filosoferen, hoef jij even niet over je eigen liefdesleven na te denken.
De Rode Hoed, Amsterdam // € 5,- CJP-korting // Meer info

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.