Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP @ Cannes - deel 1
17 MEI 2017 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

CJP @ Cannes - deel 1

De rode loper ligt klaar, de zon schijnt: Cannes maakt zich op voor de zeventigste editie van het filmfestival. Grote blockbusters worden hier niet vertoond, maar wel de nieuwste titels van belangrijke filmmakers als Sofia Coppola en Michael Haneke.

Ja hoor, er komen genoeg grote sterren dit jaar naar het meest prestigieuze Europese filmfestival. Twilight-helden Robert Pattinson én Kristen Stewart presenteren (los van elkaar) hun nieuwste films, Nicole Kidman heeft maar liefst vier titels in de selectie en Arnold Schwarzenegger én oud-vicepresident Al Gore komen langs om over het klimaat en het milieu te praten.

Daar waar de oceaan nog schoon is

Maar verder is het met een vergrootglas zoeken naar échte starpower deze editie. Waar de competitiefilms in het verleden nog wel eens werden afgewisseld met een Star Wars-circus, een Indiana Jones-feestje of een Pirates of the Caribbean-snack, wil Cannes zich met de selectie van dit jaar vooral bevestigen als een podium dat eigenzinnige makers onder de aandacht brengt.

Netflix-rel
Geen Blade Runner 2049 dus (met Nederlandse sterren Sylvia Hoeks en Sallie Harmsen), geen oorlogsepos Dunkirk (met OneDirection-held Harry Styles in de hoofdrol) en ook geen Pirates of the Caribbean 5. Cannes biedt dit jaar alleen maar plaats aan arthouselievelingen als Michael Haneke, Noah Baumbach, Todd Haynes en Sofia Coppola.

Wie neemt hem mee?

Opvallend is de knieval die Cannes dit jaar wél naar televisie doet. In de competitie zijn voor het eerst twee televisiefilms van Netflix opgenomen. Dit leverde vorige week meteen een rel op, omdat Netflix weigert de titels in de bioscopen uit te brengen, wat eigenlijk een vereiste is voor producties in competitie. De regels voor 2018 zijn inmiddels aangepast, zodat Okja en The Meyerowitz Stories nu al als unieke uitzonderingen de boeken ingaan.

Twin Peaks
Een hoogtepunt de komende week wordt sowieso de lancering van de eerste nieuwe afleveringen Twin Peaks, waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Het vervolg op de cultreeks uit de jaren negentig is nog in nevelen gehuld, zoals dat hoort bij regisseur David Lynch. Kritische geesten waarschuwen echter de verwachtingen te temperen, omdat het toentertijd na het sterke eerste seizoen snel bergafwaarts ging met Twin Peaks.

Het is met een vergrootglas zoeken naar een Nederlandse bijdrage in Cannes dit jaar - een lichte teleurstelling nadat we vorige jaar zowel Paul Verhoeven (met zijn thriller Elle) als animatiemaker Michael Dudok de Wit (met zijn Red Turtle) hadden. De selectiecommissie van Cannes is heel streng - van de pakweg 2000 inzendingen elk jaar is er maar plek voor een stuk of veertig titels. En Nederland maakt als kleine filmindustrie relatief weinig producties, wat de kans op selectie puur statistisch sowieso kleiner maakt. Een van de competitiefilms heeft een Nederlandse coproducent en er wordt oud werk van Bert Haanstra in een oeuvreprogramma van korte films vertoond; that’s it.

Angst voor terreur
Hoewel Cannes 2017 vooral een feestje moet worden, is de angst voor terreur voelbaar. Er lopen nóg meer agenten op straat en het festivalpaleis aan de Croisette, de grote boulevard van Cannes, is omgeven door metershoge bloempotten. Op het eerste gezicht oogt het vrolijk, maar met dit soort ingrepen wil de Franse badplaats coute que coute voorkomen dat zich hier een ramp voordoet zoals in Nice in juli vorige jaar. Op de nationale feestdag reed een terrorist met een vrachtwagen zo’n 20 kilometer hiervandaan 86 mensen dood die naar het vuurwerk stonden te kijken. De burgemeester van Cannes heeft diverse terrorisme-experts in de arm genomen om het festivalgebied tijdens de komst van alle sterren in een ondoordringbare vesting te veranderen. Dit gebeurde vorige jaar ook al; toch wist een promotieteam van een online marktplaats tijdens een zeer misplaatste pr-stunt vorige jaar verkleed als IS-terroristen een strand bij het luxueuze Hotel du Cap op te rennen.

Veiligheid boven alles

Franse vedettes
Voorlopig lijkt dit jaar echter niets een schitterende editie in de weg te staan; de stemming zit er goed in, de zon straalt en de temperaturen schommelen deze week tussen de 25 en 30 graden. De agenda staat de komende twaalf dagen vol met feestjes, borrels, dinertjes en events, al dan niet in het bijzijn van de grootste sterren op aarde.

Lekker werken hier!

Cannes trapt woensdag af met openingsfilm Les fantômes d'Ismaël, over een getroebleerde regisseur die tijdens het draaien van een nieuwe productie in de problemen komt door de terugkeer van een voormalige geliefde. De keuze voor dit drama, met hoofdrollen voor lokale vedettes als Mathieu Amalric, Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg, is geheel in lijn met de oorspronkelijke reden waarvoor het festival zeven decennia terug werd opgericht: het promoten van Franse filmproducties.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.