Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo overleef je een leesclub
04 APR 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Lezen

Zo overleef je een leesclub

Ben jij een boekenverslinder en wil je jouw boekenbestaan vieren met anderen? Join the (lees)club!

Leesclubs: met elkaar napraten over de personages van The Road of in woorden vatten wat Turks Fruit voor uitwerking op je heeft. Wel zin om je bij zo'n leesfreak-gezelschap te voegen maar nog geen idee hoe? Zet dan je leesbril maar op voor deze leesclubtips.

1. Committeer je
Wanneer je boeken verslindt als een dispuut z’n fusten bier, zit je gebakken. Lees jij meer between the wines dan tussen de lines, dan wordt het ‘m niet. Je gaat namelijk iets aan wat tijd vraagt, dus lezen is (en was al) je hobby.

Mocht je je met Peter identificeren, dan is de kans heel klein dat je überhaupt aan deze blog begonnen bent.

2. Reflecteer
Regel nummer één van een leesclub is dus: lees (duh)! Want met het lezen van een samenvatting op Scholieren.com of Goodreads ben je er niet. Zeker niet omdat lezen ook reflecteren op wat je leest betekent. Krabbel al gedurende het lezen wat aantekeningen neer, als munitie voor tijdens de clubmeeting.

3. Maak de juiste boekkeus
Stel: je bent aan de beurt om een boek uit te kiezen nadat het treurige Islands in the Streams van Hemingway net besproken is. Bedenk dan goed waar je de komende weken of maanden je stemming door wil laten beïnvloeden. Je kúnt natuurlijk full on treurnis gaan en Sick Sad Book Club-stijl wederom een desolaat werk vol dood en verderf kiezen, maar afwisselen tussen traan en lach is ook best oké.

4. Wees alert en sociaal
Zet je sociale dier-modus maar aan, want dit is hardcore luisteren naar en praten met meerdere mensen tegelijk. ‘Even naar de wc gaan’ wanneer het jouw beurt is of Ulysses van James Joyce alleen ‘wel leuk’ vinden: daar kom je niet mee weg.

5. Wees geen boekenlijer!
Vaak wisselen de gespreksleiders per meeting. Maar als je aan de beurt bent, waar ga je het dan in godsnaam over hebben? Je kunt je boekbespreking openen met: ‘Beschrijf dit boek in één woord.’ of ‘Welke emotie heb je er aan over gehouden?’ Lijd niet, maar leid!

Discussie-tips!

6. Vorm een club
Je kunt je aansluiten bij een bestaande club, maar er ook zelf een opzetten. Met vrienden, familie, collega’s of willekeurige mensen uit je buurtsuper, bijvoorbeeld. Maar uit hoeveel mensen bestaat een club? ‘Club’ volgens de Van Dale: besloten gezelschap of kring. Nou, two is a gezelschappige crowd, kun je zeggen, maar ter bevordering van de interactie en het overzicht is acht man slash vrouw ideaal.

Deze club kun je altijd nog inzetten als er onenigheid over het te lezen boek ontstaat.

Nieuw in het wereldje of book club master? Dompel je op 20 mei eenmalig onder in een leesclub van Das Mag. Je kiest een schrijver, ontvangt zijn of haar boek en tijdens Das Mag Festival praat je mhet auteur en andere leesclubbers na. Lize Spit, Paulien Cornelisse, Jelle Brandt Cortius en vele anderen staan te trappelen om dit met je te gaan doen. CJP-korting: check (€ 7,50!). In je ticket zit overigens ook een feestje inbegrepen, inclusief quiz met shotjes wodka. Na deze leesclub kun je altijd nog bij een langdurige variant gaan of er zelf een oprichten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.