Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo bereik je het Boekenbal
03 APR 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Lezen

Zo bereik je het Boekenbal

Het balletje kan raar rollen: zo schrijf je stukjes op je zolderkamer, zo ben je toe aan de tiende druk. Leer van deze schrijvers hoe je zo snel mogelijk wereldfaam bereikt.

Jan Wolkers’ eerste schrijfsels waren waarschijnlijk maar zo-zo en Hanna Bervoets was vast niet altijd zo geniaal. Lees over de beginperiodes van Nederlandse schrijvers en sterk je met de gedachte dat het allemaal wel goed komt met jouw carrière (helemaal als je meedoet met CJP’s Grote Schrijfwedstrijd!)

Harry Mulisch

De jonge Harry had een hekel aan literatuur. Echt waar! Na vier jaar op het lyceum zakte hij en bleef voorgoed weg van school. Op zijn zolderkamertje schreef Harry: geen literatuur, maar chemieboeken. Toch sloop die interesse voor romans er langzaam in, dankzij werk van Edgar Allen Poe en Fedor Dostojevski. Hij schreef een kort verhaal en een novelle, maar was niet tevreden. Zijn eigen werk vond hij onder de maat. Pas na twee jaar zwoegen werd zijn eerste roman Archibald Strohalm geboren.

Een jonge Harry Mulisch.

Connie Palmen

Eigenlijk wilde ze priester worden, maar dat kan niet in de katholieke kerk. Dus richtte Connie Palmen het vizier op zusterschap. Zover zou het nooit komen. De creatieve Connie was op de lagere school een wervelwind en speelde in musicals en theaterstukken. Daarna volgde de mavo, waar Connie matige cijfers haalde. Een docent ontdekte dat ze zich stierlijk verveelde. Later studeerde Connie cum laude af in Nederlands en werd ze in één klap een BN’er met haar debuuroman De Wetten.

Connie back in the dayzzzz.

Jan Wolkers

Een typisch geval van twaalf ambachten, dertien ongelukken, die Jan Wolkers. Hij werd van de mulo getrapt na erbarmelijke cijfers en werkte achtereenvolgens als dierenverzorger, tuinman en schilder. Pas na de oorlog sloeg hij aan het schrijven en maakten we kennis met boeken als Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit.

Jan Wolkers voor hij zijn grote witte haardos kreeg.

Lize Spit

Dat zijn veel schrijvers van een paar generaties geleden, maar hoe zit het met onze generatie? Lize Spit bewees in 2013 dat een schrijverswedstrijd je naar wereldfaam kan katapulteren. Haar verhaal Ordehandhaver won in de Write Now!-schrijfwedstrijd de jury- en publieksprijs. Uitgeverijen vochten daarna om haar handtekening en Das Mag won. Het Smelt is nog altijd een van de meest imponerende debuten van de afgelopen tien jaar.

Thomas Heerma van Voss

Natuurtalenten heb je net zo goed. Het eerste boek van Thomas Heerma van Voss verscheen toen hij achttien jaar oud was. Hij werd uitvoerig geprezen als ‘het grootste literaire talent van Nederland’, onder andere door NRC Handelsblad, De Volkskrant en niemand minder dan A. F. Th. Van der Heijden. Tot dusver schreef hij romans, journalistieke verhalen en thrillers.

Zo zit Thomas Heerma van Voss altijd te werken.

Of je nu net als Jan Wolkers toe bent aan je zesde baantje of als Thomas Heerma van Voss drie verschillende versies van je debuut in de kast hebt liggen: wij willen je stukken lezen! Doe mee aan CJP’s Grote Schrijfwedstrijd – die we samen met het ILFU en Atlas Contact organiseren – en lanceer je carrière. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.