Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 17
26 APR 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Sylvan Esso • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 17

Als muzikale hofleverancier van de monarchie presenteren wij vandaag een royaal gevulde Luisterlijst. Met de terugkeer van een oude bekende, wat Mastodon en een funky party.

Gorillaz – Humanz (album)

Damon Albarn is helderziend. Dat kan niet anders. Hij vroeg rapper Pusha T – nog voor de grande finale van de Amerikaanse presidentsverkiezingen – zich in te beelden dat Trump president zou worden. Daarom hoor je op Let Me Out een radeloze verse van de Clipse-rapper. Humanz is de langverwachte terugkeer van Gorillaz. De laatste plaat van het duo Damon Albarn en Jamie Hewlett verscheen in 2010. Humanz verschijnt in een post-Trump wereld. Gorillaz vat op deze plaat die reactie op zijn presidentschap: het gevoel dat de wereld op z’n kop staat. De band wordt bijgestaan door niet de minste gastmuzikanten: onder andere Vince Staples, Popcaan, Noel Gallagher(!) en Danny Brown leveren een bijdrage.

Hallo Venray – Where’s The Funky Party? (album)

Deze band mag nog maar net in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Hallo Venray wordt dit jaar immers dertig jaar oud. De Haagse band rond Henk Koorn gooit er als presentje een twaalfde album uit. Knap dat de band in al die tijd nooit is vervallen in een trucje. Sterker nog: in single Funky Party wordt geestdriftig het experiment opgezocht. Die albumnaam blijkt heel goed gevonden: op Where’s The Funky Party? grossiert Hallo Venray in opzwepende en grillige nummers, of het nu garagerock speelt of een surftic toevoegt. Hoe ouder, hoe gekker!

Sylvan Esso – What Now (album)

Goede titel voor het altijd moeilijke tweede album: What Now. Alleen het vraagteken ontbreekt nog. Logisch ook dat Amelia Meath en Nick Sanborn zich even afvragen hoe het verder moet. Het succes van hun debuut was onverwachts en Sylvan Esso eigenlijk een zijproject. De combinatie van Meaths kristalheldere stem en Sanborns industriële beats is dan ook een bijzondere. Op What Now wordt die electropop in het straatje van Passion Pit en Purity Ring voortgezet. Die Young is de eerste single: koude elektronica, wobbly bassen en Meath die verzucht dat ze van plan was vroeg te sterven, tot ze haar grote liefde ontmoette.   

Spinvis – Trein Vuur Dageraad (album)

Hij probeerde het wel, maar het lukte niet. Erik de Jong wilde voor het volgende Spinvis-album graag de kille elektronica opzoeken. Toch werden alle liedjes die hij maakte warm en melancholisch, zoals eigenlijk altijd in het oeuvre van Spinvis. Hij volgde zijn gevoel en Trein Vuur Dageraad werd geboren. Liedjes als Artis en Hallo Maandag zijn inderdaad typisch Spinvis: met wonderlijke zinnen die nog dagen rondspoken in je hoofd. Toch is het muzikaal van een andere orde dan voorganger Tot ziens, justine keller. Neem alleen al de elektronische gitaarsolo in het outro van Hallo Maandag: Spinvis klinkt grootser en steviger.

Feist – Pleasure (album)

Houd het klein, houd het dicht bij jezelf. Feist doet een stapje terug op Pleasure. De liedjes op haar nieuwe plaat zijn meer lo-fi dan ooit. Je kunt Leslie Feist horen zuchten en ademhalen. Vooral de titelsong is klein en introvert, al springt die richting het einde nog venijnig open. Op deze plaat draait het voor de 41-jarige songwriter om pleasure: geluk, genot, plezier. Juist toen ze in een depressieve periode zat, schreef ze de liedjes voor deze plaat. Alsof ze haar situatie om kon buigen. Die tegenstellingen vind je terug op Pleasure. Zo samplet Feist in A Man Is Not His Song een stukje van Mastodons High Road. Wat een plezier!

Sophia Kennedy – Sophia Kennedy (album)

Welke gids moet je volgen in de hedendaagse muziekjungle? Natuurlijk CJP: wij voorzien je iedere donderdag van verse muziek in deze Luisterlijst. Wij vinden op onze beurt weer de weg dankzij andere touroperators. DJ Koze is iemand die wij blind volgen. Vandaar dat we de debuutplaat van Sophia Kennedy graag opzetten: haar album komt uit op zijn Pampa Records. De eerste echte songwriterplaat die verschijnt op het label. Sophia is een kosmopoliet: ze groeide op in Baltimore en verhuisde naar Hamburg voor haar studie. Op deze plaat rekt ze de poptraditie zo ver uit als mogelijk is. Dizzy Izzy bijvoorbeeld is een volstrekt uniek geluid. Een liedje met vinnige strijkers als backbone en Sophia die de luisteraar rond doet tollen met het dubbelen van haar vocalen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.