Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 16
20 APR 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Her's • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 16

Zet je oren wijdopen voor nieuwe muziek! Deze week een rapper met het beste kapsel ooit, een onweerstaanbare gitaarjam en zomers verlangen in een track.

Jonna Fraser – Jonathan (album)

In de categorie ‘memorabele albumopeners’: het debuutalbum van Jonna Fraser start met een korte monoloog van zijn moeder. Ze steekt de loftrompet over haar zoon en dankt God voor zijn bestaan. Dan start Leader in en neemt Jonna ons mee in een gospelvibe, zowel zingend als rappend. Daarmee is Jonna uniek in Nederland: hij schakelt makkelijk tussen zingen en rappen, pop en straatrap, brag ’n boast en persoonlijke bespiegelingen. In Jonathan weet hij al die kwaliteiten samen te brengen. Het levert een rijke en gevarieerde plaat op, met bonafide hits (Party, Niks Nieuws) en mooie verhalen (Brandley Kuwas, Lange Weg).

Woods – Love is Love (album)

Twaalf jaar, tien albums. Je kunt Woods niet verwijten improductief te zijn. Het is al knap om zoveel albums uit te brengen, laat staan ook nog een label te runnen. Toch is frontman Jeremy Earl dagelijks druk met Woodsist, dat onder andere muziek van Kurt Vile, Thee Oh Sees en Kevin Morby uitbrengt. Met Love is Love bouwt Woods op vertrouwde wijze verder aan een eigenzinnig oeuvre. De leadsingle lijkt opgenomen te zijn in de Mexicaanse woestijn, met die shakers en zacht blazend trompetensemble. Love is love is de boodschap, maar eigenlijk is dit liedje een fijne gitaarjam van vijf minuten. Zoals alleen Woods dat kan.

Zitakula – Oasis (album)

Iedere vriendengroep kent een absolute gangmaker. Zo iemand die het saaiste feestje nog weet om te toveren tot een gigantisch festijn. Zitakula is het equivalent van zo’n dankbare vriend(in): zet deze Amsterdamse band op je festival en die festivalweide gaat gegarandeerd plat. Op Oasis klinkt de band beter dan ooit tevoren. Dat is mede te danken aan de komst van frontvrouw Sandy Miessie Bakomi die zich vorig jaar bij de band voegde. Met haar krachtige vocalen en voorkomen geeft ze Zitakula genoeg body and soul om hun funky jams overtuigend te brengen.

Kamaiyah – Don’t Ever Get It Twisted (album/mixtape)

Hoeveel vrouwelijke rappers ken jij? Kom nu niet met Missy Elliot en Lil’ Kim aanzetten, we hebben het hier over vrouwen van deze generatie. Heb je geteld? Valt niet mee hè. Daar moet rap (pun intended) verandering in komen, want vrouwelijke rappers hebben veel te vertellen. Dit jaar was SXSW wat dat betreft hoopgevend: rappers als Young M.A., Lizzo, Rapsody, Noname en Kodie Shane maakten daar indruk. Voeg Kamaiyah er maar aan toe. Deze MC uit Oakland scoorde vorig jaar met de uitstekende straattape A Good Night In The Ghetto en haar geluid is op Don’t Ever Get It Twisted alleen nog maar verder gerijpt.

Her’s – I’ll Try (single)

Een bak charme en ook nog goede liedjes: dat is Her’s uit Liverpool. Een glimlach is moeilijk te onderdrukken als je het gezicht van Pierce Brosnan op hun drumkit ziet. Het duo Stephen Fitzpatrick en Audun Laading houdt wel van een geintje. Net als genregenoot Mac DeMarco sijpelt die ongein door in hun muziek, terwijl onder die jolige laag telkens steengoede liedjes verstopt zitten. Op I’ll Try weet Her’s het geluid van zomers verlangen te vangen als geen ander. Fitzpatrick zingt lekker langzaam achter de muziek aan terwijl de drum- en gitaarsound The Smiths in gedachten brengen. Daar kan Mac DeMarco nog een puntje aan zuigen.

Bokoesam – Solo (single)

Dit is zeer waarschijnlijk de enige Nederlandse rapper die van zijn dreads vier knotjes kan maken. Tot zover het kapsel van Bokoesam in de clip van Solo. Daarin hangt Sam lekker de beest uit in de dierentuin, heeft hij een fotoshoot en gamet hij met zijn vriendin op de bank. Dat allemaal terwijl hij rapt over de man die zijn moeder sloeg, het leven als vader en de verleidingen in de club. De beat is duidelijk geïnspireerd op producties van Zaytoven en het vernislaagje autotune op Sams vocalen verraadt ook de invloed van Future. Het kapsel is vooral heel erg Bokoesam.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer! 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.