Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 14
06 APR 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Alejandro Ghersi, Dazed Digital • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 14

Heb jij alle muziek op Spotify afgeluisterd? Hier is nieuwe muziek! Met deze week de meest gehate/geliefde man in indieland, twee rappers in topvorm en koning Midas.

Arca – Arca (album)

Hoe vaak viel dit jaar jouw mond open tijdens het luisteren van muziek? Wij beleefden het afgelopen vrijdag op Rewire Festival. Ergens zo rond een uur of half drie ’s nachts in de grote zaal van Paard van Troje. Op het scherm boven het podium glibberende vissen op een dek, net uit de zee gevist. Uit de speakers de stem van Beyoncé die herhaaldelijk haar eigen naam uitspreekt, abrupt afgekapt met een vage breakbeat. Arca is een producer die je compleet in verwarring brengt. Op Rewire draaide Alejandro Ghersi nul eigen werk, maar leverde hij wel een knotsgekke, experimentele set af. Zijn derde album Arca bevat na de experimenten van Xen en Mutant meer houvast. De stem van Ghersi is de rode draad. Androgyne vocalen die kippenvel op je armen brengt en de haren op je rug recht overeind doen staan. Luister maar naar Piel: zoiets hebben we lang niet gehoord.

Fresku & Mocromaniac – Juice (album)

Zonder Real Madrid was Barcelona nooit zo goed geweest, zonder Oasis geen Blur. Fresku en Mocromanic zijn op papier ook water en vuur. Fresku de maatschappijkritische, pijnlijk eerlijke rapper uit Eindhoven en Mocromaniac de vlijmscherp spittende gangsterrapper uit de Bijlmer. Op Juice maken ze dat tot hun kracht. De twee rappers stuwen elkaar omhoog en leveren verse na verse topkwaliteit. Of ze nu het witte Hilversum of de rapgame op de korrel nemen, het is een genot om naar te luisteren. Op funky beats van Teemong flowen Fresku & Mocromaniac door Juice. Na een halfuur is dit feestje alweer voorbij. Veel te kort natuurlijk, maar dat is ook de kracht van deze plaat: je blijft ‘m opzetten.

Father John Misty – Pure Comedy (album)

Hij is momenteel een van de meest geliefde/gehate artiesten in de indiescene. Father John Misty is een pain in the ass. Cynisme is zijn stijlvorm. Hij coverde de Taylor Swift-covers van Ryan Adams, bracht onlangs drie liedjes uit die hij Generic Pop Songs 1, 2 & 3 noemde en zingt op zijn nieuwe plaat over VR-seks met Taylor Swift. Alles wat hij doet, kun je gerust met een vaatje zout nemen. Toch maakt hij prachtige liedjes. Op zijn vorige plaat I Love You, Honeybear zong hij op geheel eigen wijze over de liefde en op Pure Comedy grijpt hij de hele maatschappij bij de horens. Het titelnummer is een gedragen ballad over de absurditeit van het leven, Ballad of The Dying Man het verhaal van een stervende man die treurt omdat de wereld nu zijn kritieken moet missen. Heel erg Father John Misty dus, dit album: fans smullen, haters haten.

Roufaida – Berlin (single)

Een tijdje terug las je hier over het Rotterdamse popklimaat en hoe lekker het daarmee gaat. Aan het einde van het gesprek gaf Alicia Breton Ferrer van The Sweet Release of Death een vette muziektip: luister naar Roufaida. Toen haar eerste solosingle Berlin bij ons in de mailbus viel, hapten we dan ook gelijk. Roufaida Aboutaleb speelde in de band Southbound, die in Nederland onder andere meedeed aan de Popronde en De Grote Prijs van Nederland. Berlin is een dynamisch, verslavend liedje. Het heeft dreiging en klinkt net zo tegendraads als Laura Marling. Bovendien een enorm rijke song: na de kale gitaarriff aan het begin openbaart zich een piano, orgel en vliegt alles net niet uit de bocht.

Happyness – Write In (album)

Iedereen heeft vrienden die je hun favoriete band nog net niet door de strot duwen. ‘Dit moet je eeeeecht luisteren!’ of ‘Dit is zoooooo vet!’ of ‘Zij gaan binnenkort echt heeeeeel groot worden!’ Meestal denk je dan van ‘ja gut, het zal wel’. Bij Happyness is het menens hoor (ik ben ook zo iemand). Hier geen beloftes dat dit Engelse trio een grote band gaat worden of dat je het MOET luisteren omdat ik je anders ontvolg op Twitter, maar dit is de moeite waard. Happyness is alweer sinds 2013 actief en hopeloos onder de radar gebleven. Dat is onterecht; ze geven nineties rock nieuw elan en weten Wilco en Sebadoh te gebruiken zonder copycats te zijn. Op Write In zijn de liedjes nóg mooier en geraffineerder. Dit moet je echt eens luisteren! (of check ze dit weekend op Motel Mozaïque)

Midas – Heavy Moon (album)

Iedereen kent het verhaal van Koning Midas. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Heel prettig als je zonder portemonnee boodschappen doet of geen cash hebt in de kroeg, maar verder vrij onpraktisch. In Nederland hebben we ook een Midas. Alles wat hij aanraakt, verandert in powerpop. Midas Treub is een drukbezette man: hij deed met rockband The Fudge mee aan De Grote Prijs van Nederland, draaide solo de Popronde en verzorgde het voorprogramma voor The Common Linnets (Ilse deLange is fan). Nu is zijn album Heavy Moon er en ja, dat staat vol met frisse popliedjes om door een ringetje te halen. Nergens gecompliceerd of om de hete brei draaien, maar rechttoe-rechtaan liedjes spelen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.