Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Get out, ga naar Imagine!
13 APR 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

Get out, ga naar Imagine!

Van 12 tot en met 22 april werpt Imagine Film Festival je weer een lading fantasy, horror en sci-fi-pareltjes in de schoot. CJP got in bij de openingsavond in EYE.

Voor de fantastic film-fan is het Amsterdamse filmmuseum aan ‘t IJ tien dagen lang dé plek om te zijn. Imagine opent dit jaar met horror-comedy Get Out. In recensies voeren vijf sterren de boventoon en box office-records worden verbroken: dat kan toch alleen maar tegenvallen? Tijd voor antwoorden.

Pak aan: Fantastic Fashion
Distributeurs, filmmakers en festivalorganisatoren: allemaal present op deze woensdagavond in zaal 1 van EYE. Zoals elk jaar verwelkomt artistiek directeur Chris Oosterom het publiek met een inleidend woordje. Daarbij haakt hij dit keer direct in op het thema van deze editie: Fantastic Fashion. Kostuums zijn vitaal, benadrukt Chris. Zéker in de genres waar Imagine zich mee inlaat. Want hoe vanzelfsprekend de kleding soms ook is, zonder Spiderman-pak is Peter Parker niets meer dan een gewone jonn. We stellen ons direct een Wizarding World van Harry Potter voor, waarin de personages niet in gewaden maar in turnpakjes op bezems rondvliegen. Ook Batman lijkt ons een stuk minder imposant in een Schotse kilt of Baywatch-zwembroek. Ja, kostuums zijn vanzelfsprekend. Vanzelfsprekend vitaal!

Harry Potter en de Prachtige Kostuums
De hoofdfilm nadert en we gaan er eens goed voor zitten. Het licht gaat uit en… Harry Potter begint? Wow, toevallig? Ah, het is een filmsequentie ter ondersteuning van wat Chris zojuist vertelde over Lindy Hemming, Oscar-winnend kostuumontwerper, verantwoordelijk voor kleding in Harry Potter en de Geheime Kamer, The Dark Knight-trilogie en andere hitfilms. Lindy geeft tijdens Imagine een workshop over kostuums en haar (aan)pak van Wonder Woman - de superheldenfilm die deze zomer te zien is. Verder zal ook regisseur Dario Agento komen buurten (op 20 april tijdens de jaarlijkse Career Talk) en bij een screening van de docu Believe: The Passion of Janet Moses is een echte exorcist aanwezig. Na een minuut of tien kondigt Chris dan toch echt de horrorsensatie van het jaar aan. Het wordt wederom donker en de openingcredits van Get Out verschijnen op het mooiste scherm van Amsterdam.

Zwarte humor
Get Out is een film vol zwarte humor, zo lazen we van tevoren in het versgedrukte programmaboekje. Jep, pun intended: een interraciaal koppel, bestaande uit de blanke Rose en donkere Chris, vormt een liefdevol stel. Na vier maanden wordt het tijd om De Ouders van Rose te ontmoeten. Chris waarschuwt Rose dat het wel handig is als ze d’r ouders over Chris’ huidskleur vertelt. Onzin, vindt Rose, haar ouders zijn hartstikke lief en Vati had zo weer op Obama gestemd als het kon. En lief blijken ze. Liberaal en tolerant ook, maar voor de zwarte jongen in het witte midden wordt het al gauw ongemakkelijk. Get Out doet iets magisch en mixt zonder moeite horror-conventies met comedy-regels en maatschappijkritische noten tot één glad beslag. We geloven de hype rondom deze film!

Na een luid applaus (in het luchtledige want de regisseur is er helemaal niet bij) verlaat het publiek de zaal. We snellen de foyer in om te zien wat de borrelende bezoekers ervan vonden. Al voor we iemand spreken, vliegen er eenwoordige reviews voorbij: van ‘fantastisch!’ tot ‘geweldig!’ en alles daar ‘tussenin’. Deze mensen lijken wel ingehuurd door de distributeur. Dit vergt onderbouwing.Chris 3
We lopen Chris tegen het lijf. Niet festivaldirecteur Chris en ook niet Get Out-hoofdpersonage Chris, gewoon bezoeker Chris. Eerste indruk van de film? ‘Grappig, spannend en confronterend op een satirische manier’. Meer heeft Chris er wel over te zeggen, maar hij moet een trein halen. Verdacht, zou hij een van de ingehuurde slijmrecensenten zijn? Even verderop staan Rik en Leon. Ook zij zijn te spreken. Rik: ‘Ik vond hem fucking vet. Dubbel spannend: als horrorfilm, maar ook in z’n ongemakkelijkheid. Alleen dat klappen op het einde was minder. Want voor wie klap je dan?’ Gelukkig, toch nog een minpuntje dat als pluspuntje op het geloofwaardigheidsscorebord kan.

Joep 1
In het hoekje van de foyer staat Joep gebiologeerd te staren naar de filmposter. Hij rondde recentelijk zijn master Filmstudies af. Verlicht ons met wat filmanalytische woorden over Get Out, Joep! ‘Tja, wat er in het programmaboekje staat, is gewoon waar: kritisch naar de maatschappij, scherp over de hypocrisie van de blanke middenklasse. En dat einde. Ongelofelijk!‘

We horen je denken: ‘Einde, welk einde? Vertel me meer!’ Check het vooral zelf: Get Out draait vrijdag 14 april nog tijdens Imagine en gaat vanaf donderdag 21 april draaien in de filmhuizen. CJP-korting krijg je zowel bij Imagine als in verschillende filmhuizen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.