Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Het Scheepvaartmuseum
19 APR 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: Het Scheepvaartmuseum

Boten, vloten en yachts: CJP’s Elize scheept zichzelf op met een bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Wat verwacht ik?
Ik heb een hoop musea bezocht, maar ben gek genoeg nog niet in het Scheepvaartmuseum geweest. Dat trok me nooit echt: groot, toeristisch, centraal gelegen: te obvious, misschien? Ik verwacht dan ook een vrij standaard museumbezoekje in een veel te groot gebouw vol rondrennende kinderen. Oh joy!

Fear of missing out
Binnenlopen bij het Scheepvaartmuseum brengt een imposant moment met zich mee. De overdekte binnenplaats lijkt wel het hart van een kasteel. Deze ‘foyer’ bestaat uit een plein zo groot als het gemiddelde marktplein, met in de omheinende muren meerdere doorgangen. Het roept direct onrust op: in elk hoekje van het gebouw is vast superveel te zien. Wordt het een FOMO-bezoekje? Snel loop ik richting de kassa, waarvan de rij overigens verdacht kort is voor zo’n bekend museum. Ik krijg een plattegrond en wordt naar een kelder verwezen om mijn tas in een kluis te doen. Kom maar door met je speedy, zenuwslopend museumbezoek.

Windrichtingen
Hoewel, als het aan de overzichtelijke plattegrond ligt niet. Volgens het strak vormgegeven papier kent het binnenplein vier belangrijke poorten, waarvan elk de naam van een windrichting draagt. Noord, oost, zuid en west: de scheepvaart-slang vliegt ons direct om de oren. Elke windrichting heeft op de kaart z’n eigen kleur en alle verdiepingen een groot nummer, beide teruggebracht in een 3D-tekening van het gebouw. Ik slaak een oplucht-zucht richting het Noorden en besluit het schip aan die kant maar eens op te zoeken.

VOC-mentaliteit
Buiten in het IJ ligt de kleurrijke boot waarvan ik als kind altijd dacht dat dát het Scheepvaartmuseum was. In en op het nagebouwde VOC-schip Amsterdam wemelt het van de nieuwsgierige bezoekers. Ik wandel over het dek, lig in matrozen-hangmatten, beweeg katrollen in de opslagruimte van het schip en schuif aan bij een luxe gedekte tafel met pistolen aan de muur. Dat ‘Noord’ op de plattegrond voorzien is van het kernwoord ‘beleving’, is passend.

Waterpiercer
Een gids vertelt een kinderklas (en een undercover-versie van mezelf) welke bemanning het belangrijkst was op zo’n boot. De kapitein natuurlijk, want zonder raak je verdwaald op zee. De chirurgijn, oftewel dokter, want velen werden ziek aan boord. En natuurlijk handelaren, die op de eindbestemming in Azië producten regelden. De geweren aan de muur van de luxe eetkamer waren er om opstandige matrozen in het gareel te houden. Zo’n schip lijkt een soort Snowpiercer-principe te hebben, met in plaats van een trein een boot als setting. In het Noord-gedeelte liggen ook nog de Koningssloep (gemaakt voor onze eerste koning en door de Oranjes tot in de jaren zestig fanatiek gebruikt), nóg een mooi schip én een rondvaartboot die eens in het uur vertrekt.

Wal(demar/-vis)
Van beleving naar verhalen: op naar het Westelijke museumdeel. Hier spot ik onder meer een exporuimte met het museumequivalent van een speelshow, waarbij met iPads in emmers van alles te leren is over het reilen en zeilen van werken op een schip. De schoolklas van net rent hier als een stel mini-matrozen rond. Zie je wel, kinderparadijs! Gelukkig heeft West nog veel meer te bieden. Zo komt Waldemar Torenstra vanuit een stilstaand beeld tot leven in wat slimme projecties en vertelt aan de hand van personages (een boerenjongen, een handelaar, een huisvrouw, een slavin) van alles over het leven en lijden in de Gouden Eeuw. Aan de overkant van de verdieping is een volledige expo gewijd aan de walvis. Met levensechte beestenbeelden en spannende quizjes. Ja ja, veel info, maar tijdens dit bezoek ben ik nog steeds niet overweldigd of in staat van blinde paniek verdwaald!

Oost
Ik sluit af met een passievere vorm van museumbezoek: objecten bekijken. Leuk hieraan is dat na het belevingsaspect van Noord en het verhalende van West, alle objecten toch een beetje tot leven komen en context krijgen. Te bekijken: scheepvaartschilderkunst, schipornamenten, navigatie-tools en een volledige vloot vol jachtschepen. De tijdelijke tentoonstelling is die van Joan Blaeu’s wereldkaarten vol atlassen en andere cartografische handigheden. Een absolute favoriet is de ruimte met navigatie-instrumenten en astrologische weetjes. Mooie soundscapes en donkere ruimtes met sterrenhemels. Hoogte(!)puntje.

Eindoordeel
Ik had er niet méér naast kunnen zitten dan voor mijn bezoek, dit was supervet. Hier ben je makkelijk drie tot vier uur zoet, zonder dat het saai wordt. De verdeling tussen een leerzame beleving, narratieve expo’s en statische objecten is perfect uitgebalanceerd. Laat je niet van de wijs brengen door tourist trap-imago’s: het Scheepvaartmuseum is (oké, misschien wél buiten schoolvakanties) echt de moeite waard!

Als CJP’er dompel je je in al het schipgeweld onder voor de helft van de prijs: met je pas krijg je 50% CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.