Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. Bezoekt
06 APR 2017 • Door Tommie Luyben • Beeld: Titia Hahne • Meer blogs over Film Expo

C. Bezoekt

Voor C.Magazine lichten we twee toplocaties uit waar je op elk moment van de dag even helemaal zen kan worden: Huis Marseille en KINO.

Huis Marseille

Wie de drukte van alledag wil ontvluchten, doet er goed aan om Huis Marseille binnen te sluipen. Het eerste Fotomuseum van Amsterdam, opgericht in 1999, is een oase van rust.

Die kalmte en sereniteit is niet per ongeluk ontstaan. De twee panden van het museum hebben ze niet volgepropt met de modernste foto’s en de hipste trends. Je krijgt in je leven al talloze beelden in een razend tempo voorgeschoteld. Wanneer heb je nu de kans om op je dooie gemak naar één grote foto te turen? Nou, hier dus in ieder geval wel.

Iedere drie maanden wisselt Huis Marseille van expositie, want da’s beter voor de foto’s, die door teveel zonlicht gaan vervagen. Jij kunt dus vier keer per jaar binnenwippen en je laven aan nieuw werk, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan de afdrukken. Een slechte print kan een prachtige foto immers finaal tenietdoen.

Nog even over die opvallende naam. Het pand is gebouwd in 1665 door ’n handelsman die een flinke duit verdiende met handelsreizen naar Marseille. Op de gevel liet hij die naam, naast een bovenaanzicht van de Franse stad, in grote letters op de gevel beitelen. Een stukje Frankrijk midden in Amsterdam dus.

De komende maanden zie je in Huis Marseille 19e-eeuwse fotografie van Egypte en het werk van Jeff Cowen, die fotografie en schilderkunst op wonderlijke wijze combineert.

KINO

Thuis film kijken op je laptop is ruk. Om écht te genieten van een film, moet je naar de bioscoop. In het donker voor dat grote scherm vergeet je enkele uren de wereld om je heen.

KINO is een jonkie in het bioscooplandschap: deze Rotterdamse cinema opende nog maar een half jaar geleden de deuren. Oprichters/filmgekken Jan de Vries en Frank Groot droomden al jaren van een eigen filmtheater. ‘In de kroeg discussieerden we over de plus- en minpunten van bestaande filmhuizen en bespraken we hoe onze eigen bios zou worden,’ vertelt Frank. ‘De ideale bios heeft fantastisch beeld en geluid, comfortabele stoelen en ‘n gevarieerde programmering. Bovendien moet het gezellig zijn, zodat je na de film wil blijven plakken.’

Da’s goed gelukt. Na het film kijken lonken de speciaalbiertjes in de koeling.

Dat KINO is opgericht door echte filmfanaten, valt niet te ontkennen. Zo liggen op de vloer tapijten met dezelfde motieven als die in The Shining en Twin Peaks. ‘In het pand zitten meer filmverwijzingen', verklapt Frank. ‘We duwen ze niet door je strot, maar de echte filmfan zal zeker ’t een en ander herkennen.’

Ook met de programmering zit het wel snor. Zowel arthousefilms als grote blockbusters nestelen zich in de sfeervolle filmzalen, bovendien zijn er vaak speciale vertoningen. In april draait KINO bijvoorbeeld iedere zondag een film waarin New York een grote rol speelt en in mei is er een Twin Peaks-marathon.

’t Liefst zou je er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat willen bivakkeren. Dat is trouwens geen probleem, want doordeweeks gaan de deuren al om tien uur 's ochtends open. Bakkie pleur erin en gáán.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.