Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat betekent het om een millennial te zijn?
01 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

Wat betekent het om een millennial te zijn?

Millennials bestaan niet. Toch lees je nu een blog over dit onderwerp op CJP.nl. Een persoonlijk verhaal van een ‘millennial’ tegen wil en dank.

Of ik een blog wilde schrijven over wat het betekent om een millennial te zijn. ‘Luchtig van toon, maar sterk onderbouwd en met inhoud’. Ga er maar aan staan, als de redacteur die hier eerder al betoogde dat millennials niet bestaan. Ik vind het een modeterm, die vooral gladde marketeers aanspreekt. Er is niet zoiets als een complete generatie met dezelfde kenmerken; alsof iedere twintiger een groot ego heeft, buitengewoon tolerant is en ‘iets wil doen’ voor de wereld. Net zoiets als het statement dat alle vrouwen niet kunnen inparkeren: hopeloos achterhaald en bovendien niet waar.

Brand op je beeldscherm 

Heeft het dan toch zin een verhaal te schrijven over wat het betekent een millennial te zijn? Ja. Want generaties bestaan wel. Generaties hebben niet dezelfde kenmerken, maar maken wel hetzelfde mee. Sinds wij met z’n allen in een dystopische fucked up wereld leven – of tenminste dat gevoel hebben – is het tijd om van millennial tot millennial te spreken. Ook al is het tegen wil en dank en geloof ik niet dat jullie echt bestaan. :winkyface:

Deze beeldbewerking noem ik 'Trumpocalypse'.

Ik kan alleen maar vanuit mezelf redeneren als ik claim dat er inderdaad veel leeftijdsgenoten zijn die ‘iets’ willen doen. Het dagelijkse pendelen tussen werk en thuis is niet bevredigend. Een ordinair luizenleventje, wanneer je door je timeline scrollt. De wereld stond altijd al in brand, nu zien we het vuur iedere dag. Het is haast schandalig ignorant door te leven terwijl er zoveel shit gaande is. 

Pak een glas water 

Lekker politiek correct praatje is dat, want wat doe ik? Niks. Ja, af en toe wat doneren aan een liefdadigheidsinstelling en eens in de zoveel tijd een verontwaardigde tweet als Donald Trump wat idioots heeft gedaan. Ik hoop dat jij meer werk maakt van je voornemen ‘iets’ te doen. Als je in hetzelfde schuitje zit: laten we vanaf nú aan de slag gaan. Millennials, verenigt u. Help met het blussen van de brandjes. Je hoeft niet direct een brandweerslang uit de kast te halen, een glas water is ook genoeg.

Een ijsbeer gedijt slecht in een brandhaard.

De babyboomers mogen dan veel gras voor onze voeten hebben weggemaaid; er is nog genoeg te doen. Neem alleen al racisme in Nederland. Solliciteren is tien keer lastiger met een Marokkaanse naam, als zwarte man in een dure wagen ben je gelijk verdacht en we hebben nog steeds een racistische traditie in de vorm van Zwarte Piet (there, I said it). Ook als witte man of vrouw – juist zélfs – kun je hier wat aan doen door het te benoemen en je bewust te zijn van privileges.

Doe een dikke trui aan 

Zullen we het klimaatriedeltje ook maar weer afspelen? Ja, het is nou eenmaal veel te belangrijk om over te zwijgen. De aarde warmt op, we stoten nog altijd volop C02 uit en hebben schijt aan regenwouden. Je hoeft je niet vast te ketenen aan een oerwoudreus met je nieuwste Greenpeace-vrienden, maar kunt ook gewoon wat korter douchen of de auto laten staan. Duurzamer leven kan heel gemakkelijk: kook iedere week je koelkast leeg, scheidt afval en doe eens een dikke trui aan in plaats van de verwarming omhoog te draaien. De planeet zal je bedanken met zijn leefbaarheid en je niet overspoelen met zeewater (en ons bedanken dat we deze broodnodige clichés opratelen).

Heal the world, doe een truitje aan, voor jou en voor mij, en het hele menselijke ras dat nu korter doucht.

Drain the swamp 

Tot slot nog een ander gif dat de laatste jaren gestaag opborrelt: extreemrechts en fascisme. Donald Trump lijkt van een verschrikkelijke president in een verschrikkelijke dictator te veranderen en in Europa is het ook niet bepaald een feestje. Onder het mom van ‘vooral denken aan jezelf en alles voorbij de voordeur is eng’, staan er nationalistische partijen op die willen dat het land weer van ‘jou’ wordt. Wat dat precies betekent weten wij ook niet. 

Vorige week kwam generatie Y massaal samen in Pakhuis de Zwijger tijdens ‘De macht van de millennial.’ De initiatieven die jongeren naar de stembus willen bewegen schieten als paddestoelen uit de grond, met De Stembus, METS! en onze eigen Culturele Coalitie. Dat is misschien wel het mooiste van dit verhaal: op 15 maart mag je stemmen. Een hele generatie kan het verschil maken door te kiezen voor een partij die aandacht besteed aan wat zij belangrijk vinden. Neem je verantwoordelijkheid en maak het verschil. Dát is wat het betekent om millennial te zijn.

Bouw jij mee aan De Culturele Coalitie? Vraag nu voor twee maanden een gratis CJP-pas aan en bereid je optimaal voor op de verkiezingen met een rijk cultuurdieet. Check voor meer informatie deculturelecoalitie.nl. Cultuur helpt namelijk!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.