Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vaste grond voor zwevende kiezers
15 MRT 2017 • Door Rick van Veluw & Elize Kerseboom • Meer blogs over Lifestyle

Vaste grond voor zwevende kiezers

Sta je met beide benen op de grond of zweef je nog? Vandaag gebeurt het: Nederland kiest. Wij maakten een gids voor dé ideale verkiezingsdag. Zodat jij de allerbeste keuze maakt.

Misschien weet jij al maanden op wie je stemt. Of twijfel je nu nog tussen twee, drie partijen. In het extreemste geval heb je nog steeds totaal geen idee. Wij geven je geen stemadvies, maar als je verkiezingsdag er zó uitziet, komt het allemaal goed.

(7.30 uur - 8.15 uur)
Dikke kans dat je om zes uur ’s ochtends al naast je bed staat te trappelen van enthousiasme voor het feest der democratie, maar probeer uit te slapen tot half acht. Sportkleding aan, misschien een mueslireepje erin en dan hardlopen. Dat maakt je geest immers he-le-maal leeg en het is goed om blanco aan deze dag te beginnen.

(8.30 uur – 9.15 uur)
Even bijkomen van deze flitsende ochtendroutine. Eerst een douche en dan een stevig ontbijt stevig: verkiezingsdag ain’t no joke. Pak Blendle erbij en kies vijf artikelen die je vanochtend wilt lezen. Wat vind je nou écht belangrijk? Misschien valt je oog automatisch op een alarmerend klimaatartikel of de diplomatieke crisis in Turkije (of je leest liever drie recaps van Temptation Island, wij weten ook niet per se wat dat dan weer zegt).

(9.15 uur – 12.00 uur)
Na deze inspirerende ochtend is het tijd om je vooroordelen bloot te leggen. Iedereen heeft wel oogkleppen op en bij Face It! in het Joods Historisch Museum vallen ze af. Hoe oordeel je over een ander? Hoe oordeelt de wereld over ons? Face It! laat het je zien in een tentoonstelling vol muziek, kunst en film. Je wordt met je neus op de gekleurde feiten gedrukt.

(12.00-12.30)
Tijd om te lunchen. Na de expo van net kan dat prima een lastig te definiëren broodje mediterrane humus mét oer-Hollandse kaas zijn.

(13.30-15.00)
Erger dan de Apocalyps wordt het na de uitslagen niet, dus hoe hoger je verwachtingen, des te groter de teleurstelling. Keer huiswaarts (of richting bios) en geef jezelf ervan langs met een rampenfilm. Als de verkiezingsuitslag dan toch in jouw voordeel is, is het contrast tussen ramp en voorspoed dés te groter. Score.

(15.00-15.05)
Pols je familie, vrienden en collega’s: weet iedereen nog dat het vandaag verkiezingsdag is? Stuur ook dit rond naar de twijfelaars.

(15.05-15.15)
Met nog zes uur te gaan is het tijd om je stem-outfit klaar te leggen. Ga voor de nonchalante Justin Trudeaux eh.. Jesse Klaver-blouse of rood-wit-blauwe stropdas in combinatie met een coupe de Geert. Verkleed als piraat kan natuurlijk ook, maar vergeet je ooglapje niet.

(15.15-17.00)
Stress? Algehele paniek? Totale meltdown? Doe rustig man, je kunt dat stemmen nog best even uitstellen als je het allemaal zo spannend vindt. Stoom afblazen doe je in het Stedelijk met de expositie rondom het werk van Ed van der Elsken. Kijk door zijn verliefde camera en voel je warme hart kloppen voor alle schepselen des aards.

(17.00 – 18.30)
Nu komt Het Moment echt dichtbij. Notoire zwevers gaan uit eten: spreek zoveel mogelijk mensen in de bruine kroeg, het tapasrestaurant of de kebabtent en probeer een vakje te vinden dat je zo rood kunt kruisen. Vastberaden stemmers in de dop kunnen gerust thuis dineren met een Hollandse stamppot of couscous met Surinaamse kip en baklava toe.

(18.30 – 18.35)
Het is tijd. Kam je haren, poets je tanden. We gaan stemmen.

(18.35 – 18.45)
Op de fiets naar het stembureau. Daar zitten de vriendelijk lachende stemmedewerkers al. Met een triomfantelijke grijns ruil je je stempas in voor het formulier, je stuift het hokje in, kleurt vastberaden het door jou gekozen vakje, dunkt het formulier in de container en BAM! Je hebt gestemd!

(18.45 - laat)
Vanaf nu is alles een waas. Je bent bevangen door intens geluk. De democratische plicht is vervuld en je duikt het eerste het beste café binnen. Daar vier je tot diep in de nacht onze staatsvorm en hef je het glas op de verkiezingsoverwinning van jouw partij. Morgenochtend heb je een kater én word je tegelijkertijd wakker in een fris en fruitig Nederland.

Is het nu duidelijk of niet? Ga stemmen vandaag! Het verbreden van je horizon is ook ná verkiezingsdag van belang.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.