Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
The girl on the Polar Express to Busan
17 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

The girl on the Polar Express to Busan

De trein brengt niet iedere passagier zomaar naar z’n bestemming. Zéker niet in Hollywood. Elke treinfilm kent z'n eigen (loco)motief.

Arrival of a Train (1886)
Passagiers: De passagiers zijn nog niet aan boord omdat de trein eerst nog – verrassing! – moet aankomen. Verder zijn ze vooral heel stil omdat ze zich bevinden in een van de eerste (en dus geluidloze) films ooit. 
Bestemming: Het station van La Ciotat in Frankrijk. Maar dat is dus eigenlijk alleen de bestemming van de trein, niet van de passagiers. Ja, lastig.

Lekker kort.

Strangers on a Train (1951)
Passagiers: Vreemden, obviously. Tijdens de reis klagen ze tijdens een eerste gesprek over dierbaren die ze liever kwijt dan rijk zijn. De één wil van z’n vrouw af, de ander van z’n rijke vader. De één maakt een grapje, de ander is serieus (en sociopaat).
Bestemming: Een toekomst vol moord en afpersing.

Snowpiercer (2014)
Passagiers: Heel arm tot heel rijk, onderverdeeld in treincoupés die de sociale klasse representeren. Leven buiten de trein bestaat niet meer in deze apocalyptische wereld, want een experiment tegen global warming heeft de aarde bevroren. Het laatste beetje beschaving zit dus in de Snowpiercer: een trein waarin de passagiers nogal opgefokt raken.
Bestemming: Nergens, de trein zou voor al-tijd door moeten rijden. Een paar rebellerende reizigers uit de achterste coupés schudden de beoogde nergens-bestemming echter op.

Source Code (2011)
Passagiers: Onder meer een soldaat (Jake Gyllenhaal). Binnen een militair simulatieprogramma wordt-ie keer op keer wakker in een trein waarvan de reis steeds acht minuten duurt. Na elke acht minuten ontploft er een bom. Aan Jakes personage om te achterhalen wie de bom in eerste instantie plaatste.
Bestemming: Heel vaak hetzelfde punt dus. Opnieuw en opnieuw en opnieuw en… hoeveel opnieuw’s exáct hebben we niet geteld. Er is vaak in- en uitgecheckt in ieder geval.

The Polar Express (2004)
Passagiers: Een hoopvol jongetje dat z’n kerstgevoel een boost wil geven, nog een lading hoopvolle kinderen én semi-CGI-Tom Hanks als de conducteur.
Bestemming: De Noordpool, want waar ga je anders naartoe voor het ultieme kerstgevoel? Daar liggen helemaal geen rails, maar dat laat de The Polar Express koud.

The Darjeeling Limited (2007)
Passagiers: Drie broers die het spoor bijster zijn, allen aan de depressieve kant na het overlijden van vaders. En een hoop interessante Indiaanse mensen.
Bestemming: Deze mannen zijn op weg naar salvation! Door India. Met tussenstops bij onder andere een begrafenis en meditatiesessies in de natuur. Een spiritueel tripje.

Unstoppable (2010)
Passagiers: Niemand, en dat is nou net het probleem. De trein rijdt met een rotvaart en bevat wagons vol chemische toestanden. Niet te stoppen.
Bestemming: Een stadje vol onschuldige mensen. Of de trein daar daadwerkelijk aankomt, is allemaal aan de personages van Chris Pine en Denzel Washington. Chris schreeuwt ergens in de film ‘We’re gonna run this bitch down!’, dus wie weet komt het goed.
 
The Girl on the Train (2016)
Passagiers: Rachel (Emily Blunt), die niet terugdeinst voor een stalkerige blik uit het treinraampje. Elke dag bespiedt ze een getrouwd stel. Die vrouw spoort niet.
Bestemming: Letterlijk is dat New York, maar minder letterlijk zeggen we: gaat het nou om de bestemming of de reis ernaartoe?

Train to Busan (2016)
Passagiers: Een groep onschuldige burgers, waaronder een door zijn werk geobsedeerde vader, die met de treinreis nou eindelijk eens tijd maakt voor z’n dochtertje. Niet zo’n lekkere timing, want een groot deel van de passagiers bestaat al gauw uit zombies.
Bestemming: Busan. Want ja, zie filmtitel.

Al even niet naar de film geweest? Get back on track! Train to Busan draait vanaf 30 maart in de bioscoop. En we hebben nog beter nieuws: op dinsdag 28 maart ga je als CJP'er gratis naar een exclusieve voorpremiere van deze zombietreinfilm in Kriterion.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.