Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Stijlfiguren
02 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

Stijlfiguren

Honderd jaar geleden mondde een tijdschrift uit in een kunststroming: De Stijl. Rood, blauw, geel en strakke lijnen: deze Stijlvolle pioniers gingen ermee aan de haal.

De Stijl a.k.a. het neoplasticisme (je kent ’t wel) heeft vanaf het begin een hoop aanhangende kunstenaars. Meubels, gebouwen, schilderijen en logo’s: deze mannen ontwierpen er begin vorige eeuw Stijlvol op los.

Stijlfiguur: Piet Mondriaan
Stijlvolle bijdrage: Piet trok als eerste de ideeën van de kunstbeweging door in schilderijen die er absoluut niet naturalistisch uit mochten zien. Rechte lijnen, veel rood, blauw, geel, grijs, wit en zwart. Piet was (en is) voor veel kunstenaars dé Stijl-inspirator. Hij bleef tot zijn dood trouw aan de stroming, waar veel andere Stijl-pioniers uiteindelijk een ander pad kozen.
Bekend werk: Victory Boogie Woogie. Mondriaan was in zijn laatste tien dagen nog met het werk bezig. Helemaal af is het nooit gekomen. Desondanks wel het duurste schilderij dat Nederland ooit kocht, voor een slordige 37 miljoen euro. Te zien in Gemeentemuseum Den Haag.

Duur. Maar ook geel, blauw en rood.

Stijlfiguur: Theo van Doesburg
Stijlvolle bijdrage: Kwam met tijdschrift De Stijl, waar de kunststroming uit voortkwam. Hij was een tikkeltje activistisch en pleitte voor hervorming van de kunst. Bij een moderne wereld hoorde immers ook moderne kunst. Vormen en materiaal konden wel wat eenvoudiger en oneindige kleurtinten vond-ie overbodig.
Bekend werk: Theo van Doesburg was redacteur, schrijver én kunstenaar. Waar Mondriaan de lijnen liever horizontaal én verticaal hield, vond Theo het wel leuk om dwarser te denken. Dus kantelde hij er wat op los, met diagonale compositie tot gevolg. Je ziet ’t aan Counter Composition V, in het Amsterdamse Stedelijk Museum.

Buig je hoofd naar links en het is nét een Mondriaan.

Stijlfiguur: Bart van der Leck
Stijlvolle bijdrage: Bart was nogal van de geometrische vormen, die niet uit De Stijl weg te denken zijn. Wat begon als een levendige schets van mens of dier, resulteerde in een wit vlak vol abstracte vierkanten en driehoeken.
Bekend werk: Naast een hoop werk in deze (papiersnipper)trant, is ook De Kat een bekend schilderij van Bart. Meer dan rechte lijnen, maar nog steeds basic in kleur en andere vormen. Je vindt ‘m in het Kröller-Muller. Check ook deze toffe animatie van het poezige beest in een Van der Leck-omgeving.

Bart is een héél klein stukje boven het (voor ons) linker oog vergeten. Verder prima!

Stijlfiguur: Gerrit Rietveld
Stijlvolle bijdrage: Het doorvoeren van De Stijl in gebouwen, meubels en anderszins architectonische dingen? Dat moest je aan Gerrit overlaten.
Bekend werk: Deze rood-blauwe stoel met de klinkklare titel Rood-blauwe stoel. Wat een eenvoud! Te zien in: Centraal Museum Utrecht en Stedelijk Museum Amsterdam

Hoe lekker het zit, weten we niet.

Stijlfiguur: Vilmos Huszár
Stijlvolle bijdrage: Samen met Theo, Piet, en Bart stond Vilmos aan de rood-blauw-gele wieg van De Stijl als tijdschrift. Geen typisch Hollandse naam voor deze man, die oorspronkelijk uit Hongarije kwam. Vilmos was naast schilder ook reclame-ontwerper en voorzag magazine De Stijl van essentiële vormgeving. Stond ook bekend om het switchen tussen kunststromingen en week in 1921 alweer van het neoplasticisme af. Niemand weet waarom precies. Misschien omdat ‘neoplasticisme’ ‘m niet lekker genoeg bekte.
Belangrijk werk: Het logo van De Stijl, dat tot begin jaren twintig actief gebruikt werd in de huisstijl van het blad. Je kunt ‘m gelukkig hier zien, anders moet je even naar het MOMA in New York. (Wél een goed excuus.)

Stijlfiguur: Jacobus Johannus Pieter Oud
Stijlvolle bijdrage: J.J.P. (thank god voor afkortingen) Oud werd geregeld gevraagd voor bouwprojecten in Rotterdam. Hij greep daarbij, net als Gerrit Rietveld, mooi de kans om De Stijl te implementeren in de architectuur.
Bekend werk: Begin jaren twintig kreeg J.J.P. (die overigens gewoon Ko werd genoemd) de opdracht een wijk te ontwerpen: Het Witte Dorp, in Rotterdam. Onderdeel van de wijk was een soort buurthuis met de titel Directiekeet. Helaas vlamgevat tijdens de oorlog, maar opnieuw gebouwd in 1989. Het origineel is dus nergens meer te bekennen, maar de replica vind je aan de Aakstraat in Roffa.

Rijke kleuren in Het Witte Dorp.

Onder de noemer Van Mondriaan tot Dutch Design brengen musea door het hele land een ode aan De Stijl. Van het Gemeentemuseum in Den Haag tot het Kröller-Muller in Arnhem: blauw is niet alleen de kleur van De Stijl, óók van dat plastic CJP-ding waarmee je een hoop korting krijgt voor de expo’s. Check hier welke musea De Stijl precies eren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.