Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Soundtracks van activisme
14 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Muziek

Soundtracks van activisme

Activist in hard en nieren, dat ben jij. Rebelleer tegen alle dagelijkse gebeurtenissen met deze protestliedjes.

Het nieuws puilt uit van de politieke onderwerpen en iedereen vindt overal wel wat van. Ook als je je er liever afzijdig van houdt, zie je zelfs in het dagelijks leven de activistische topics opduiken. Jij zet iedereen en alles op z’n nummer met déze nummers.

1. Je homofobe neef plaatst weer iets homofoobs op Facebook
Passend nummer: Gay Bar van Electric Six. Stuur het nummer gerust eens via een privébericht op naar de knakker. Als je nou ook altijd al dacht dat het neefje in kwestie waarschijnlijk zo doet omdat-ie zélf op hetzelfde geslacht valt: motiveer ‘m met True Colours van Cindy Lauper.
Treffende tekst: 'I wanna take you to a gay bar, gay bar, gay bar.' En wel voor een lesje tolerantie. 

2. Je vindt een pot pindakaas op je keukenplankje. Terwijl je allergisch bent voor pinda’s. Het ziet ernaar uit dat je huisgenoot je plankje heeft geannexeerd.
Passend nummer: íets van de Dakh Daughters. Bovenstaande situatie klinkt namelijk als het equivalent van een Russische president die een Oekraïens land binnenvalt. Deze Oekraïense vrouwen riskeerden een hoop toen ze tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev hun muzikale plicht deden.  
Treffende tekst: Ja, dat is even een dingetje. De teksten zijn in het Oekraïens dus snappen we er niet zoveel van. Maar het is wél activistisch.

3. Al dat gedoe over privacyschending. Jij hebt niks te verbergen. Oh wacht, degene over wie je het vijf minuten geleden had is opeens suggested friend op Facebook?!
Passend nummer: The Day the Country Died van Subhumans. Dit punk-album is gebaseerd op George Orwell’s 1984. Als je benieuwd bent hoe de vork in de steel zit over privacy en wél iets te verbergen hebben, lees dan vooral dit artikel.
Treffende tekst:
'There's a TV in my front room
And it's screwing up my head
There's a scanner in the toilet
To watch you take a bath'

4. Op visite bij je oma ligt er nog één stuk taart van je favoriete soort, het soort waar je oom ook wel dol op is. Maar je hebt trek, dus: eigen vork eerst.
Passend nummer: Eigen volk eerst van Brigade M.
Treffende tekst: Laat maar, we lazen één van de letters verkeerd.

Er heerst nogal wat (terechte) ophef over Brigade M. Dus in plaats van een videoclip hier een filmpje van schattige puppy's.

5. Je fietst zonder licht door de stad en vervolgens ook nog door rood. De politie rijdt langs met sirenes, maar níet voor jou.
Passend nummer: I Fought the Law van... wie niet? We gaan voor de versie die de Dead Kennedy’s opvoerden.
Treffende tekst: 'I fought the law and I won.' Het origineel gaat: 'I fought the law and the law won.' Die laten we nu dus even buiten beschouwing.

6. Je hebt ijsblokjes uit de vriezer gehaald voor je smoothie. Drie minuten later kom je terug in de keuken en blijkt je huisgenoot de verwarming opeens hoger te hebben gezet.  
Passend nummer: Idioteque van Radiohead. Over global warming, het milieu, de aarde. Net als alle andere topics niets om grappen over te maken, maar we zijn gewoon zenuwachtig voor de verkiezingen, oké?!
Treffende tekst: 'Ice age coming, throw it in the fire.'

7. Je hoort iemand in de supermarktrij zeggen dat Trump toch écht wel een punt heeft.
Passend nummer: Je vindt dat Amerika greater af is zonder die clown, dus snoer je je rijgenoot ter plekke de mond met Moby’s Erupt and Matter. 
Treffende tekst: De videoclip, waarin Trump samen met Bashar al-Assad én natuurrampen getoond wordt, spreekt boekdelen.

8. Je masculiene collega maakt je uit voor pussy omdat je tijdens de VrijMiBo aan de Spa Rood gaat.
Passend nummer: Straight Outta Vagina van Pussy Riot.
Treffende tekst: 'Don’t play stupid, don’t play dumb, vagina’s where you’re really from.' Onze gemeenschappelijke geboorteplek is Vagina. Dus al ben je man of vrouw, er is niks mis met je feminine side, zéker niet als je Vladimir Poetin of Donald Trump heet. Twee grote mannen voor wie Pussy Riot niet bang is.

Pussy Riot moest boeten voor hun progressieve feministische muziek en zat twee jaar lang in een strafkamp. Een kijkje in de gevangenis en de feministische wereld van bandleider Nadja Tolokonnikova krijg je in Nadja’s autobiografische Zo begin je een revolutie. Stem die gitaar maar alvast, want we geven vijf exemplaren weg.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.