Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
’N ryk geskiedenis
16 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Beeld: Rijksmuseum & Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

’N ryk geskiedenis

Een Transvaalbuurt in onze steden en de verdacht Nederlands klinkende taal: Zuid-Afrika en Nederland gaan way back, ver terug, lank terug.

Vierhonderd (!) jaar is er verstreken sinds de Nederlandse Jan van Riebeeck voet op Zuid-Afrikaanse grond zette. Sindsdien is een hoop gebeurd. Een hoop goeds, een hoop slechts. We geven je, onder een poging tot Afrikaans, vijf redenen om naar de expo Goede Hoop in het Rijksmuseum te gaan.

1. Uiteensetting van jou geskiedenis
Zuid-Afrika is onlosmakelijk verbonden met Nederland en maakt daardoor obviously een belangrijk onderdeel uit van onze geschiedenis. Wel zo nuttig om als Nederlander dan te weten wat we vroeger allemaal uitspookten in het Afrikaanse land. In Goede Hoop zie je wat de deal precies was tussen beide landen en wat die (nogal bewogen) geschiedenis inhield. Zuid-Afrika is zoveel meer dan een mooi vakantieland.

Spoiler alert: Mandela is ook groot onderdeel van die geschiedenis

2. 'N verklaring vir die vreemde straatname
Het barst van de Transvaalbuurten met bijbehorende straatnamen in Nederland. Twaalf, wel te verstaan. Tugelaweg, Paul Krugerstraat, Steve Bikoplein… Wie waren die mannen, wat is een Tugela en waarom klinkt de Paul Krugerstraat als die engerd uit Nightmare on Elmstreet? Presidenten, activisten en volksstammen worden exposed in deze expo. Kun je de volgende keer dat je door een dergelijke straat fietst mooi pochen met straatnaam-trivia.

 3. Kyk na die besondere foto’s van natur en diere
Merkwaardige fauna, exotische flora en vreemd uitziende mensen met bijzondere talen. Als je dat spot en je bent de eerste, wil de share freak in je dat toch op Facebook zetten? Maar ja, geen internet natuurlijk, in de achttiende eeuw. Expeditie-reiziger Robert Jacob Gordon wás het internet. Hij legde planten, dieren en mensen vast in ouderwets woord plus beeld en bracht op die manier heel Zuid-Afrika in kaart voor de mensen thuis. In de expo zie je gigantische landschap-paronama’s en beelden van volksstammen. Met seekoeien (nijlpaarden) en akkedissen (die is niet zo lastig).

Wat dacht je van deze skinny snuiter?

4. Die story agter apartheid
Rassensegregatie is compleet gestoord, maar was nog geen 28 jaar geleden de keiharde dagelijkse realiteit in Zuid-Afrika. Goede Hoop laat je zien hoe dat eruit zag, wat het deed met de mensen en hoe zowel Afrikanen als Nederlanders uiteindelijk pleitten voor een Apartheid-vrij land. Kom bovendien van alles te weten over Nelson Mandela als gevangene én president.

5. Vacansie saam met Adriaan
Adriaan van Dis studeerde Afrikaans in Zuid-Afrika zelf en kan je alles vertellen over het land. Geen straf dus, om samen met de (stem van) de schrijver door het gigantische Rijks te struinen. Adriaan in de vorm van een audiotour, wat wil je nog meer? Hij neemt je mee naar Kaapstad, de Tafelberg én op safari. Een soort vakantie, maar dan in negentig minuten en met een zeer maatschappelijke maar kunstige vibe.
 
Tien uur vliegen is het, naar Zuid-Afrika. We gunnen het je, maar als je een gebrek hebt aan vakantiedagen en –budget sturen we je als alternatief graag naar het Rijksmuseum, waar je Zuid-Afrika in een middagje aan kunt doen. Vergeet je CJP-pas niet, want je bespaart 50% op de ticketprijs.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.