Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Mansplaining mansplained
27 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Twitter • Meer blogs over Lezen

Mansplaining mansplained

Een bakker uitleggen hoe je broodjes bakt? Klinkt idioot, maar het gebeurt. Maak kennis met mansplaining.

Boer Herman is 24 jaar oud en wanhopig op zoek naar een leuk vriendinnetje. Die heb je op het Franse platteland kennelijk niet, dus doet hij mee aan Boer zoekt Vrouw. Na speeddates in een caravan kiest hij drie meisjes – Pia, Anne en Fleur - die een week op zijn boerderij komen logeren. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: liefde voor muziek. Logisch dat Anne haar keyboard heeft meegenomen en ’s avonds wat gezelligs speelt. Tot Herman ingrijpt. ‘Dat kun je beter zo doen,’ zegt hij, terwijl hij naar het notenblad wijst. 

Dit is mansplaining. Een man die een vrouw iets uitlegt, terwijl zij dondersgoed weet hoe de vork in de steel zit en bovendien meer kennis heeft op dat vlak dan de man. Sterker nog: we hebben hier een gevalletje double mansplaining: ik ben een man en heb je net de term mansplaining uitgelegd. Sorry. Leek me wel geinig. 

Rebecca Solnit

De term wordt toegeschreven aan historicus en schrijver Rebecca Solnit (ze wil de term zelf niet claimen), die in 2008 het essay Men Explain Things To Me schreef. Ze beschrijft een boer Herman-achtige situatie: op een feestje vertelt ze over haar laatste boek en haar mannelijke gesprekspartner overvleugelt haar direct met een nóg interessanter boek over dat onderwerp. Een werk dat ze eigenlijk echt eens zou moeten lezen. Uiteindelijk blijkt dat de man het heeft over het boek dat Solnit zelf schreef. 

Dat gebeurde in 2008 en mansplaining is nog lang niet dood. Boer Herman is geen incident. Deze week deelde journaliste Tracy Clayton een typisch geval van mansplaining op Twitter. Een taxichauffeur probeerde haar het principe van een vliegveld uit te leggen. Daar werd op gereageerd met nog beschamendere voorbeelden van mansplaining, met als dieptepunt een man die een vrouw uitlegde hoe ze het beste een tampon kon inbrengen. 

Guilty as charged

Ik ben zelf ook schuldig. Mijn vriendin betrapt me er vaak genoeg op dat ik dingen aan haar uitleg. ‘Denk je nu echt dat ik dat niet weet? Dat ik dom ben of zo?’ Ik voel me dan snel aangevallen: nee, ik denk helemaal niet dat je dom bent! Maar waarom leg ik het dan aan haar uit? Ik ga er toch vanuit dat ze bepaalde dingen niet weet en ik wel (bovendien studeert ze gender studies en kan zij mansplaining veel beter uitleggen dan ik). 

Misschien denk je: mansplaining klinkt mij tamelijk onschuldig in de oren. Dat is het niet, zo schrijft Solnit. Het draait om machtsverschil: de man leidt het gesprek, denkt de meeste kennis te hebben, dus heeft de meeste macht. Terwijl vrouwen ook de ruimte moeten krijgen om te spreken, gehoord te woorden, respect te krijgen en een vrij mens te zijn. Met mansplaining en aanverwante seksistische praktijken druk je dat de kop in.

Hallo mannen 

Ik kan dan ook alleen maar spreken van man tot man: check yoself. Betrap jezelf op mansplaining, vraag je af waarom je het doet en stop ermee. Beeld je in dat iemand jou gaat uitleggen hoe je je naam uitspreekt, of wat je studie inhoudt. En lees Rebecca Solnits boek Mannen Leggen Me Altijd Alles Uit, want zij heeft hier veel meer verstand van dan ik. 

Mannen Leggen Me Altijd Alles Uit ligt in de betere boekhandel. Ben je man of vrouw en wil je het boek graag lezen? We geven drie exemplaren weg op onze Facebook-pagina!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.