Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 12
23 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Laksh • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 12

De lente begint met alleen maar Nederlandse muziek. Luister naar een godin, Brabantse trap en leer hoe je saoto soep maakt.

Lakshmi – Lakshmi (album)

Ze staat voor rijkdom, voorspoed en moed. Haar naam betekent zoiets als ‘doel’ en ze heeft maar liefst vier armen. Godin Lakshmi is vrij populair in het hindoegeloof: bid tot haar en voorspoed valt je ten deel. Of het ook zo werkt met de 24-jarige Lakhsmi uit Wijchen weten we niet, maar je doet er sowieso goed aan haar debuutalbum te luisteren. Na haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland en het uitbrengen van een EP is het nu eindelijk tijd voor een plaat. Op single What The Hell gooit Lakshmi The Naked & Famous en CHVRCHES samen in de blender. Daar komt een catchy popsingle uit met handclaps en een funky gitaarloopje. Muzikale rijkdom!

David Douglas – Spectators of the Universe (album)

Wat je ziet is wat je hoort: de hoes van Spectators of the Universe is al net zo warm en kleurrijk als de muziek. David Douglas heeft inmiddels een fijne signature sound. De elektronica van de Utrechtse producer is als een gemakkelijke leunstoel waar je heerlijk in weg kunt zinken. Douglas klinkt in Highway of Love als John Talabot en Pional, maar schakelt ook moeiteloos naar Franse invloeden zoals Housse de Racket en Daft Punk. Op Last Day on Earth – met gastbijdrage van Mathias Janmaat, ex-frontman van Bombay - hoor je dat het sterkst. Mochten de lente èn de zomer nou gigantisch tegenvallen, dan kun je altijd nog Spectators of the Universe in huis halen.

Nouveau Velo – Reflections (album)

Vorige week schreven we hier lyrisch over Real Estate, maar dat hadden we net zo goed kunnen doen over het Nederlandse equivalent dat in dezelfde week een album uitbracht. Nouveau Velo is de naam, Reflections de plaat. De Brabantse band combineert het vederlichte van gitaarpop met de snelheid van garagerock. Zo heeft lenteknaller Day at Work een aangename surftic en kent Mind Spills Over de opbouw van een sterke postpunksong. Toch klinkt Nouveau Velo telkens als een zuchtje wind of verkoeling op een hete dag. Knap gedaan: het levert een consistente en spannende plaat op.

Dave Budha – Raamuit (EP)

Nog meer muziek uit Brabant! Naast Guus Meeuwis en Nouveau Velo heeft de provincie nu ook Dave Budha als exportproduct. Voordat de rapper bij Noahs Ark tekende, hadden wij eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar met de Raamuit EP komt daar verandering in. Dave omarmt de Atlanta trap sound van rappers als Young Thug en Migos met alle liefde en gooit de autotune zo nu en dan voluit open. Net als je denkt dat je het snapt, zet Dave ons op het verkeerde been met afsluiter Raamuit. Als Kanye tijdens zijn 808s & Heartbreak-periode zingt hij de interlude vol door een vocoder en volgt Raamuit, een househiphoptrack waar Drake deze dagen patent op heeft. Prettige kennismaking.

Moon Moon Moon – Help! Help! (album)

Drake brak vorig jaar alle streamingrecords. Zijn grootste hit – One Dance – werd zelfs meer dan een miljard(!) keer gestreamd. Momenteel heeft hij 9.061.039 volgers op Spotify. Mark Lohmann heeft er 9.060.934 minder: 105 mensen volgen Moon Moon Moon. Daar moet wat ons betreft verandering in komen: Help! Help! verdient een veel groter publiek. Lohmann maakt fuzzy dreamfolkliedjes in de stijl van Bright Eyes en Sufjan Stevens en dat doet hij schitterend. Hazelverse is zo’n parel, met wollige, vreemde geluiden. In iedere song bouwt Lohmann een piepklein universum waarin je wordt meegezogen. Help! Help! is zo een heerlijke luisterervaring. Zwengel je Spotify aan en til Moon Moon Moon over de 105 volgers!

Nicole Bus – Magnolia (album)

Liedjes over verliefd zijn, het leven of een gebroken hart: saaaaai. Nicole Bus doet dat anders. Die maakt gewoon een liedje over haar favoriete eten. In Saoto Soep krijg je het recept voor de perfecte - je raad het al - saoto soep. Taugé on fleek, kip erbij, lekker veel citroengras: saoto eet je zo. Het is één van de hoogtepunten op Magnolia, het eerste album dat Bus uitbrengt sinds ze meedeed aan The Voice of Holland. Eerder liet ze ons al een EP horen in een tent. Op haar debuutplaat voor Top Notch krijgt ze onder andere hulp van hiphopzwaargewichten als Hef, Adje en Kempi. Het geluid verschiet continu van kleur: invloeden van gospel, R&B, hiphop, disco, funk en house hoor je allemaal terug. Net zoveel smaken als saoto soep dus.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.