Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 11
16 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: My Baby • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 11

Bijgekomen van de verkiezingsuitslag of zit je er nog middenin? Nieuwe muziek zal je sowieso goed doen. Met deze week een zekerheid in het leven, eeuwigdurende jams en een bankoverval.

Real Estate – In Mind (album)

Van sommige dingen op deze aardkloot weet je dat het altijd goed is. Een vers wit broodje pindakaas bijvoorbeeld, of een warme douche op een koude winterdag. Albums van Real Estate leveren eenzelfde garantie. De Amerikaanse gitaarband klinkt al jaren achteloos en wonderschoon tegelijk. De ingrediënten zijn simpel: Real Estate maakt op het eerste gehoor doodsimpele, kristalheldere gitaarpop met liedjes die je gelijk grijpen. Pas als je echt in hun bubbel zit, hoor je het plezier, de melancholie en de prachtig cleane productie. Geen band doet dat beter. Ook op dit nieuwe album grossieren ze weer in zulk soort liedjes.

My Baby – Prehistoric Rhythm (album)

Waarschijnlijk is het onmogelijk om My Baby te stoppen als ze eenmaal begonnen zijn met jammen. Hun broeierige mix van funk, blues en wat-al-dan-nog-niet-meer kent geen einde; de repetitiesessies duren vast lang. Op Prehistoric Rhythm bouwen ze dat geluid nog verder uit. Love Dance klinkt als de remix van een originele track, maar dat is het niet. Cato van Dyck zwiert zich met haar verleidelijke vocalen door deze housetrack met pulserende bas. De percussie is divers, ergens passeert een Balkan-viooltje de revue en horen we synths voorbij schieten. Nu worden hun jamsessies nóg langer.

Spoon – Hot Thoughts (album)

Wat heb je als band nog te bewijzen na acht albums? Spoon is een gigant. De Amerikaanse band bestaat al 24(!) jaar en brengt met Hot Thoughts plaat nummer negen uit. Op het afgelopen album They Want My Soul bewees Spoon nog altijd te beschikken over een fris indierockgeluid en met Hot Thoughts wordt dat nog eens onderstreept. Britt Daniel en consorten dompelen zich voor dit album onder in de disco-invloeden. Tijdens Can I Sit Next To You komt een glitterbal uit het plafond en titelsong Hot Thoughts heeft een baslijn die je niet kunt negeren. Ook al heb je nog nooit eerder naar Spoon geluisterd: er is nog tijd om in te stappen.

Elementary Penguins – The Charge of the Light Brigade (album)

Als de muziekgeschiedenis een bank was, dan is die nu overvallen. Door Elementary Penguins welteverstaan. De Amsterdamse band plundert alles wat los en vast zit op hun nieuwe album The Charge of the Light Brigade. The Rolling Stones, The Feelies of The Beatles: het komt allemaal voorbij. Die laatste referentie is niet zo vreemd, want de band haalde zijn naam uit I Am the Walrus van The Beatles. ‘Elementary penguin singing Hare Krishna / Man, you should have seen them kicking Edgar Ellen Poe’. Meer dan op hun debuut klinkt Elementary Penguins als een zelfverzekerde band met rock-‘n-rolltunes waar ze de komende maanden zalen mee kapot gaan spelen. Ga ze zien in Paard van Troje in Den Haag!

Frances – Things I’ve Never Said (album)

Een ballad van Adele-achtige proporties? Check. Hitgevoelig als Ed Sheeran? Check. Pianoskills van Birdy? Check. Frances heeft het allemaal, mensen. Luister naar een paar nummers van de Britse singer-songwriter en ook jij raakt overtuigd van haar nadere supersterrendom. Vorig jaar werd ze al opgenomen in de BBC Sound of 2016, maar 2017 lijkt pas echt haar jaar te gaan worden. Sophie Frances Cooke heeft inderdaad de al eerder genoemde kwaliteiten: een prachtige stem om ballads te dragen en een ervaren productieteam om haar heen om liedjes in hits te veranderen. Things I’Ve Never Said moet het voor haar gaan doen. Mark our words, Frances gaat het maken.

Ome Omar – Hombel (EP)

Van Nonkel naar Hombel: Ome Omar is terug met nieuw vuur voor de mensen. Op de Nonkel-EP deed hij alles alleen, maar op Hombel laat hij zich gretig assisteren door een keur aan rappers. Big2, Tellem, Ray Fuego, Yelli van Yung Internet: iedereen mag meedoen. Op Voicemail draait dat uit op een gevaarlijke cypher en Toppers met Abelmanbroer staat vol memorabele lines als ‘Ik ben een topper in concert / ik krijg die sannie gesponserd.’ Tienervader had dan weer zo op Onkel gekund met die luchtige productie en het verhaal dat Omar vertelt.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.