Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 10
09 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Laura Marling • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 10

Wat moet je doen als het zoveel regent? Muziek luisteren natuurlijk! Deze week organiseren we een vaag feestje, toeren we met een cabrio en janken we onze ogen uit de kop.

Laura Marling – Semper Femina (album)

Er zijn maar weinig artiesten zo constant als Laura Marling. Ze is pas 27 en bracht al vijf(!) prachtige albums uit. Eerst kon je haar nog redelijk eenvoudig in de folkhoek proppen, inmiddels zit ze compleet in haar eigen straatje. Met Semper Femina zet Marling vrouwen op het podium. Ze begon met schrijven vanuit het perspectief van een man die over vrouwen vertelt, maar die invalshoek ging al snel de prullenbak in toen ze besefte dat ze ook prima als vrouw over vrouwen kan schrijven. Dat levert een veelzijdig album op. Na het stevige Short Movie is dit een plaat met jazz- (Soothing), roots- (Nothing, But Nearly) en soul-invloeden (Wild Fire). Marling zingt nog altijd verhalend en neemt je mee in een song. Ze flikt het voor de zesde keer op rij.

Dollkraut – Holy Ghost People (album)

Pascal Pinkert doet lekker waar hij zin in heeft. Misschien heeft het te maken met zijn Twentse achtergrond - al woont hij alweer lange tijd in Amsterdam – want Pinkert is eigenwijs op een fijne manier. Als Dollkraut maakt hij eigenzinnige elektronica die zich weigert te conformeren. Op Holy Ghost People is het opnieuw raak. Het album luistert als een bizarre trip of soundtrack van een obscure film. Oblivian zou met die onderzeese drums en onheilspellend orgelriedeltje zo in een sixties horrorfilm kunnen. Dollkraut is er eentje in de categorie ‘vreemd, maar wel lekker’. Na de laatste track op Holy Ghost People druk je automatisch op repeat om dit vage feestje nog eens te beleven.

Rolling Blackouts Coastal Fever – The French Press (EP)

Terwijl hiphop de wereld overneemt, is Australië nog altijd het meest vruchtbare stukje aarde voor gitaarmuziek. Melbourne is het epicentrum, waar je een scene vindt waar al jaren de leukste bandjes ontspruiten. Na Royal Headache, Twerps, Scott and Charlene’s Wedding en The Goon Sax is Rolling Blackouts Coastal Fever aan de beurt. Toegegeven: erg beroerde bandnaam. Geef ze tóch een kans, want dit is echt de moeite waard. Iedereen in de band – op de drummer na – schrijft en zingt. Julie’s Place klinkt als een verveeld ritje met de cabrio op een zomerdag, French Press is eenzelfde ritje in de wetenschap dat niets is wat het lijkt. Wij verhuizen per 1 april naar Melbourne.

The Homesick – Youth Hunt (album)

Na Baby Galaxy vorige week opnieuw een band uit een uithoek van Nederland die furore maakt: The Homesick. In tegenstelling tot de Maastrichtenaren hebben we deze Dokkumers al wat langer op de korrel. We noemden ze in een eerdere Luisterlijst zelfs de beste band van Nederland. Toen was er alleen een single als bewijslast, nu heeft The Homesick een heel album om je te overtuigen. De ziedende en hypnotiserende livesets van het Friese drietal zijn eindelijk gevangen op plaat. Het langzaam ontsporende Half Aryan ken je als die hard fan van een klotsende pit en Gucci Gucci is gewoon een potentiële hit. Stap in voordat ze supermegabekend worden!

Hurray for the Riff Raff – The Navigator (album)

Zeldzaam zijn de liedjes die je na een dag muziek luisteren nog weten te grijpen. Maak kennis met Hurray for the Riff Raff en Pa’lante. De stem van Alynda Segarra zorgt ervoor dat je je toetsenbord niet meer aanraakt en luistert. Dan de onvermijdelijke break, op drieënhalve minuut ineens een toespraak over Puerto Ricaanse minderheden en de gloedvolle finale met een strijdvaardige Segarra. Wat is dit? Hurray for the Riff Raff dwingt je tot luisteren. The Navigator is een ambitieus conceptalbum waarin Segarra haar Puerto Ricaanse roots verkent en haar muzikale palet uitbreidt. Zet je wereld stil en draai Pa’lante, dan weet je waar we zo lyrisch over zijn.

Stippenlift – Gemiste Kansen, Vol. 2 (EP)

Mannen zijn meestal irritant / agressief en bijdehand / de wereld is van hen / jammer dat ik ook zo ben’. Stippenlift is eigenlijk nét te laat; het was gisteren immers Internationale Vrouwendag. Gelukkig kun je de nieuwe EP van Hugo van de Poel ook gewoon nu nog draaien. Na Stippenlifts bescheiden doorbraak met kerstkraker Huilen (Kerst) is hier een nieuwe verzameling liedjes om bij te glimlachen en snikken. Van de Poel noemt het zelf ‘depriwave’ en maakt daarmee muziekjournalisten overbodig qua accurate typeringen. Geniet op een regenachtige dag van tranentrekkers als Gemaakt Voor Verdriet, Hij Is Depressief of – zeer toepasselijk – Het Regent. Dat wordt janken!

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.