Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 10
02 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 10

Het begin van maart gaat gepaard met nieuwe muziek. Deze week in de Luisterlijst: pure jaloezie, een vulkaanuitbarsting en een wijze les voor muziekjournalisten.

Baby Galaxy – Mighty Night (album)

Opeens waren ze er. Met de single Mighty Night zette Baby Galaxy zichzelf in één klap op de kaart. Een nineties rockbriljant van fonkelende proporties, met een prachtige opbouw en dito uitbarsting. Waar komen deze gasten vandaan?! Uit Maastricht, zo blijkt. In het zuiden van het land heeft het trio geruisloos kunnen rijpen in een oefenhok, afgewisseld met liveshows net over de grens. Nu maakt de rest van Nederland kennis met hun debuut. Die single was geen slippertje: hun gelijknamige debuut staat vol met tracks die hetzelfde kunstje flikken. Baby Galaxy propt het beste van rock uit de jaren negentig in ieder liedje, met continue melancholie, verrassende wendingen en af en toe een fikse dissonante uithaal. Vanuit het ogenschijnlijke niets promoveren naar de Eredivisie, hulde!

Methyl Ethyl – Everything is Forgotten (album)

Jaloezie. Pure, ongefilterde, blinde jaloezie. Op je vriend(in) die iets te gezellig staat te praten met een ander, de studiegenoot die het wèl gemaakt heeft of die gast op straat in een perfecte outfit. Vandaag zijn wij jaloers op Methyl Ethyl. Mochten we ooit maar één popliedje schrijven, laat het dan hun No.28 zijn. Geen hele aansprekende titel voor een wereldse song, maar oh wat is dit goed! Je valt gelijk in de cadans, die voorzichtige groove, de slimme breaks, de ontegenzeggelijke Deerhunter-vibe die extra welkom is nu we even niets van die band horen, dat geniepige opbouwen naar een climax waarvan je niet wist dat je die wilde. We durven bijna niet naar hun nieuwe plaat Everything is Forgotten te luisteren. Dikke kans dat daar nog veel meer jaloersmakende songs op staan.

Jo Goes Hunting – Come, Future (album)

Irritant of handig, als je grote broer je voorgaat in de muziekwereld? Jimmi Jo Hueting is het jongere broertje van Rocco Hueting, die in De Staat speelt. Broerlief speelde met zijn band al in de AFAS Live terwijl Jimmi ‘pas’ zijn debuut uitbrengt. Onzin natuurlijk om te vergelijken, want Jimmi doet met Jo Goes Hunting iets heel anders. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium van Rotterdam – een master jazz drums - en scoorde met bloghitje Act of Leaving. Jimmi heeft op Come, Future wel wat weg van Dave Longstreth (Dirty Projectors): ook iemand die eindeloos in de weer is met vreemde instrumenten. De avantgarde-pop van Jo Goes Hunting prikt, zwalkt en zet je op het verkeerde been. Ergens hoor je Balthazer en Absynthe Minded, maar uiteindelijk is Jo Goes Hunting toch heel erg Jo Goes Hunting.

Temples – Volcano (album)

Op het moment van schrijven, barst de Etna op Sicilië uit. Volgens de Italiaanse autoriteiten is er geen acuut gevaar en kan iedereen lekker genieten van het vuurspuwspektakel. Volcano van Temples is net zo spectaculair én veilig om te beluisteren. De Britse psychpopband is na vier jaar relatieve stilte toe aan de opvolger van debuut Sun Structures. Die plaat maakte Temples gelijk een behoorlijk populaire band, als het kleine broertje van Tame Impala. Op Volcano graaien ze nog steeds gretig in de snoeppot die The Beatles en Pink Floyd ooit hebben neergezet. Het stuwende Strange Or Be Forgotten gaat het live vast goed doen en een song als Born Into The Sunset klinkt net wat grootser dan het debuutmateriaal. Geniet van het vuurspuwspektakel!

The Big Moon – Sucker (single)

Stoppen met je baan als serveerster en een band beginnen zonder muzikanten te kennen: dat heet het heft in eigen handen nemen. Juliette Jackson hing in 2014 haar dienblad aan de wilgen en zocht op Facebook  gelijkgestemden voor een band. Dat is het mooie ontstaansverhaal van The Big Moon wat je gek genoeg terug hoort in ieder liedje. Het is aanstekelijke en vertrouwde Britpop, als het Britse antwoord op Hinds. Live wordt dat extra aangezet: het spelplezier spat er van af en The Big Moon neemt een zaal écht mee. Terwijl britpop anno 2017 misschien wel het minst interessante muziekgenre is. Zie dit 6 mei live in Paradiso en luister voor die tijd naar hun debuut, dat in april verschijnt.

Bleached – Can You Deal? (EP)

Jennifer Clavin van Bleached is er helemaal klaar mee. Vorig jaar kwam het tweede album van Bleached uit, Welcome to the Worms. Ze is nog altijd supertrots op dat album, vertelt ze in een begeleidend statement bij deze nieuwe EP: nooit klonk de band beter, ambitieuzer en professioneler. Maar wat voor vragen kreeg ze in interviews? ‘Hoe is het om als vrouw in een rockband te zitten?’ Het frustreerde Jennifer enorm, gesprekken en recensies die alleen draaiden om het feit dat ze een vrouw is die rock-‘n-roll speelt. De titel van deze nieuwe EP is dan ook veelzeggend: Can You Deal?. Het titelnummer is rechttoe-rechtaan fuzzrock. ‘Yeah I’m a girl, and I play in a band / Can you deal? / I listen to Sabbath with all my friends / Yeah, it’s real.’ Nog even de interviews na deze EP doorbijten en dan krijgt Bleached hopelijk geen domme vragen meer. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.