Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Kunstcrimes
28 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

Kunstcrimes

Gestolen, beschadigd of vervalst. Deze bad-ass criminelen gingen aan de haal met kunstwerken.

Vorige week doken na vijftien jaar wanhoop twee Van Gogh-schilderijen op. Ooit gejat en verkocht aan de Italiaanse maffia, nu weer veilig terug in het Van Gogh Museum. Wat is dat toch, met kunst en (stereotype) criminaliteit? We zetten een paar figuren met hun beruchte acties op een rij.

De verwarde man
Jaren hing Barnett Newmans Who’s afraid of Red, Yellow and Blue in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar tussen 1986 en 2013 even niet, want Gert Jan van Bladeren kon de verleiding niet weerstaan om het doek aan gort te snijden. 
Motief: Beetje cray-cray was deze man wel. Totaal geobsedeerd door een anti-gevoel voor abstracte kunst, gooide hij z’n mes in de strijd. Het motief gold ook in 1997 nog, toen-ie wederom het museum instapte met een vleesmes en tijdens een psychose een ander Newman-werk te lijf ging. Inmiddels zijn beide werken gerestaureerd en in volle glorie te zien in het museum.

Groetjes, Wolverine.

De vandaal 
In 1956 dacht een bezoeker van het Louvre: ‘Weet je wat? Ik gooi wat zuur op dat Mona Lisa-mens, met d’r lach. Huilen zal ze.’ Mo-Mo was vervolgens amper een paar weken gerestaureerd of iemand gooide een steen naar d’r gezicht. Verder leek het iemand (Marcel Duchamp) wel geinig om een klein snorretje op de Mona Lisa te tekenen. Dit schilderij heeft het nog veel vaker te verduren gehad, maar wat wil je, de vrouw is een (reversed) femme fatale!
Motief: Tsja. Mensen. Dingen.

De bejaarde
Een negentigjarige vrouw, onderdeel van een groepje expo-bezoekers, loopt langs een kunstwerk dat er exact uitziet als een kruiswoordpuzzel. Van groot formaat. Op een muur, met boven het kunstwerk de woorden ‘insert words’. Wat zou jij doen? Je vult de kruiswoordpuzzel in, natuurlijk!
Motief: Deze vrouw had maar één doel: het oplossen van een prangende puzzel. Geef d’r eens ongelijk. Aangeklaagd, maar vrijgesproken. Geen crimineel, wél schattig.

Klaar!

De losgeslagen pubers
Niet echt masterminds, meer naïevelingen met wilde haren en een drang naar gevulde portemonnees, stelen op een avond zeven schilderijen. Recht uit de Rotterdamse Kunsthal. En niet zomaar wat schilderijen: werken van onder anderen Picasso, Matisse, Monet en Freud.
Motief: Snel geld, maar het is niet zo dat je beroemde schilderijen ‘fiets kopen?’-stijl wel even kan verpatsen op het Waterlooplein in Amsterdam. Uiteindelijk zijn de meeste schilderijen dan ook uit blinde paniek verbrand. Eeuwig zonde.

De onschuldige
Toen bleek dat een tekening van Jezus wel héél erg vervaagde, kreeg Cecile Geminéz de opdracht om het werk te restaureren. Met succes! Succes bij het verpesten van Jezus’ gezicht dan. De redder veranderde nog net niet in een herder(shond). Aw, cute!
Motief: Zelfs tijdens het restaureren van een schilderij kan een (schijnbaar) criminal act de kop opsteken. Behalve dat restaurateur Cecilia Giminéz het niet opzettelijk deed. Het Jezusbeest, zoals de knuffelige Jezus nu ook wel genoemd wordt, is inmiddels een Tripadvisor-hotspot in Spanje.

Het schildertalent 
John Myatt draagt de titel ‘meestervervalser’. Een vrij positief klinkende naam voor iemand die de boel oplichtte. Hij maakte beroemde schilderijen na en verkocht ze. Eerst openlijk voor een actieprijsje van onder de 200 pond, tót een van zijn werken per ongeluk getaxeerd werd op twintig duizend. De verleiding was lastig te weerstaan en een reeks aan kostbare nepschilderijen werd de wereld in geslingerd. Menig kunstverzamelaar heeft dus misschien wel een echte Myatt aan de muur hangen.
Motief: Dollar dollar bill, y’all! Als je hetzelfde ambieert: hier een how to-video.

De maffiosi 
In 2002 telde de collectie van het Van Gogh-museum opeens twee schilderijen minder. Gestolen door een Amsterdammer en uiteindelijk verkocht aan Italiaanse maffia. De schilderijen zijn inmiddels weer terug in het museum, waar ze tot en met 14 mei te zien zijn. Daarna gaan ze een paar maanden onder behandeling in de ‘restauratiekliniek’.
Motief: Gestolen uit geld-oogpunt, maar door een Italiaan gekocht als strategisch middel. Omdat beroemde schilderijen niet ongemerkt onderdeel van de kunstwereld kunnen zijn, worden ze in dit soort gevallen ingezet door criminelen wanneer Justitie aan de deur komt kloppen. ‘Ja, ik weet het, ik heb voor miljoenen euro’s aan drugsdeals gedaan, maar hier heb je Zeezicht bij Scheveningen, doei!’. Strafvermindering gegarandeerd.

Dit schilderij is weer aan wal.

De twee Van Gogh’s bewonder je niet in een shady Italiaans onderwereldje, wél in het museum waar ze uit werden gejat. Het Van Gogh Museum bezoek je als CJP’er met € 3,- korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.