Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hit or miss: daten in het Muziekgebouw
03 MRT 2017 • Door Elize Kerseboom • Beeld: Sonic Acts • Meer blogs over Muziek

Hit or miss: daten in het Muziekgebouw

Heb je ‘n date maar géén idee wat te doen? Geen nood. CJP test culturele plekken op hun datewaardigheid. De derde editie: Muziekgebouw aan ’t IJ.

Het Muziekgebouw. Een prachtgebouw met vaak een hoogcultuur-achtige uitstraling. Tijd om over de drempel te stappen en onze horizon te verbreden. CJP’s Elize ging met De Platonische Vriend richting ’t Amsterdamse IJ om uit te vogelen of ze hier met vriendlief óók een bezoekje zou kunnen brengen. 

Warm onthaal
Definitely geen koud welkom op deze winterse avond. Je weg maken naar het Muziekgebouw is door de megabrug ernaartoe als het betreden van een kasteel. Als de a-seksuele prins en prinses uit Platonië betreden we het fort.
Hit or miss? Hit. We zijn nog niet binnen of hebben er al een spannend momentje (over het water) op zitten. Muziekslot aan ’t IJ, hadden ze deze oogstrelende date-locatie moeten noemen.

Zwemmend richting ingang kán, maar hoeft dus niet.

Supersonisch sfeertje
We treden binnen. In dat gigantische gebouw met die gigantische trappen, de gigantische hoge plafonds en, vanavond, het gigantische lawaai. Ook veel licht, lasers en rookpluimen. Wat is er gaande? Ah, het is Sonic Acts Festival, dag drie! Audiovisuele installaties en voorstellingen, all over the Muziekgebouw-place. We maken onze weg naar beneden, waar het volk gezellig staat te borrelen in de foyer. De joekeltrap die ons daarbij helpt, wekt bijna dezelfde ervaring op als de brug van zojuist. Elkaar op de schouder klappend lopen we de toch wel romantische setting in.
Hit or miss? Hit, wat een sfeer hangt hier. Maar ook zonder het Sonic Acts Festival is het Muziekgebouw imposant om binnen te wandelen. Alles is zo GROOT.

Enter the void.

Jassenliefde
Of je nu het Muziekgebouw bezoekt tijdens een festival of hier op een andere dag naar een filmvertoning met livemuziek (aanrader!) gaat: je jas ophangen is wel zo handig. De garderobemedewerker doet een duit in het romantische zakje en vraagt ‘Zal ik de jassen samen ophangen? Wel gezellig, hè?’. Om de man niet te laten stikken, kijken ondergetekende en date Pim elkaar ‘verliefd’ aan en knikken synchroon. De rest van de avond noemen we elkaar Garda en Rob, het kleffe garderobe-superduo.
Hit or miss? Hit, als je samen naar huis wilt en daar alvast subtiel op wil aansturen bij je date.

Liefdeslasers, overal. Met links in beeld de garderobe.

De Grote Zaal
Na een flitsende lichtshow in de foyer beweegt driekwart van de bezoekers zich naar de Grote Zaal. We vragen ons hardop af of dat gaat passen, maar houden daar eenmaal binnen al gauw mee op: ruimte zat hier, in de spannend verlichte ruimte waar menig architectuurprijzen naartoe gegaan zijn. Mensen nemen plaats op de grond of joekels van zitzakken. Een spektakel van soundscapes en visuals begint.
Hit or miss? Hit. Romantisch en knus (zeker gezien de minimale ruimte tussen de zittende mensen: een dikke hit voor wie z’n datebestaan wat polyamoreuzer wil aanpakken).

Slaap lekker, jongens.

Ikea zonder de Zweedse gehaktballetjes
In het blokkenschema valt een gat én we hebben trek. Op naar het restaurant dus. Een uitbestede horecaonderneming met de naam Zouthaven, met uitzicht over het zoete IJ-water, is onze snackplek. Buiten staan wat toeristen te wapperen op het grote houten terras, genietend van hetzelfde IJ-aanzicht. Ondanks de toplocatie is de vreemde sfeer van het met glazen ramen omheinde restaurant wat lastig te definiëren:
Elize: ‘Ik weet het! Het is als een uitvaartcentrum…’
Pim: ‘…waar ook feestelijke jubilea gevierd worden.’
Elize: ‘Een schoolkantine!’
Pim: ‘…waar je ook kogelbiefstuk kunt bestellen’.
Elize: ‘Een Ikea-restaurant?’
Pim: ‘...met de ambiance van een vissenkom.’
Uiteindelijk trekken we de conclusie: dit is La Place aan ’t IJ. Met iets te netjes geklede kelners. En dure versnaperingen.
Hit or miss? Hiss? Beide. De chocoladetaart is erg lekker en het uitzicht fantastisch. Een miss vanwege het kibbelgevaar met je date. De plek is té ambivalent voor een nog niet uitgebalanceerd stelletje.

Geen date zonder bloemen.

Trappenfestival
Deze festival-avond is bij uitstek het moment om het gebouw eens af te tasten. Na wederom een audiovisuele show, sluiten we dus af met een korte, zakelijke excursie door het pand. Wat we zien in het slagveld van laserstralen en rook: trappen, bankjes, nog een trap en, oh, kijk, banken. We lopen wat, zitten wat en bekijken vol verwondering de architectonische omgeving. Dat uitzicht blijft wel een (romantisch) ding. Zien we daar dan toch een vonk tussen de twee vrienden? Oh nee, het was maar een Sonic Acts-lichteffect.
Hit or miss? Hit. Zit je toch liever thuis op de bank maar wil je date erop uit? Het Muziekgebouw biedt als een soort relatietherapeut uitkomst in potentiële conflictsituaties.

In foetushouding op de bank liggen omdat je het overweldigend mooie uitzicht niet meer aan kunt: check.

Eindoordeel
Het aanbod van het Muziekgebouw is breed, dus we kunnen met een gerust hart zeggen dat dit een overwegend goede locatie is om een Leuk Persoon mee naartoe te nemen. Mocht de persoon in kwestie zélf tegenvallen, dan kun je je altijd nog onder een trap verstoppen of jezelf dramatisch over de grote brug laten vallen.

Klinkt als muziek in je oren? Het Muziekgebouw bezoek je met 20% CJP-korting. Mocht je date nog geen CJP-pas hebben, dan krijgt hij of zij die nu twee maanden gratis. Heb je direct een soort proefperiode voor wat een erg mooie relatie kan zijn.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.