Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Theater de Paardenkathedraal
20 MRT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Julian Maiwald, Rick van Veluw • Meer blogs over Theater

De Ontgroening: Theater de Paardenkathedraal

Een theater in een voormalige manege? Maak kennis met Theater de Paardenkathedraal in Utrecht! Redacteur (en Utrechter) Rick zette voor de eerste keer voet over de drempel, tijdens het stuk The Family.

Wat verwacht ik?

Eerlijk? Geen idee. Staan de voerbakken er nog? Ruikt het naar stro? Of is het volledig omgebouwd tot modern theater en kun je lekker wegzakken in rood pluche? Een naam als ‘De Paardenkathedraal’ prikkelt de zinnen in ieder geval, dus ik stap vol enthousiasme op de fiets.

Echt een kathedraal

De Paardenkathedraal doemt ineens op in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Wat mooi! Het gebouw dateert uit 1820 en is gebouwd in neogotische stijl. Dat verklaart de twee torentjes aan de zijkant en de toevoeging van ‘kathedraal’. Op de balustrade staan twee acteurs te roken. Bij een smalle deur vormt zich een rij. De Paardenkathedraal werd vroeger gebruikt door een opleidingsinstituut voor dierenartsen. Zieke paarden konden revalideren in de manege. Aan de overkant zie je kleine, schattige huisjes in dezelfde stijl; éénpaardstallen die zijn omgebouwd tot woning. Ik voel me toerist in eigen stad.

De Paardenkathedraal in vol ornaat. (Foto: mapio.net)

Not your usual theatre

In de rij voor de ingang krijg ik een zware domper te verwerken: er is geen bar. Gelukkig word ik al snel gerustgesteld door mensen van Theater Utrecht. In de ruimte staan koelboxen met allerlei drankjes. Je krijgt een turflijst en tikt na het stuk bij de kassa je consumpties af. Lekker oldschool! Het tekent De Paardenkathedraal: dit is geen gewoon theater. In de grote, open ruimte staan aan weerszijden stoelen op een verhoging. De lege vloer is geheel voor de acteurs. 

De koelboxen in kwestie.

De Familie komt binnen

Net zo veelbelovend is het stuk dat ik vanavond ga zien. The Family was in de jaren zeventig een enorme hit. Het stuk draait om een asociaal gezin dat zich verschanst in een kraakwoning. Oudste broer Doc (Sadettin Kırmızıyüz), zijn broertje Kil (Sanne den Hartogh) en immer zwijgende zusje Gina (Isabelle Houdtzagers) zijn een continue ruziënde drie-eenheid. De entree van deze drie Tokkies is onvergetelijk: met een klap zwaaien de staldeuren van de Paardenkathedraal open en een rijdt een rood busje naar binnen. De toon is gezet. Helemaal als Kil en Gina in ondergoed en trainingsjackies door de zaal rennen.

Gina in een kleurrijke outfit.

Dit kan alleen hier

The Family is opgesplitst in vier afleveringen en in dit eerste deel probeert Doc een ‘zaakje’ te openen. Daar is geld voor nodig en bij de louche verzekeringsagent Cabotin (Mark Kraan) kan hij misschien wat geld lospeuteren. Zijn entree is al net zo hilarisch: de staldeuren zwaaien weer open en daar staat hij, in de stromende ‘regen’ met een spot op z’n rug. De mogelijkheden zijn eindeloos in De Paardenkathedraal, waar Kil rondjes rent, met spullen gooit, tafels bouwt en op zijn handen loopt. Sanne den Hartogh steelt als Kil de show: een gozer met een goed hart, maar een temperament waar je u tegen zegt. Theater met vaart, humor en prettig rauwe randjes.

Een vriendschappelijk onderonsje tussen Doc (links) en Kil.

Eindoordeel

De Paardenkathedraal is een theater waar je ècht een keer heen moet. Zowel geschikt voor theatergangers pur sang die eens wat anders willen dan jasje-dasje, als theatermaagden die eens kennis willen maken met theater in een laagdrempelige setting. The Family is bovendien een dikke bonustip: wij kunnen niet wachten tot aflevering twee.

Eerste deel niet gezien? Je kunt gewoon instappen! Bij iedere voorstelling wordt een samenvatting gegeven van de voorgaande delen. Je kunt daarnaast ook ervoor kiezen deel 1 en 2 achter elkaar te zien. Bovendien krijgen CJP’ers korting bij Theater Utrecht!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.