Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP’s Cultuurknallers 10
06 MRT 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: Hidden Figures • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

CJP’s Cultuurknallers 10

Zie imposante robotsculpturen bij de expositie Truth/Love, reis af naar Manhattan met de voorstelling Unforgettable en luister naar de gouden strot van Shary-An. Onze Cultuurknallers!

Muziek

9 maart: Shary-An
Weet je nog? Dat lieve meisje met die grote bril, beugel en warrige kroesharen van The Voice of Holland, ruim zeven jaar geleden? Dat meisje is uitgegroeid tot een volwassen soulchick met een stem waar je kippenvel van krijgt. Na haar muzikale opstap bij de talentenjacht, besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Haar album Project Me is inmiddels een feit.
Paard van Troje, Den Haag // € 2,50 CJP-korting // Meer info

10 maart: Matt Winson
De muziek van de vierkoppige band uit Leiden doet je een beetje denken aan Patrick Watson, maar dan mét rijk instrumentarium van onder andere de banjo en mandoline. Laat je meevoeren door het avontuurlijke geluid en een heleboel energie.
Rotown, Rotterdam //€ 2,50 CJP-korting // Meer info

10 maart: Hart op de Tong
Op de fiets door de stad: koptelefoon op je hoofd en haren in de wind terwijl je woord voor woord meezingt met een gloednieuwe track. De uptempo beat, die bij het refrein keihard wordt ingezet, slokt je helemaal op. Damn, die songtekst is catchy, maar waar gaat het eigenlijk over? Tijdens Hart op de Tong staan de teksten centraal. Deze editie doen ze dat met zangeres Pink Oculus. Ze speelt haar nummers akoestisch en gaat vervolgens in gesprek over thema’s als liefde, vriendschap en onze maatschappij.
Keizersgrachtkerk, Amsterdam // € 5,- CJP-korting // Meer info

Film

Hidden Figures
Er zijn drie Afro-Amerikaanse vrouwen die we tot op de dag van vandaag mogen bedanken voor dat wat nu zo vanzelfsprekend lijkt: ruimtereizen. Hidden Figures vertelt het waargebeurde verhaal over Kathy (Taraji P. Henson), Dory (Octavia Spencer) en Mary (Janelle Monáe), die door de segregatie in de jaren zestig worden gediscrimineerd. Toch weten zij ondanks alle tegenslagen hun dromen waar te maken. Astronaut John Glenn reist namelijk, door hun meesterbreinen, als eerste Amerikaan in één baan om de aarde.

Kong: Skull Island
Het is 1973. De geheime organisatie Monarch ontdekt een wonderlijk eiland dat nog niet is aangeraakt door de mens. Wat in eerste instantie lijkt op een paradijs, blijkt een buitenaardse bestemming mét de reusachtige aap Kong als koning.

The Wall
Sergeant Locke en luitenant Hobbs bevinden zich in een verlaten dorp in Irak. Plotseling worden zij beschoten door een Irakese sluipschutter. Het blijkt Ghost, de meest gevreesde sniper ooit. De Amerikaanse soldaten bevinden zich in een dodelijk kat-en-muisspel, met als enige bescherming een wankele muur.

American Honey
Blowend, zingend, vrijend en vechtend trekt een zooitje jongeren in een busje door de Verenigde Staten. Ze reizen door het hele land om geld te verdienen met de verkoop van tijdschriften. De achttienjarige Star (Sasha Lane) sluit zich aan bij de groep en valt als een blok voor haar collega Jake. American Honey schetst innerlijke reis van jongeren aan de onderkant van de Amerikaanse maatschappij.

Alberta
Freek (Daniël Boissevain) is een succesvolle reclameman in een midlifecrisis. Hij koopt geen motor of Ferrari, maar wordt hopeloos verliefd op de veel jongere Alberta (Jamie Grant). Hun tripje naar Canada blijkt echter niet het medicijn tegen zijn. Alberta is de nieuwe film van regisseur Eddy Terstal en Erik Wünsch. Eerder maakten zij ook Meet me in Venice

Afhankelijk van de bioscoop krijg je tot € 2,50 CJP-korting.

Festival

9 t/m 19 maart: Roze filmdagen
Je weet natuurlijk allang dat de wereld niet alleen uit hetero’s bestaat. Ook lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en travestieten bevolken onze aardkloot. Misschien ben je zelf een man die van een man houdt. Of een vrouw die voor een vrouw valt. Of een man die eerst vrouw en hetero was, maar nu homo en nog steeds met dezelfde mannelijke partner samen. Toch zien we het zogenaamde LGBTQ-personage nauwelijks in de mainstream-films. De Roze Filmdagen brengen daar verandering in met dan 130 LGBT-films. Keuzestress? Wees gerust. CJP heeft een steengoede selectie gemaakt.
Het Ketelhuis, Amsterdam // € 3,- CJP-korting // Meer info

Expo

t/m 23 april: Jordan Wolfson – Truth/Love
De Amerikaanse Jordan Wolfson maakt de vetste moderne kunst. Van video-animaties en 16 mm films tot imposante robotsculpturen. Zoals het angstaanjangende Female Figure, een zogehete animatronic, die vanaf 18 februari is te zien tijdens de expo Truth/Love. De geseksualiseerde mensmachine is aangekleed met een blonde pruik, mini-rokje en hoge laarzen én staat dansend op techno voor een spiegel te zingen. Wolfson put uit (nieuwe) media en popcultuur voor zijn installaties. Van een kritische noot op de maatschappij is hij niet vies.
Stedelijk Museum, Amsterdam // 50% CJP-korting // Meer info

t/m 21 mei: Goede Hoop
Een jaartje of vierhonderd geleden zette Nederlander Jan van Riebeeck voet op Zuid-Afrikaanse bodem. Een super bewogen tijd brak aan. Waar Zuid-Afrika door de Nederlandse invasie te maken kreeg met slavernij, typisch Hollands vormgegeven huisjes en Nederlandstalige straatnamen, heeft Zuid-Afrika ook effect gehad op óns land. Waar dat effect precies vandaan komt, is nu te zien in het Rijksmuseum. Dompel je onder in een rijke geschiedenis van een koloniale relatie waar we ons niet bewust genoeg van zijn. Mét audiotour van Adriaan van Dis.
Rijksmuseum, Amsterdam // 50% CJP-korting // Meer info

t/m 20 juni: Leonardo da Vinci
Er zijn van die mensen die alles kunnen. Verschrikkelijk irritant en jaloersmakend. Leonardo da Vinci was zo’n alleskunner: een briljante wetenschapper, kunstenaar en uitvinder. Hij schilderde de Mona Lisa zo gedetailleerd, dat we er ruim vijfhonderd jaar later nog over praten. Ook zijn denkwijze zorgt nog steeds voor verbazing: hij droomde over vliegen en onder water ademen. Dat was in die tijd nauwelijks voorstelbaar! Zijn talenten zijn nu te bezichtigen in de reizende expositie in de Beurs van Berlage. Van kunstwerken tot uit hout gereconstrueerde uitvindingen, je vindt het er allemaal.
De Beurs van Berlage, Amsterdam // € 2,- CJP-korting // Meer info

Theater

t/m 14 maart: Isabelle Beernaert – Unforgettable
Er zijn zo veel films en liedjes over New York dat we zelfs zonder een retourtje Schiphol/JFK het Empire State Building voor ons zien als we onze ogen sluiten. Toch is een selfie in Central Park of een tag op Times Square wel zo leuk voor je trouwe Facebookvolgers. Helaas pindakaas: niet iedereen heeft de tijd en het geld voor een weekje Manhattan. Choreografe Isabelle Beernaert snapt dat helemaal en haalt Manhattan daarom gewoon naar ons kikkerland met haar nieuwe voorstelling Unforgettable.
Diverse theaters in Nederland // 25% CJP-korting // Meer info

Lezen

6 maart: De Kieswijzer – In Real Life
Het lijkt alsof de verkiezingen van 2017 geheel in het teken staan van ‘De Zwevende Kiezer’. Peilingen wisselen, gedachtes veranderen en ondertussen proberen de politici met alles wat ze in huis hebben zo veel mogelijk zieltjes te winnen. Dat zijn we een beetje zat. De Culturele Coalitie vindt De Kieswijzer – In Real Life van Canvas daarom een ideaal alternatief. Jonge politieke kandidaten komen samen om te praten over migratie en duurzaamheid. Geen klassiek debat, maar meer een theatershow met muziek, praatjes en, godzijdank, bier.
Het Volkshotel, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.