Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
What would Plato/Boeddha/Freud do?
08 FEB 2017 • Door Elize Kerseboom • Beeld: A. Alonso • Meer blogs over Lezen

What would Plato/Boeddha/Freud do?

Grote denkers, grijze baarden. Al lang begraven, maar hun gedachtengoed leeft voort. Toch? CJP test de ideeën van filosofen tot sociologen op toepasbaarheid.

The School of Life nam zestig wijze grootheden met hun beste ideeën op in Grote denkers. Een boek (dat je ook nog kunt winnen) vol praktische samenvattingen van oude bekenden die kunnen helpen bij het ontrafelen van de mindere situaties in ons leven. Ze bieden hulp wanneer het even lastig wordt op persoonlijk, professioneel of politiek vlak. Hoe helpen de oude knakkers ons CJP’ers anno februari 2017? 

Tinder-tweestrijd

Op Tinder stuit je op een persoon die in eerste instantie he-le-maal jouw type is. Qua uiterlijk. Het innerlijk laat te wensen over, want ze blijkt van André Rieu te houden en bezoekt jaarlijks de hondenshow in Goes met Winnie, haar windhond.
Grote Denker: Raadpleeg Plato. Regel nummer één van deze beste man: wees wijzer in de liefde. Volgens hem is het ontdekken van andermans eigenschappen die je zelf niet bezit de aanleiding voor verliefdheid. Iets met tegenpolen. Hij zei: ‘Leg het aan met een persoon die de ontbrekende stukjes van jou bezit.’ Naar rechts ermee dus.

Werkwijze(r)

Ja hoor, je zou vandaag vrij zijn maar een collega is ziek. Dus val je in. Nee zeggen kan niet echt, want je had al aangekondigd ‘lekker te gaan niksen’. Doei vrije tijd.
Grote Denker: Kop op en richt je tot Theodor Wiesengrund Aldorno. Theo was niet de meest goedgemutste socioloog ooit. Hij vond dat alles wat een mens in zijn of haar vrije tijd doet, valt onder een evil vermaakmachine (‘de cultuurindustrie’). Nieuws, films, musea: er wordt alleen maar troep voorgeschoteld, terwijl de fysieke wereld in de fik staat. Vrije tijd is er voor zelfontplooiing en dat doe je met een intellectuele houding, niet aan de hand van het populaire vrijetijdsaanbod uit de moderne tjd. Dus boeiend, vrije tijd is toch slecht voor je, ga lekker werken.

Verlangen naar dit soort vakantie-oorden? Doe niet zo gek.

Luisteren

Je wordt een beetje kwaad van die collega met z’n slechte politieke voorkeur. Heb gewoon een goede voorkeur, pff.
Grote Denker: Hier heb je toch een Hegel aan? Jawol, Georg Hegel! Hij kreeg nooit z’n haar goed in model, zo schrijft The School of Life. Maar hij wist wel te dealen met politieke tegenstanders. Hij vond dat je van ze moet leren. Opvattingen waar we het niet mee eens zijn, zijn naar, maar zelfs op de voor jou meest onwaarschijnlijke plekken is een plukje waarheid te vinden. Ook weer handig bij het vormen van je eigen ideeën.

For the love of Max Weber

Iedereen lijkt een vette baan te hebben, maar jij moet het nog doen met je suffe studentenbaantje. He-le-maal klaar mee.
Grote Denker: Max Weber. Los van het feit dat jouw tijd om te shinen echt nog wel komt, is volgens socioloog Max Weber al het werk heilig. Vroeger (als in: in 1880), zorgde dat voor nieuwe energie op de (protestantse) werkvloer. Dus vanaf nu denk je bij het vullen van die vakken of het ongevraagd opbellen van een vreemde: This one’s for you, Lord!

Relatie-analyse

Je zei zojuist het koosnaampje (‘Ha, Snoeskip!’) van je vriendin/vriend. Tegen je baas. Hardop. In een stil kantoor.
Grote Denker: De psychoanalyticus en lichtelijk gestoorde Sigmund ‘Sigi’ Freud wist waar dit mis ging. Onder die laag van ons bewustzijn ten opzichte van de wereld, leeft een infantiel wezen. Zonder rem, met driften als lustgevoelens en moordneigingen. Daarom het ‘realiteitsprincipe’: we passen ons aan op de realiteit en onderdrukken die driften. Freudiaanse versprekingen komen uit het diepste van je onderbewuste en is een nét niet goed genoeg onderdrukte drift: je zegt zeer per ongeluk het één, maar bedoelt ondertussen iets anders. Dus wat betekent het dat je die collega ergens onbewust linkt met de (misschien toch niet) enige liefde van je leven?

Schurft aan hebben!

Door een trage computer typ je net iets te enthousiast in Whatsapp een Googlezoektocht in. Iets in de trant van: ‘Jeukende handen, heb ik schurft?’ Mag je alsjeblieft even naar huis om je in een kussen te schamen?
Grote Denker: Over de gebreken van de mens wordt Michiel de Montaigne geciteerd in Grote denkers: ‘Het is niets te ontdekken dat we iets stoms hebben gezegd of gedaan; we moeten een veel grotere en belangrijkere les leren: dat we gewoon domkoppen zijn. Op de hoogste troon ter wereld zitten doen we nog altijd op onze kont.’ En: ‘Koningen en filosofen schijten, en dames ook.’ Nou, niks aan het handje dus. Iedereen heeft zo z’n Googlewaardige lichaamstwijfels.

Ja ja, kon het maar, he?

#rotleven

ALLES is stom.
Grote Denker: Pijn is oké, lijden is leven. Vond Boeddha. We leven nou eenmaal in een wereld vol gezeik, dus werk er maar mee. Daar dacht filosoof Michel de Montaigne trouwens ook zo over. Hij vond het een beetje raar dat schrijvers uit alle macht focus legden op de greatest hits-momentjes uit het leven:  ‘Degene die er slechts respectvol over schrijft, laat de helft onbeschreven’. Met de gemiddelde Facebookpagina als prachtig voorbeeld.

Meer wijze woorden en tijdloze theorieën lees je in Grote denkers van The School of Life. CJP geeft drie exemplaren weg. Doe gauw mee en maak alles makkelijker.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.