Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verborgen figuren exposed
22 FEB 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Film

Verborgen figuren exposed

Ruimtereizen, stemrecht en trouwen met man óf vrouw. Voor ons vanzelfsprekend, maar mede-gehosseld door underdogs van wie we de naam niet kennen. Thank god voor biopics! 

Er zijn mensen die we tot op de dag van vandaag op onze blote knieën mogen bedanken voor alles wat zó vanzelfsprekend lijkt in de wereld. Daarom zes films die de credits met terugwerkende kracht adresseren aan de hidden figures uit het verleden.

1.

Figure: Figures - meervoudig én meervrouwig: Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), Mary Jackson (Janelle Monáe).
Minder hidden dankzij: Hidden Figures (2016)
Goede actie: Voor de ruimtevaart. Op microniveau een vrij complexe bezigheid, die van alles te maken had met de meest wollige wiskundeformules. Vol M’s, 2’s, X’jes en Y’tjes. Eerste man in een baan om de aarde: check. Grotendeels dankzij Kathy, Dory en Mary.
Nagelaten sporen: Drie vrouwen die door de segregatie in de jaren zestig constant gediscrimineerd werden maar tóch hun dromen waarmaakten. Tot op de dag van vandaag een cruciaal moment in de luchtvaart-wetenschap en een bron van inspiratie voor (gekleurde) vrouwen die zich soms in minderwaardige posities bevinden. Een ander erkentelijk spoor: de film met hun verhaal heeft geleid tot een Oscar-nominatie voor Best Picture.

2.

Figure: Harvey Milk
Minder hidden dankzij: Milk (2008). Met Sean Penn als Harvey.
Goede actie voor: LHBT. Als eerste openlijke homoseksuele burgemeester van San Francisco zorgde Harvey in de jaren zestig voor een succesvol protest op Proposition 6 – een wetsvoorstel dat homo’s verbood les te geven op scholen. Zelfs niet-homo’s die tegen het idee waren, konden naar hun lerarenbaan fluiten.
Nagelaten sporen: Meer aandacht voor minderheden en zeggenschap in het besturen van Amerikaanse wijken. En een mooie quote: ‘Coming out is the most political thing you can do’.

3.

Figure: Alan Turing
Minder hidden dankzij: The Imitation Game (2014). Benedict Cumberbatch als Alan (Mastermind) Turing.
Goede actie: Het verkorten van de Tweede Wereldoorlog. Door de geheime communicatiemachine van de nazi’s te kraken, onderschepten de geallieerden een hoop belangrijke info van kwaadaardige Duitse plannen. Het klinkt als de plot van een fictiefilm, but it’s true!
Nagelaten sporen: De computer zoals we ‘m vandaag kennen én een einddatum van de Tweede Wereldoorlog die makkelijk twee tot vier jaar later had kunnen zijn. Volgens kenners is Alan Turing net zo’n held als WOII-iconen Churchill en Eisenhower.

4.

Figure: Malcolm McLaren 
Minder hidden dankzij: De docu Anarchy! (2013)
Goede actie: Oprichten van de Sex Pistols en daarmee punk als subcultuur. Als manager van die band wist Malcolm McLaren overal een mediacircus van te maken. Dat vonden de jonkies onder het Britse volk wel spannend. Hanenkammen en veiligheidsspelden: een opstandige subcultuur werd geboren. Fuck the system!
Nagelaten sporen: Een berg bands die zich liet inspireren door de punkpioniers van de Sex Pistols (van Nirvana tot Greenday). Provocatie bleek een effectieve manier van actievoeren, iets wat sinds de jaren zeventig steeds meer opkwam.

5.

Figure: Emmeline Pankhurst
Minder hidden dankzij: Suffragette (2016), met heldin Meryl Streep in de rol van... heldin.
Goede actie: Afdwingen van stemrecht voor de vrouw (in Groot-Brittannië). Emmeline richtte de Suffragette-beweging op, die met fikse protesten streed voor kiesrecht.
Nagelaten sporen: Emmelines strijdvaardige avonturen waren onderdeel van de eerste feministische golf, waar Aletta Jacobs in Nederland een Zeer Belangrijk Iemand voor was. Het verhaal van Emmeline blijft belangrijk in een tijd waar bijvoorbeeld Saoedi-Arabië nog geen vrouwenstemrecht kent.  

6.

Figure: Lenny Bruce
Minder hidden dankzij: Lenny (1976), met niemand minder dan Dustin Hoffman.
Goede actie voor: Het vrije woord. Als stand-up comedian durfde Lenny (vaak scheldend) te zeggen waar het op stond en wat er misschien wel eens mis kon zijn met de gevestigde orde. Een vuilbek op het podium in de jaren zestig. Meerdere keren vervolgd, maar niet voor niets.
Nagelaten sporen: Satire en sketches over maatschappelijke onderwerpen, zoals we die in Nederland kennen van Hans Teeuwen of Theo Maassen. De reactie ‘Oh, grof’ is vaak een teken dat de vinger op de zere plek gelegd wordt. Toch motherfucking cool wat je met een hoop gescheld kan betekenen.

Oscarnominatie Hidden Figures draait nu in de bios, klaar om in volle glorie gezien te worden. Met je CJP-pas krijg je tot € 2,50 korting op je filmkaartje. Aanstaande zondag doet CJP’s Sara live verslag van de Oscar-uitreiking, hou daarvoor CJP.nl én onze Twitter in de gaten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.