Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Typhoon: jullie culturele minister-president
16 FEB 2017 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Lifestyle

Typhoon: jullie culturele minister-president

Vanaf nu is MC Typhoon ook MP Typhoon. Tijdens de kick-off van CJP’s Culturele Coalitie werd hij aangekondigd als de culturele minister-president van Nederland. Lees hier waarom.

De Culturele Coalitie staat voor het verbreden van je horizon. Hoe dan? Door je in de aanloop van de verkiezingen onder te dompelen in méér cultuur, want cultuur zet tot denken en inspireert. Ondanks dat het al vrij obvious is waarom Typhoon bij uitstek de geschikte figuur is om dit karretje voort te trekken, zetten we tóch nog even wat redenen op een rijtje.

Hij is multidisciplinair

Typhoon is rapper. En dichter. En schrijver. En coach. En filosoof. En sinds kort opnieuw theatermaker (daarover later op CJP.nl meer). Maar wat-ie ook doet, hij doet het met visie. Ook terug te zien in de videoclip annex film waar hij dit jaar nog een Edison-award voor won. Aangezien cultuur óók meerdere disciplines heeft, is Typhoon our man

Typhoon - We zijn er. Edison Award voor beste videoclip.

Typhoon werkt samen

Hij bevindt zich niet alleen in Zwolse rap-kringen (van o.a. Opgezwolle en de Fakkelbrigade), maar richt zich ook tot totaal andere muzikanten. Van Jeroen van Koningsbrugge en jazz-band New Cool Collective tot Thé Lau, cabaretier André Manuel en Vlaams kunstenaar Neske Beks. Ook mensen die niet zo dol zijn op hip-hop, vallen voor ‘m. Hij schreef het themalied van Serious Request 2015 en scoorde er een enorme hit mee op de popzender van NPO 3. Samenwerking, daar kunnen we met z'n allen een hoop van leren.

Z’n teksten zijn poëtisch prachtig

Ze stromen over van de liefde en zijn ontzettend dichterlijk. Wat dacht je van woordencombinaties als ‘Pootjebaden in het universum’ of ‘Hoge bomen vangen de wind en nemen het mee in een doosje’. Da’s weer eens wat anders dan ‘Bitches zitten aan m’n penis’. Zelfs de teksten in zijn interviews zijn metaforisch mooi: ‘Elke keer dat ik op een podium sta, lijkt het alsof alles in een wasmachine wordt gegooid en er weer schoon uitkomt’. Was ons schoon met je teksten, Typhoon!

De CJP Inspirators kozen hem

CJP Inspirators stemden en de democratie sprak: een flink aantal vingers wezen naar Typhoon. Ook acteur Teun Luijkx nomineerde de rapper: ‘Hij verbindt, geeft positieve energie aan het land, maar stelt ook kritische vragen bij een hoop narigheden die ons land nog altijd in z'n greep hebben. Typhoon for Vice-President!’

Hij verbindt Nederland

De politie vond het maar ongeloofwaardig toen Typhoon in een blijkbaar te mooie auto rondreed, dus werd-ie aangehouden. Hij postte het op Instagram. Niet schreeuwend en olie op het vuur gooiend, maar op een observerende manier vraagtekens zettend bij de ‘error’ in de maatschappij. De politie gaf toe dat de combi van leeftijd, huidskleur en een dure auto inderdaad achterdocht opriep. Kamervragen werden gesteld en het racismedebat op een beschaafde, openlijke manier aangegaan. 

Hij laat de Koning dansen

Afgelopen Koningsdag bezocht Wim-Lex met z’n koninklijke gezin Zwolle. Het begon kalmpjes, maar uiteindelijk resulteerde het ongemakkelijke gehups in enthousiast springen en dansen van de koning met de gewone burger. Dat was niet de eerste keer dat Typhoon zich inliet met de Oranjes. Die plechtige pakken komen met Typhoon in de (Ridder)zaal wel in beweging. Een brug slaan tussen het volk en het Koninklijk huis: klinkt best gezellig. 

Een springende Willem is een springend volk.

Hij houdt van de liefde

Veel rappers positioneren zich graag als rauwe, grote, gevaarlijke jongen. Maar Typhoon niet. In plaats van te schreeuwen, fluistert hij. In plaats van te ruziën, bouwt-ie bruggen. ‘Negativiteit bestrijd je met liefde, zo ontwricht je het spel’, zei Typhoon in de Volkskrant. Zijn tweede album draagt de naam Lobi Da Basi (Surinaams voor ‘liefde is de baas’) en tijdens optredens is het vaak een topic tijdens de show. Alles wat-ie doet, doet-ie met een flinke dosis lobi.

Word onderdeel van Team Typhoon en sluit je aan bij De Culturele Coalitie: voor een verbreedde horizon en dus méér cultuur. Niet-CJP’ers ontvangen direct een gratis digitale CJP-pas die twee maanden geldig is. Wel-CJP'ers kunnen zich opmaken voor een extra speciaal cultuuraanbod de komende weken. Check op deculturelecoalitie.nl wat we de komende tijd allemaal voor je hebben bedacht.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.