Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Minimal Art: minder is véél meer
03 FEB 2017 • Door Elize Kerseboom • Beeld: Gemeentemuseum Den Haag • Meer blogs over Expo

Minimal Art: minder is véél meer

Het minimalisme kent één regel: less is more. Luiheid? Nee. Leer Minimal Art-pionier Soll LeWitt kennen. Aan de hand van steeds - we houden het minimaal - één woord.

1. Idee

Sol LeWitt is onlosmakelijk verbonden aan de volgende uitspraak: 'Het idee is belangrijker dan de uitvoering.' Niet alle concepten van een kunstenaar hoefden wat hem betreft vorm te krijgen. En zo wel, dan graag even zo eenvoudig mogelijk. Lijnen, hoeken, cirkels: basisvormen waren helemaal Sols ding. Veel gebruik van staal en qua kleur vaak de meest kleurloze kleur: wit.

Sterk staaltje witte kunst.

2. Hulp

Sol was geen solist. Deze kunstenaar was zó één met zijn idee-lijfspreuk, dat de uitvoering van kunstwerken bij anderen lag. Niet dat hij de vieze klusjes aan wat assistenten over liet omdat-ie zelf wel wat beters te doen had; LeWitt leverde zeer gedetailleerde tekeningen en technische instructiedocumenten aan, zodat door hem opgeleide kunstenaars over de hele wereld het werk konden realiseren. Een maximaal aantal medewerkers, dat dan weer wel.

3. Muur

Om en nabij twaalfhonderd (!) muurschilderingen van Sols hand bestaan er. Veel van de werken zijn lijstloos op museummuren getekend, voor andere installaties werd speciaal een wand neergezet. Een beroemd werk is zijn Wall Drawing #1024. Deze bestaat uit een vierkant en een cirkel, elk opgebouwd uit tienduizend potloodstrepen die van een afstandje een grijze massa vormen voor het oog. Twee weken werk zit er in het realiseren van een dergelijk muurstuk. Zodra een expo verloopt, wordt de muur vaak weer gewit. Zonde. Maar ook wel weer wit. 

Twintigduizend lijnen. Benodigdheden: muur, potlood en de meesterlijke instructies van Sol LeWitt. En wat geduld.

4. Bescheiden

Vroeger, zo rond de jaren zestig, stond de abstract-expressionistische geniale kunstenaar (denk: Mark Rothko) veelal centraal ten opzichte van het kunstwerk. Toen was daar Sol, die vond dat de maker en zijn bedoelingen niet leidend moesten zijn. Hij was van mening dat de interpretatie van een installatie bij de toeschouwer ligt. Zo min mogelijk suggestie, zo veel mogelijk vrijheid voor de kijker. ‘Schaduw’ is tevens een passende woordkeus voor deze alinea, want ook met zijn positie als grootheid was LeWitt zeer nederig. Prijzen? Meh. Interviews? Liever niet.

5. ‘s Gravenhagen

De Hofstad is de plek waar Sols favoriete museum staat: Gemeentemuseum Den Haag. Hij waardeerde het bouwwerk om de royale Mondriaancollectie, maar bovenal vanwege de Berlage-architectuur. Als fanboy voorzag hij zijn lievelingsmuseum van wandschilderingen die nu niet meer uit het gebouw weg te denken zijn. Inmiddels is Sol LeWitt al tien jaar niet meer onder de levenden, maar na een halve eeuw is er nu weer een expo te zien in Den Haag. GEM, het zusje van het Gemeentemuseum, keeps the Sol alive en stelt tot en met 9 april zijn werk tentoon tijdens Sol LeWitt. A Tribute. De expositie wordt ondersteund door hedendaagse grootheden uit de Minimal Art-stroming die binnen LeWitts filosofie opereren, zoals Jose Dávila, Susan Hefuna en Rana Begum.

Uiteraard krijg je bij het bezoeken van al dit moois korting: als CJP’er betaal je een mini-prijsje van € 6,50 per ticket. Voor die prijs kun je direct het fotomuseum van Den Haag bezoeken, ook onderdeel van het GEM.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.