Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 7
16 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Lookapony • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 7

Rock dood? Nee man. De Luisterlijst van deze week is louter gevuld met gitaren. Hoor hoe drie bands door het systeemplafond breken met hun debuut.

Maggie Rogers – Now That The Light is Fading (album)

Als Pharrell’s mond wijd open valt als hij je muziek hoort, doe je iets goed. Tijdens een masterclass liet Maggie Rogers – studente aan een Hogeschool voor de Kunsten in New York – de track Alaska horen aan Pharrell. Het is een prachtig filmpje: hoe verder Alaska vordert, hoe groter de verbazing op zijn gezicht. Hij schudt zijn hoofd, fluistert ‘insane’, knijpt met zijn ogen. Wat is er dan zo goed aan Maggie Rogers? De piepjonge Amerikaanse (22) verpakt het pure en eerlijke van folkmuziek in een modern jasje. De productie is dromerig, maar ook strak. Rogers’ stem kent een kleine snik en haar verhalen zijn geloofwaardig. Wordt haar debuut dé verrassing van 2017?

The Mysterons – Meandering (album)

‘Meanderen: werkw. Bochtig door het landschap kronkelen’ of ‘een slingerende beweging maken’. The Mysterons hebben hun album niet voor niets Meandering genoemd: al op openingstrack Metamorphosis maakt de Nederlandse band meer kronkelende moves dan een slang met jeuk. Het tempo wordt voortdurend aangepast, de vocalen van frontvrouw Josephine van Schaik zwieren door de track. The Mysterons bestaat uit leden van Jungle By Night en PAUW en maakt met een oneerbiedig woord retromuziek. Laat je daar niet door misleiden, want ze pakken het op buitengewoon eigenzinnige manier aan. Van Schaik doet waar ze zin in heeft en iedere track kent wel een gekke break of elektronische twist. Zo wordt meanderen wel heel spannend.

Tim Darcy – Saturday Night (album)

Hij ziet eruit als je buurjongen, maar intussen maakte hij met Ought twee razend interessante platen op het snijvlak van postpunk en artpop: Tim Darcy. De frontman van de Canadese band komt nu met een eigen plaat. Tijdens de opnames van de tweede Ought-plaat was Darcy tegelijkertijd bezig met solomateriaal. Dat hoor je niet per se terug op Saturday Night. Het is een ratjetoe aan tracks wat hij presenteert op zijn debuut. Op Still Waking Up waagt hij het te croonen als Roy Orbison met die markante stem van ‘m. Tall Glass Water is bijna een rockabilly-track, tot hij het nummer halverwege over midden breekt en op andere voet verder gaat. Niet per se een consistente plaat dus, maar het is tof om te horen wat Darcy allemaal nog meer kan.

Iguana Death Cult – The First Stirrings of Hideous Insect Life (album)

Op Grasnapolsky afgelopen weekend werd het weer duidelijk: het gaat goed met de Nederlandse indiescene. De aandacht ligt momenteel vooral op Nederlandse hiphop – en terecht – maar alleen al in Kootwijk presenteerde een groot aantal Nederlandse bands zich overtuigend. Crying Boys Cafe, Lookapony, Klangstof, Pip Blom, Torii, The Sweet Release of Death, LUWTEN… We kunnen nog wel even doorgaan. Wat betreft ‘aandacht trekken’ scoorde Iguana Death Cult een tien. Hun set in de Loods van Joost verwerd in no time tot een woest kolkende pit. Op The First Stirrings of Hideous Insect Life hoor je hoe ze dat doen: met meedogenloze surfrockjams vol power en oerkracht. Can of Worms heeft een langgerekt ‘WAAAAAAAAAH!’ als refrein en Mutterschiff 308 doet Thee Oh Sees huilend naar hun moeder vluchten. Morgen presenteren ze hun album in Rotown: neem de blauwe plekken op de koop toe en duik in de draaikolk!

The Courtneys – II (album)

Je band vernoemen naar het meest bescheiden lid van de groep: dat is een mooie geste. Zo komen The Courtneys aan hun naam. Gitariste Courtney voelt zich vast vereerd. Het is maar goed dat ze geen bandlid hebben dat Sophie-Fleur heet. Zo’n anekdote over de naam maakt de Amerikaanse band gelijk likeable en dat gevoel groeit alleen maar als je naar II luistert. Net als Best Coast maakt The Courtneys zonnige gitaarrock, met invloeden van punk en surf. Het wordt nergens zwaar, maar is altijd onbezorgd. Bovendien heeft het trio heeft een goed gevoel voor catchy hooks en refreintjes. Redenen genoeg om als een blok te vallen voor deze plaat vol pretentieloze hits.

Lookapony – Ha-Satan (album)

Ze kregen eerder al een namedrop in deze Luisterlijst; nu gaan we het eens uitgebreid over ze hebben. Lookapony speelde na Iguana Death Cult in de Loods van Joost op Grasnapolsky en heeft dezelfde vernielingsdrang. Op Noorderslag hadden de Eindhovenaren het gemunt op het systeemplafond en dat werd er dan ook succesvol uitgetikt tijdens een crowdsurfsessie. Op Ha-Satan tapt Lookapony uit een Brits vaatje met een jaren negentig stempel. De zang van frontman Jasper Grave is prettig verveeld, als die van Brooks Nielsen (The Growlers) en tracks als Dog On en Forty Four doen denken aan de Engelse leeftijdsgenoten van Hooton Tennis Club. Top dat af met de strakke productie van Raven Aartsen en je hebt wéér een sterke Nederlandse indieplaat.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.