Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 5
02 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Ariel Pink & Weyes Blood • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 5

Wanhoop niet langer, we hebben nieuwe muziek. Met een huisvriend van Kanye & Drake, de beste band van Nederland en een doosje bonbons.

Sampha – Process (album)

Drake en Kanye West wilden hem maar wat graag in de studio, met Solange deed hij een duet en Alicia Keys trok hem pas zomaar het podium op om een nummer te spelen: Sampha is hot. De Britse songwriter staat al jaren op je favoriete platen, zonder dat je het zelfs doorhebt. De eerste featuring op een track van Drake dateert uit 2013 en ook daarvoor bracht Sampha al solo-materiaal uit. Waarom nu pas een debuutalbum? Het antwoord is simpel en triest: in de afgelopen jaren overleed zijn moeder aan kanker en kreeg zijn broer een zware beroerte. Logisch dat je de spotlights dan laat voor wat ze zijn. Nu is Sampha klaar voor zijn moment. Process moet wel zijn grote doorbraak worden, met de prachtige pianoballade No One Knows Me (Like The Piano) en de sinistere triphop van Blood On Me.

The Homesick – St. Boniface (track)

Wat is nu de allerbeste band van Nederland? Kensington, De Staat, Chef’ Special? Of toch misschien Di-rect of Racoon? Het antwoord: geen van allen. De beste band van Nederland komt uit Dokkum en heet The Homesick. ‘Jaja’, hoor ik je denken, ‘zeker weer zo’n obscuur groepje met onluisterbare muziek’. Misschien is een band uit Dokkum voor de doorgewinterde Randstedeling inderdaad ‘obscuur’ te noemen, maar ‘onluisterbaar’… Ga je mond spoelen! The Homesick wordt gevormd door Elias Elgersma – van Yuko Yuko- , Jaap van der Velde en Erik Woudwijk. St. Boniface is een wolf in schaapskleren: een lo-fi gitaarliedje in DIIV-stijl dat de duimschroeven steeds verder aandraait. De drums van Woudwijk worden venijniger, sneller, harder en een golf gitaargeluid slaat over je heen. Live is dit geniaal: The Homesick heeft de touwtjes superstrak in handen en schakelt moeiteloos van 1 naar 100 en weer terug. Beste band van Nederland!

Ariel Pink & Weyes Blood – Myths 002 (EP)

Bonbons horen bij de mooiere dingen des levens. Niemand zegt ‘nee’ tegen chocolaatjes eten, toch? Het grote nadeel is alleen dat ze zo klein zijn en je ze meestal in gezelschap eet. Dan blijft het vaak bij één bonbon omdat het beleefd is, terwijl je er anders minstens vier wegtikt. Dit is ook het geval bij deze EP van Ariel Pink & Weyes Blood. Het is een heerlijke bonbon, maar na amper een kwartiertje is het doosje leeg. Ariel Pink en Nathalie Mering (Weyes Blood) werkten al eerder samen op een album van eerstgenoemde en Weyes Blood zag je vorig jaar terug in menig jaarlijstje met het geweldige Front Row Seat To Earth. Deze Myths 002 is een mooie samensmelting van Pinks weirdness en de engelachtige vocalen van Mering. Mmm, doe mij nog zo’n EP’tje.

Drive Like Maria – Creator, Preserver, Destroyer (album)

Wat heb je allemaal nodig als je een lange autorit gaat maken? Natuurlijk broodjes, een paar flessen water, iets te snoepen, een blikje energydrink voor de lastige stukken en gezelschap dat de saaie toch wat draaglijker maakt. Aan dat pakket wordt nu een essentieel onderdeel toegevoegd: het nieuwe album van Drive Like Maria. De Nederlandse band heeft a) ‘drive’ in de bandnaam staan, b) een nieuwe single die Taillight heet en c) dé geknipte roadtrip-sound. Drive Like Maria is van de no nonsense rock-‘n-roll: gepolijst en poppy (Deep Blue) of bluesy en gritty (Sinners). Zorg ervoor dat je Creator, Preserver, Destroyer bij je hebt als je met de auto op reis gaat. Dan brandt het asfalt onder je weg.

HOMESHAKE – Fresh Air (album)

Homesick, HOMESHAKE: we kunnen ons voorstellen dat deze Luisterlijst soms wat verwarrend is. Hierna volgen er geen bands of artiesten meer met ‘home’ in de naam, beloofd. HOMESHAKE is het kindje van Peter Sagar. De Canadees was een tijdje gitarist in de band van Mac DeMarco, maar de ellenlange tours werden hem teveel. Hij gooide het bijltje erbij neer, ging terug naar zijn woonplaats Montreal en werkte verder aan soloproject HOMESHAKE. Een goede beslissing. DeMarco noemde de muziek van zijn vroegere compadre treffend jizz-jazz: het zijn vreemde, groovende popliedjes met invloeden van funk, R&B en lo-fi pop, in lijn van Soft Hair en Silk Rhodes. Met een ijl stemmetje doet Sagar slaapkamerjam Call Me Up of groovet hij zich door Every Single Thing.

BRUUT! – Superjazz (album)

Van jizz-jazz naar Superjazz (ja, deze Luisterlijst blinkt uit in bruggetjes, bedankt voor het compliment). BRUUT! is een Nederlands jazzcollectief dat je kent van hun theatertournees met Wilfried de Jong en hun opzwepende liveshows. De band is als een spons: er wordt inspiratie gehaald uit de meest uiteenlopende muziekstijlen. Voor Superjazz dook de band onder in een achterafhuisje in Frankrijk met dozen voor oude sixties surfmuziek en luisterden ze klassiekers in Japan. Die diversiteit hoor je op de plaat: Superjazz swingt, rockt en groovet. Het plezier spat uit je speakers. Needless to say dat je dit vooral live moet zien. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.