Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hit or miss: daten op het IFFR
03 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Rick van Veluw • Meer blogs over Film

Hit or miss: daten op het IFFR

Heb je ‘n date maar géén idee wat te doen? Geen nood. CJP test culturele plekken op hun datewaardigheid. Met in deze tweede editie: IFFR in Rotterdam.

Een date valt of staat met de locatie en activiteit (of alcohol en chemie, ook dat ja). Een vliegende start is gegarandeerd als je je beoogde true love meeneemt naar een wervelende voorstelling of prachtige expositie. In het leven van redacteur Rick is het ijs al gebroken: hij speelt vals en gaat met zijn vriendin Merel naar het International Film Festival Rotterdam.

Tijgers in de Maasstad

Anderhalve week lang is Rotterdam het filmmekka van Nederland. Tijdens IFFR zie je obscure briljantjes, toekomstige arthouse-favorieten en andere verrassende films. Rotterdam is sowieso een toffe stad, maar tijdens IFFR nóg leuker.
Hit or miss? Hit! Vanuit Amsterdam wel even treinen, maar je wordt op het station al verwelkomd door de IFFR-tijger. Bovendien is Rotterdam de leukste stad van Nederland, voor de mensen die dat nog niet wisten. 

De tijger verwelkomt ons met open armen.

Super-mega-ultra-last-minute

Geen klotsende oksels of gierende hartslag bij onze ontmoeting: dat hebben we nu wel gehad. Samen lopen we naar Kino in de Gouvernestraat. De meeste IFFR-bioscopen zijn op loopafstand van elkaar; alleen voor Lantarenvenster moet je even de metro pakken. Wij hebben de film La Guerra dei Cafoni op het oog, maar dat Italiaanse feestje gaat mooi niet door. De rij voor de super last-minute tickets is lang en de film begint al bijna. Dat wordt ‘m niet meer.
Hit or miss? Miss, al ligt dat aan je voorbereiding. Op de bonnefooi gaan is leuk, maar je kunt ook van tevoren tickets bestellen (als je graag lekker wilt zoenen bij een romantisch drama/absurdistische oorlogsfilm).

Change of plans

De stemming daalt, maar niet tot het nulpunt. We hebben voor hetere vuren gestaan. Dan maar wat eten. Dat treft, want Rotterdamse restaurants weten dondersgoed dat er een filmfestival in hun stad is. In de horeca rond bioscopen worden speciale IFFR-menu’s geserveerd: betaalbaar, lekker en snel bereid, zodat je niet hoeft te haasten voor de volgende film.
Hit or miss? Hit. De liefde bloeit weer op bij een spaghetti met zalm en een goedgevuld bord ossobuco.

Sorry, deze foto is in scene gezet.

Dubbel blind

In De Doelen kopen we een kaartje voor Tramontane, een film van de Libanese regisseur Vatche Boulghourjian. Het is zijn speelfilmdebuut en de vertoning in de Willem Burger Zaal is bovendien de Nederlandse première van Tramontane, dus doet een zenuwachtige Boulghourjian een kort intro bij de film. Tramontane draait om Rabih Malek: een blinde man van 24 die er bij toeval achter komt dat zijn id-kaart vervalst is. Zijn moeder is zijn moeder niet, maar wie waren zijn ouders dan wel? Tijdens een reis door Libanon stuit Rabih op verschillende lezingen. Waarom liegt iedereen tegen hem? De ontmoedigende gesprekken met sjeiks, burgemeesters en ‘familieleden’ worden afgewisseld met muziek: Rabih speelt namelijk prachtig viool. Boulghourjian doet niet aan ronde verhalen en zo tasten we samen met Rabih in het duister over zijn herkomst.
Hit or miss? Het was een gokje, maar zeker een hit. Tramontane heeft genoeg vraagtekens om het gesprek met je date weer op gang te trekken. Heb je een afspraakje met een niet zo doorgewinterde filmliefhebber? Bereid je bezoek aan IFFR dan wat grondiger voor, dan weet je zeker dat je niet bij een Koreaanse zombiefilm in een trein terechtkomt. Of juist wel, check dan Train to Busan.

Afpilsen

Het festivalhart van het festival is de Doelen. De industriemensen zijn behangen met keycords en tikken driftig op laptops, maar er wordt ook uitvoerig geborreld. Natuurlijk doen wij dat ook, met pilsjes van een niet nader te noemen biersponsor. Dit is dé plek om een beetje aangeschoten te worden met je date of hem of haar te dumpen voor de regisseur van een of andere cultklassieker.
Hit or miss? Hit. Hier zit je nog wel even.

Rick en zijn vriendin, die voor de gelegenheid een IFFR-masker heeft opgezet.

Eindoordeel

Naar de film met je date is natuurlijk nogal cliché, maar dit is andere koek. Tijdens IFFR is er veel meer te doen in en rond de Rotterdamse bioscopen en daarom leent een bezoekje aan het festival zich uitstekend voor een romantisch afspraakje. Wij hebben besloten onze relatie met nog minimaal een jaar te verlengen.

Twijfel niet langer en bel hem of haar NU. IFFR duurt nog tot en met 5 februari en met je CJP-pas krijg je €3,- korting per filmticket. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.