Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het verhaal achter de foto
08 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Ed van der Elsken, Nederlands Fotomuseum, Stedelijk Museum • Meer blogs over Expo

Het verhaal achter de foto

Ed van der Elsken: niemand maakte zulke sprekende foto's. Wij geven zijn werk een stem. 

We <3 Ed van der Elsken. Zijn straatfoto’s van lachende meisjes, loensende bejaarden en stoere punkers zijn stuk voor stuk pareltjes. Iedere foto is een verhaal op zich, of Van der Elsken ze nu  maakte in Tokio, Hong Kong of Amsterdam. Je ziet zijn foto’s binnenkort in het Stedelijk Museum met bier en bitterballen tijdens CJP Serveert @ Stedelijk, maar nu vast een voorproefje. Dit zijn de door ons gefilosofeerde praatjes bij Ed’s plaatjes!

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collection Ed van der Elsken estate 

Ken je Jim Halpert uit The Office? Hier heb je zijn drie vrouwelijke evenknieën. In hun lunchpauze paraderen ze uitdagend over de Beethovenstraat, op kantoor halen ze de beste grappen uit met collega’s of pappen ze aan met die knappe gozer bij de receptie. Op deze foto bespreken ze het laatste kantoorfeestje, waarbij hun baas dronken Here Comes The Sun zong bij de kantoorkaraoke.  

Ed van der Elsken, Yakusa territorium, Kamagasaki, Osaka (1960) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Yin-lin heeft het niet makkelijk, ook al is ze hier op date. Onlangs ontmoette ze Takei, de rechter man op de foto. De twee dansten tot het ochtendgloren in een schmützige nachtclub in Osaka en wisselden nummers uit. Toen Yin-lin’s ouders daar achter kwamen, waren de rapen gaar. Zij hadden namelijk Zhang al geregeld als haar future husband. Dit is de ongemakkelijke eerste date met Takei én Zhang.

Ed van der Elsken, Durban, Zuid-Afrika (1959) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

George is de Zuid-Afrikaanse Jean Tinguely. Geef hem een doos vol onderdelen en hij maakt de gekste creaties. Hier zie je hem in de weer met zijn nieuwste kunstwerk. Je zou denken dat dit groteske buizensysteem een nobel doel heeft, maar George wilde eigenlijk alleen maar koffie drinken. Deze uit de kluiten gewassen Senseo maakt een bakkie pleur in amper een kwartier.

Ed van der Elsken, Amsterdam, Spelende kinderen

De ouders van Gerben, Teun en Jan pakken de opvoeding net wat anders aan. Hun kroost blijft ver van een beeldscherm. Meestal wordt het trio op woensdagmiddag zonder smartphone de straat op getrapt. ‘Ga maar spelen,’ zeggen ze dan. Gelukkig vermaken Gerben, Teun en Jan zich hier prima. Met een kartonnen doos kun je namelijk heel goed riddertje spelen.

Ed van der Elsken, Amsterdam.

Sofie en Maria zijn dolgelukkig. Hun bezoekje aan de kringloop bleek uiterst vruchtbaar. Een nieuwe lading kleding uit de sixties: dan val je met je neus in de boter. Bepakt en bezakt met jurken, parelkettingen en naaldhakken verlaat het duo de tweedehandszaak. Als iemand in het park de volumeknop van de autoradio voluit zet, kleden ze zich om en dansen op straat.

Ed van der Elsken, Amsterdam.

Het gaat niet zo lekker tussen Ina en Frans. Sinds haar vriend in de kroeg een slippertje beging, is het vertrouwen broos. Hier zie je Ina nadat de bom gebarsten is. Haar koffers heeft ze al gepakt, de deur is dichtgeslagen en weer opengewaaid. Ze luistert nog één keer met een schuin oor naar de slappe praatjes van Frans. Op de volgende foto bestelt ze een taxi naar een ander leven.

2015 Ed van der Elsken. Sin Censura, MATE, Museo Mario Testino, Lima, PE

Deze naturisten willen gewoon graag een harinkje. Daar valt verder weinig over te vertellen.

Op vrijdag 17 februari zie je nog veel meer van Van der Elsken’s werk: dan zwaaien de deuren van het Stedelijk exclusief voor CJP’ers open! Loop ’s avonds door een halfleeg museum, bekijk de prachtige foto’s van Amsterdams favoriete straatfotograaf en sluit af met bier en bitterballen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.