Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Gratis inspiratie voor jou!
07 FEB 2017 • Door Rick van Veluw. • Meer blogs over Lifestyle

Gratis inspiratie voor jou!

Je kunt niet altijd een creatief genie zijn. Er zijn ook dagen waarop er een hele zandbak in de machine lijkt te zitten. Wij helpen je uit de brand met de beste tips om inspiratie weer te doen vloeien.

Als chef financiële zaken kleur je waarschijnlijk dagelijks binnen de lijntjes – want dat moet -, maar schrijvers, journalisten, kunstenaars en CJP Inspirators scheppen iedere dag iets uit niets. Soms is je brein een woestijn: wij brengen je een paar handige tips om de oase te vinden.

Get out there

Sporten helpt! Pak je hardloopschoenen, een racefiets of loop gewoon door het park. Het maakt je hoofd leeg en zorgt dat je vervolgens geconcentreerder aan het werk gaat. Volgens wetenschappelijke onderzoeken krijgen hersenen meer zuurstof dankzij sporten. Pak een douche, ga achter een bureau zitten en laat de ideeën stromen.  

Ga lekker joggen in je creatieve woestijn!

Maak jezelf op een andere manier nuttig

Je kunt uren tegen een muur beuken, maar ook een heerlijke maaltijd bereiden of de badkamer schoonmaken. Stort je op een ander klusje en laat het werk even rusten. De platgetreden paden verdwijnen zo vanzelf.

Ga iets anders doen in je creatieve woestijn.

CJP Inspirators 

Waarom moet je het altijd in je eentje doen? Laat anderen je op weg helpen! Zoals onze CJP Inspirators: stuk voor stuk interessante mensen met de tofste cultuurtips. Laat Sef je meenemen naar een expo of luister naar de beste boekentips van Hanna Bervoets. 

Deze mensen gloeien van de inspiratie.

Woordweb/moodboard

De aller-allergrootste cliché-oefening in de wereld is waarschijnlijk het maken van een woordweb of een moodboard. Maar zoals dat gaat met clichés, werken ook deze. Start met een woord en schrijf al je associaties op, of zet in beeld de sfeer neer die je wil voor jouw volgende meesterwerk.

Zet een moodboard op in je creatieve woestijn.

Koffiebargeluiden

Het kan doodstil worden als je alleen wordt gelaten met je lege hersenpan. Waarom zitten al die koffiezombies anders dagelijks in de Starbucks met hun Macbook? Zoek de reuring op: werk in een restaurant, bar of café, draai harde muziek in je atelier of zet de televisie aan terwijl je schrijft.

Een koffiebar kan een oase zijn in je creatieve woestijn.

Betrek een isolatiecel en doe het gewoon

Creativiteit vergt discipline. Klinkt tegenstrijdig, maar je krijgt niets gedaan als je na vijf vruchteloze minuten afhaakt en surft naar nu.nl/achterklap. Alles in vliegtuigmodus, zitten achter dat bureau, dat lege doek pakken of een leeg Word-document openen. Aan de slag!

Maar al te vaak zul je zelf het zand uit de molen moeten halen.

Durf je te vervelen

Beetje in conflict met ‘doe het gewoon’, maar soit. Vervelen is namelijk niet rondsurfen op het web: vervelen is helemaal niets doen. Ga maar zitten op de bank, verveel je! Kijk niet vreemd op als dat geniale idee juist dan uit de lucht komt vallen.

Je kunt altijd nog languit in het zand van je creatieve woestijn gaan liggen.

Ik bel je zomaar even op

Twee weten meer dan één. Spar met een goede vriend(in). Gooi hersenspinsels naar elkaar, net zolang tot er een goed idee uit bloeit. Skype desnoods met je moeder.

Even sparren over de telefoon of face to face: dé oplossing.

Let’s call it a day

Heb je alles van dit lijstje geprobeerd én aanvullende tips gegoogeld die niet werken? Dan zit het er niet in vandaag. Hang je pen/penseel/laptop aan de wilgen, pak je jas en ga naar de kroeg. Alleen een lekker biertje kan deze dag nog redden. 

Dit is niet je dag.

Nog niet geïnspireerd? Laat onze CJP Inspirators je zinnen prikkelen! Schrijf je in op cultuurtips van Sef, Teun Luijkx, Hanna Bervoets en nog veel meer bekende cultuuromnivoren en ontvang iedere maand gratis cultuurtips. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.