Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een week leven als Jet
01 FEB 2017 • Door Zoe Heijke • Meer blogs over Lifestyle Lezen

Een week leven als Jet

Mevrouw Prikkel: zo word ik door mijn lieftallige vriend genoemd. Volgens hem houd ik mij namelijk teveel bezig met het leven dat in tijdschriften en boeken wordt voorgeschreven. Dus toen ik hem vertelde dat ik een week lang zou gaan leven als fitgirl Jet van Nieuwkerk, schoot hij hardop in de lach.

Jet is zo’n chick die het allemaal voor elkaar lijkt te hebben. Ze sport graag, eet gezond, heeft een toffe baan en haar nieuwe boek Tips van Jet ligt sinds kort in de winkel. Dit boek bevat honderd tips voor een happy & healthy leven. ‘Niet te streng en al helemaal niet saai’, is er met sierletters op de voorkant gedrukt. De adviezen zijn behoorlijk cliché, maar mijn chaotische leven kan best wat tips gebruiken. 

Maandag

Lieve Zoutzak. Zo begint de introductie van Tips van Jet. Ik moet eerlijk toegeven dat de koosnaam vandaag goed bij mij past. Het weekend is veel te snel voorbij geflitst en die luie zondag zorgt ervoor dat het mij extra veel moeite kost om uit bed te komen. Daar is Jet to the rescue!
'Drink minstens twee liter water per dag. Zet voordat je gaat slapen een groot glas water naast je bed. Drink dat ’s ochtends leeg. Zo. Heb je meteen al een portie achter je kiezen.' Helaas is het in mijn slaapkamer niet mogelijk om een glas water naast het bed neer te zetten. Mijn bed past precies tussen de muren, dus een nachtkastje is geen optie. Ik stap uit bed, wrijf het slaap uit m’n ogen en strompel naar de keuken. Daar pak ik het grootste glas dat ik kan vinden uit de keukenkast en schenk dit vol met water, die ik vervolgens met beleid achterover gooi.

Dinsdag

'Zet voor het slapengaan een kop kruidenthee voor jezelf. Ga rechtop in bed zitten met je handen om het warme glas en drink rustig je thee op. Je kunt je ogen sluiten, maar je kunt ook gewoon staren. Als je maar niks doet. Thee op? Licht uit en slapen.' Deze tip komt vandaag goed van pas. Het is een drukke deadlineweek bij CJP en mijn hoofd loopt over. Ik maak een flinke kop kamille thee klaar en stap in bed. Dit voelt best chill. Na een staarmoment van tien minuten is de kop thee leeg en m’n stresslevel aanzienlijk gedaald. Ik val redelijk ontspannen in slaap, maar word twee uur later wakker van een volle blaas. Vette pech. Conclusie: zeker een fijne tip voor een rustig hoofd, maar misschien plas-technisch niet zo handig om dit voor het slapengaan te doen.

Woensdag

'Probeer elke douche sessie koud te eindigen. Het is even brrrrr, maar zo retegoed voor je doorbloeding, huid, weerstand en mind. Dit hoeft echt niet in één keer, maar bouw gewoon een beetje af. Elke dag een stukje kouder. Het schijnt dat je ook veel minder vaak ziekt wordt als je koud afdoucht.' Ik ben een echte douchefanaat. Een warme douche is wat mij betreft hét tovermiddel tegen liefdesverdriet of een flinke rotdag. Ik sta dus zeker niet te popelen om deze tip uit te proberen. De eerste vijf minuten zijn heerlijk warm, totdat het tijd wordt om de knop wat lager te draaien. Pffff, wat koud. Bij iedere draai snak ik naar adem. Sorry Jet, ik kom echt niet lager dan twintig graden. Deze tip is zeker geen pretje, maar eerlijk is eerlijk: ik ben wel wakker! Tip van Zoë: blijf op je ademhaling letten. Adem drie keer in en uit, voordat je de douche wat kouder maakt. Op deze manier kun je die kou veel beter aan.

Donderdag

'Koop een tube secondelijm en plak de dop vast. Gebruik veel lijm, zodat je ‘m met geen mogelijkheid meer kan opendraaien. Snijd met een mes (geen duur keukenmes, dat is zonde, neem een aardappelschilmesje) een brede gleuf in de dop zodat er een twee-euromunt en eventueel een opgevouwen briefje doorheen gedrukt kan worden. Schrijf met een stift op de pot, of hang er een leuk kaartje aan, waarvoor je spaart en je zelfgemaakte spaarpot is klaar. Bij mij staat er heel groot ‘vakantie’ op. Elke dag gooi ik er kleingeld in als ik thuiskom. En ook weleens een tientje. Als dat ding helemaal vol is, ga ik eigenlijk gratis op reis.' Dit is zo’n theorie waar mijn vader hard om moet lachen. ‘Gratis op reis? Wel nee, het is je eigen geld die je in het potje gooit!’ Ik hoor het hem al zeggen. Ondanks de suffe knutseltip, begrijp ik Jet wel. Daarbij: een gratis vakantie is nooit een slecht idee. De glazen pot haal ik uit mijn keukenkast, die strik trek ik van een verjaardagscadeau af en met watervaste stift schrijf ik ‘vakantie’ op het kaartje. Tsja, het lukte mij niet om iets originelers te verzinnen. Voordeel: ik word iedere dag herinnerd aan een heerlijke vakantie. Nadeel: ik heb nauwelijks geld op zak. De enige munten die in mijn portemonnee zitten, zijn bij elkaar niet meer dan twee euro waard. Op deze manier laat die gratis vakantie nog heel lang op zich wachten.

Ja, ik heb écht geknutseld.

Vrijdag

'Vier je fijne momenten. Dus niet alleen ‘Yes!’ roepen en weer doorgaan. Als je een tentamen hebt gehaald, een belangrijke vergadering hebt geleid of een moeilijke mail hebt verstuurd, sta ik erop dat je er even bij stilstaat. Met andere woorden: wees vaker ontzettend tevreden met jezelf.' Na een mega vette draaidag bij het Nationale Dans Theater in Den Haag zit ik samen met collega Tommie in de trein terug naar CJP Headquarters. Ineens plopt er een melding van Instagram in mijn beeldscherm: debroervanroos heeft je getagd in een bericht. Ik open de app en zie dat Tim Hofman mijn foto op Instagram heeft geplaatst. Ineens besef ik mij dat ik deze week zoveel toffe producties heb gemaakt. Reden voor een feestje. Ik stuur een whatsappje naar twee vrienden voor een gezellig biertje in de kroeg, maar krijg een reactie met een veel leuker idee. Een bierproeverij bij een van hen thuis en ik kan gewoon aanschuiven!

Zaterdag & Zondag

'Las een alles-mag-dag in. Dat betekent dat je je nergens druk over maakt. Is er file? Ach alles mag, no worries. Vraagt een collega je om hulp terwijl je het te druk hebt? Hup, alles mag, dus dat doe je gewoon. Zin in een zak spekkies of chocoladetaart? Ja hoor, alles mag. Je zult zien dat je er na vijf spekkies of een punt genoeg van hebt. Want alles mag, en dan is het opeens een stuk minder interessant. Spreek dit niet elke dag met jezelf af, dan is het niet meer leuk.' Ik ga de hele dag filmen bij CJP Serveert @ IFFR en alles mag vandaag. De treinreis naar Rotterdam begint dus lekker met een vers croissantje van de bakker, een grote kop koffie en een tijdschrift. Dit wordt gevolgd door veel bitterballen, bier en een diner met collega’s. In de trein naar huis voel ik mijn oogleden zwaarder worden. Ik ben verzadigd van alle leuke momenten van vandaag en plak er morgen nog een alles-mag-dag aan vast.

Hoewel veel tips behoorlijk cliché zijn - type bij Google 'glas water' in en je vindt een overload aan adviezen om in de ochtend een glas water te verorberen - is Jet een fijne gids. Ze vertelt dingen die wij eigenlijk al weten, maar per ongeluk expres zijn vergeten. Van sport- tot werktips, het staat er allemaal in. Ik ben in ieder geval erg benieuwd wanneer die spaarpot voor een gratis vakantie is gevuld. Misschien neem ik m'n vader wel mee.

Boekpresentatie: Tips van Jet

Ben jij net als ik geprikkeld om te leven als Jet? De tips zijn te vinden in haar boek Tips van Jet. Wil je dit boek winnen? We geven drie exemplaren weg. Klik hier om mee te doen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.