Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Madame Tussauds
17 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: Madame Tussauds

Madame Tussauds staat bekend als tourist trap, maar is het ook leuk voor de gemiddelde CJP’er? Redacteur Rick stort zich tussen de toeristen, flitsende camera’s en beelden (géén poppen).

Wat verwacht ik?

De meeste Nederlanders associëren Madame Tussauds met ‘lange rijen toeristen op de Dam’ en voor mij is dat niet anders. Als cultuursnob kijk ik stiekem neer op zo’n entertainmentfabriek: waarom zou je graag op de foto gaan met een wassen beeld van Gordon? Ik sluit dan ook met een gezonde dosis scepsis aan in de rij met Britten.

Saturday night? Nee Herman, het is maandagmiddag.

250.000 euro

Gelukkig sluit Aafke Budding van Madame Tussauds ook aan, met haar tomeloze enthousiasme. Zij leidt normaal gesproken scholieren rond en vergezelt me op mijn trip langs de sterren. Op de eerste afdeling van Madame Tussauds – Wereldleiders – gooit ze direct allerlei feitjes op tafel. Een beeld kost € 250.000,- om te maken, ieder haartje wordt één voor één bevestigd, ieder jaar komen er zo’n vijf beelden bij. Ik word gecorrigeerd als ik een keer 'poppen' zeg: hier staan alleen beelden. Oh ja, en Madame Tussauds staat in de top-5 van best bezochte attracties van Amsterdam!

De billen van J-Lo

Dat wil ik graag geloven. Musea zijn niet eens open op maandagmiddag, maar hier is het hartstikke druk. Een jongen laat zich fotograferen door zijn vriendin terwijl hij de billen van Jennifer Lopez betast, een meisje drinkt koffie met George Clooney. Zonder smartphone ben je nergens in Madame Tussauds. Het moet natuurlijk wel vastgelegd worden wanneer je een balletje trapt met Messi. Waarom vinden mensen dit zo leuk? Aafke weet het wel. ‘Hier kun je dicht bij je idolen komen. We hadden vorig jaar beelden van One Direction: meisjes gingen gillen en huilen toen ze de jongens zagen.’

Up close and personal met Brad.

Van E.T. naar Afrojack

Ik loop van de ene afdeling celebs naar de andere. Royals, filmsterren, topsporters, dj’s, fashioniconen: Rafael Nadal staat nog net niet naast Marco Borsato. Grappig is dat Madame Tussauds zich keurig aan het ‘nu’ aanpast. Van der Vaart heeft een shirtje aan van zijn nieuwe club en van Justin Bieber werd zelfs een nieuw beeld gemaakt toen hij transformeerde van kindster naar popidool. ‘Hij groeide, werd gespierder en vooral: naakter,’ zo vertelt Aafke, terwijl we Justin met ontbloot bovenlijf passeren. Zijn Calvin Klein boxer steekt ruimschoots boven zijn broek uit.

'Dus ik zeg: Justin, wat heb je weinig kleren aan. Zegt hij: what do you mean?'

De beelden die we passeren lijken écht heel goed. Op de dj-afdeling kom ik daar pas achter. Achter de draaitafels staan Afrojack en Hardwell plaatjes te draaien. Naast me staat een man breeduit glimlachend te staren naar de twee dj’s. Je ziet de verbazing op zijn gezicht: wat vet! Als ik langer naar de man kijk, merk ik dat ‘ie wel heel stil staat. Plots zie ik het: het is Obama. Ze hebben de voormalige president van de Verenigde Staten een pet en sjaal gegeven en lukraak in de expo gezet. Ik moet lachen om mijn eigen domheid.

Actie

Ik had verwacht langs beelden te schuifelen en met mijn ogen te knipperen van alle fotoflitsen, maar er is meer te doen in Madame Tussauds. Op de muziekafdeling kun je de studio induiken met Adele. Zodra je de booth instapt, schalt Hello door de speakers en kun je je eigen versie inzingen. De fashionvloer heeft ook een leuke feature: laat je aankleden door twee 'designers' met vet Frans accent en paradeer over de catwalk. Liefhebbers van superheldenfilms komen aan hun trekken op de Marvel-afdeling, waar je de Hulk in zijn hemd zet door met één hand een auto op te tillen. Even later zien we zelfs Britten met een biertje voorbij komen: ja, er is ook een bar in Madame Tussauds.

Deze jongen tilt ff een taxi op.

ls je niet alleen komt om met E.T. naar de maan te fietsen, is er ook nog een vloer met geschiedenis en nóg meer feitjes dan Aafke ons kan vertellen. Wie was Madame Tussauds bijvoorbeeld? Hoe worden de beelden gemaakt? In een filmpje vertelt niemand minder dan Beyoncé hoe dat gaat. Op de muur hangen foto’s van de Dalai Lama en Nelson Mandela met hun perfect gelijkende kopieën. Volgens Aafke is Michael Jackson maar liefst drie keer in Madame Tussauds Amsterdam geweest.

De ruggegraat van Beyoncé's wassen pop, eh beeld.

Eindoordeel

Madame Tussauds een entertainmentfabriek vol muziek, knipperende lichten en drukke toeristen? Deels ja, deels nee. Ja, want er zijn veel toeristen en het draait vooral om dat jolige kiekje met Cristiano Ronaldo of Nick & Simon. Maar ook nee: ik werd verrast door het interactieve gedeelte van Madame Tussauds. Er is genoeg te doen naast beelden kijken. Ook leuk voor een cultuursnob!

Nog nooit naar Madame Tussauds geweest en vind je het nu tijd voor een bezoekje? Met je CJP-pas krijg je € 3,- korting op een toegangskaart!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.