Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Computerkunst uit het jaar nul
21 FEB 2017 • Door Elize Kerseboom • Beeld: Drew Bliss / Windows 95 • Meer blogs over Expo

Computerkunst uit het jaar nul

Van fancy pixelvisjes als screensaver tot vlammende 3D-letters op je CU2-pagina. Tijd voor wat technologische nostalgie van de zeroes.

Vlammende gifjes en hysterische MSN-emoticons: van versieringen op pc en telefoon waren we rond de millenniumwisseling niet vies. De functionaliteit van al het moois liet daarentegen te wensen over. Op naar memory lane met een retrospectieve blik.

MSN-skins

MSN Messenger was een slagveld, maar wel een mooi slagveld. Naast het aanvinken van de ‘waar luister je naar’-knop en het gebruiken van hysterische smileys in een orkaan van gekleurde lettertypes, kon de virtuele behuizing van de chatschermen óók nog wel gepersonaliseerd worden.
Nuttig? Het oog wil ook wat. Maar zonder de knallende Hello Kitty-afbeelding op de achtergrond van je gesprekken (met die hottie uit de tweede) redde je het ook wel.

Ja hoi hoi, Kitty. We zien je wel.

< img src= "welkomopmijnpagina" >

Glitterende 3D-gifjes met ‘Welkom op mijn pagina’ of vlammende letters die het woord ‘gastenboek’ vormden. Je kon ze kwijt op je overvolle CU2-profiel of eigen Geocities-website.
Nuttig? Nee. Zeker niet voor epilepsiepatiënten. Wel handig: de bezoekersteller (F5, F5, F5, F5. ‘Kijk, ik heb al 4 bezoekers!’). Ook nuttig was een schreeuwende under construction-banner. Het onstuimige leven van een puber is nooit af, natuurlijk.

Treed binnen en schrik je kapot van de versiering!

Telefoonringtones

Hoewel het op de Swing 200 ook mogelijk was om zélf ringtones te maken, verkreeg je de allervetste tunes toch wel door ze te kopen. We willen hem eigenlijk niet aanhalen, maar doen het in naam van de technologie-nostalgie toch: Crazyfrog.
Handig? Ja, als je je wilde onderscheiden van je leeftijdsgenoten moest je wel een eigen ringtone hebben. Dat deed je hoor, met Gigi D’Agostino’s The Riddle door je speaker(tjes). Althans, de melodie ervan, teruggebracht in schelle piepjes.

Laten we het er verder maar niet meer over hebben.

Cursor

Bij het ‘computeren’ als bezigheid op zich, hoorde ook het vinden van de ultieme muisaanwijzer. Tot ergernis van mede-gebruikers.
Nuttig? Als je je zusje, broertje, ouders of klasgenoot zoveel mogelijk wilde verwarren met een omgekeerde muis-cursor, consider it useful. Maar een plaatje van een kat als muiscursor?

Dit wees er vooral op dat je tijd over had.

Windows en het avontuur van de vliegende documenten

Deze kwam niet voort uit de costumize-behoeften van de gebruiker, maar was een cadeautje van de ontwikkelaars. Vliegende documenten, hun weg makend van Het Internet naar De Map.
Nuttig? Net als een liftmuziekje ideaal voor het doden van de vaak erg lange tijd. Psychologisch zal het wel werken, maar de bestandsoverdracht ging er natuurlijk niet sneller door.

Bijna klaar. En met 'bijna' bedoelen we nog lang niet.

Paint

Natuurlijk bestaat Paint nog steeds, maar de Paint van nu is niet de Paint van vroeger. Wie waagde zich niet aan een tekening van de zon (met spuitbus-optie) of het voltekenen van het volledige scherm met één kleur?
Nuttig? Achter de pc gaan zitten en direct Paint opstarten - als activiteit. Nuttige, creatieve tijdsbesteding, als je het ons vraagt. 

Een wit vel, klaar om gekleurd, besprayd en verknipt te worden.

Honderd ramen

Heel. Veel. Windows.
Handig? O wacht, dit was (en is, lieve Windows-gebruikers) niet de bedoeling. Werkt wel rustgevend. Een soort Paint, maar dan zonder de spuitbusfunctie.

Window attack!

Die gast zonder mond

De Bassie & Adriaan-plaaggeest, woonachtig in Word.
Nuttig? Eindelijk iets wat écht bedoeld was om je technologische leventje makkelijker te maken. Maar deze paperclip wist het te presteren om op de meest ongewenste momenten op te duiken. De keren dát-ie handig zou zijn, nam-ie de spreekwoordelijke benen, ver weg, achter de schermen van Word-land.

Laat maar, ik zoek het zelf wel even uit.

De screensaver

Hoewel over het nut van de screensaver te twisten valt, mag het duidelijk zijn dat dit een sterk staaltje computerkunst was. Dat dacht Rafael Rozendaal ook, die met zijn expo Sleep Mode een ode brengt aan het speelse karakter van de screensaver.
Nuttig? Maak je weg naar Het Nieuwe Instituut in Roffa en kom er zelf achter. 

Dit vinden we nou oprecht een vet design.

Weer terug naar het nu, waar less more is en alle Facebookprofielen er hetzelfde uitzien. Bezoek ondertussen Sleep Mode in Het Nieuwe Instituut om de meest flitsende screensavers te checken. Voor je entreeticket betaal je als CJP’er een ouderwets prijsje van € 6,50.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.