Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP presenteert: de Grasnapolsky Awards 2017
13 FEB 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Tommie Luyben en Martine Bakker • Meer blogs over Festival

CJP presenteert: de Grasnapolsky Awards 2017

Na drie dagen off the grid op Grasnapolsky is het tijd om de balans op te maken. Dit zijn de winnaars van de Grasnapolsky Awards 2017. 

Een geheel objectieve jury pendelde het afgelopen weekend tussen bungalowpark en Radio Kootwijk. Er werden notities gemaakt, foto's geschoten en tot in de vroege uurtjes vergaderd over het allerbeste op Grasnapolsky. Na zwaar juryberaad is het tijd de prijzen uit te delen.

De zuurste schoolmeester

De allereerste Grasnapolsky-award gaat naar… Jerry Hormone! Al op de eerste festivaldag overtuigt hij de driekoppige jury met zijn band The Jerry Hormone Ego Trip. De Rotterdammers swingen en rocken dat het een lieve lust is, maar het blatende publiek in het Atrium komt niet echt los. Tot irritatie van Jerry, die de Gras-gangers consequent aanspreekt met ‘haaallooooo 3-mavo, zijn we er nog bij?’

The Jerry Hormone Ego Trip voor een volgepakt Atrium.

Het tofste kunstwerk

Een unicum in de prille historie van de Grasnapolsky Awards: de jury werd het niet eens. Daarom een gedeelde winnaar. Want het is onmogelijk te kiezen tussen Lichtgolven en Floating Light. Het eerste kunstwerk is gemaakt door Studio Bureau: een golvend sculptuur waarin het licht prachtig weerkaatst. Floating Light (door Wouter Brave) is een verzameling hangende lichtbalken dat doet denken aan Stranger Things. Lekker surrealistisch en heel tof dat Grasnapolsky hier de ruimte aan geeft.

Jurylid Rick bekijkt Lichtgolven eens goed.

De beste boswachter

In deze categorie is de concurrentie niet al te groot: het is een strijd tussen boswachter Tim en boswachter Frank. Dit jaar trekt boswachter Frank aan het langste eind na een prachtige jeepsafari door de Kootwijkse natuur. Hij vertelt uitgebreid over het wild dat hier scharrelt, de vegetatie die hier groeit en bloeit en de geschiedenis van het gebied. Gefeliciteerd, Frank!

Boswachter Frank in actie tijdens de safari.

De meest gewelddadige pit

Na hun optreden op vrijdag in Het Atrium lijkt De Likt deze award in de broekzak te hebben. Het is een geduw en getrek van jewelste. Toch overtreft Iguana Death Cult deze woest kolkende mensenmassa op de zondag in de Loods van Joost. Er zijn absoluut minder mensen, maar er wordt grof gesmeten met dronkemannen. Tot afgrijzen van rustieke bungalowdertigers die hun bier verliezen als er weer eens iemand door de lucht vliegt. Omdat het onmogelijk was dit vast te leggen: een liedje van Iguana Death Cult. 

De meest experimentele fotograaf

Hoogst ongebruikelijk, maar deze award gaat naar jurylid Tommie Luyben. Niemand schiet zulke zinnenprikkelende plaatjes als hij.

Een pareltje van Tommie Luyben.

De gekste afterparty

Hier stak de jury erg veel tijd in: alle afterparty’s werden bezocht en de aanwezige spijzen en dranken uitvoerig getest. Op de vrijdagavond waren de feestjes van Oedipus en De Likt in bungalows 107 en 108 favoriet, niet in de laatste plaats vanwege het gratis bier. Zaterdag bleef een officiële afdansgelegenheid uit nadat één van de twee bungalows niet ongeschonden uit de strijd kwam. Gelukkig vond de jury opnieuw onderdak bij de vrienden van De Likt en werd de after in hun eigen bungalow de beste van het festival.

The day after the after.

The Voice of Radio Kootwijk

Een van de meest prestigieuze Grasnapolsky awards gaat naar Jasper Hupkens van Crying Boys Cafe. Zijn stem klinkt als karamel: fluweelzacht en zoet. In de Annex B predikt hij het evangelie van de Rotterdamse band, die uiteen liggende stijlen als gospel en exotische pop met elkaar combineert. De jury zou graag eens wakker gezongen worden door Jasper.

Jasper Hupkens als gospelpredikant van Crying Boys Cafe.

Het leukste tussendoortje

Beslissingen maken over de Grasnapolsky Awards is hard werken, dus ook de jury heeft weleens wat afleiding nodig. Gelukkig vind je die genoeg in het zendergebouw van Radio Kootwijk. Je kunt even een kop koffie drinken, foto’s van vorige edities bekijken of een 3onStage-sessie bijwonen. De jury viel voor een ouderwets tussendoortje: Pim Pam Pet.

Leukste. Spel. Ooit.

De beste crowdsurfer

Een unaniem besluit, want er steekt één iemand met kop en schouders bovenuit: Jordy Dijkshoorn. De frontman van De Likt surft op vrijdagavond door het Atrium alsof het niets is. Met een kop als een boei spit hij zich door zijn verses, terwijl hij danst op de golven van het publiek. Een fraai staaltje crowdsurfen waar iedereen wat van kan leren.  

Het beste beeld dat we schoten vanuit de pit.

De mooiste festivallocatie

De laatste Grasnapolsky Award gaat naar Grasnapolsky zelf. Want Radio Kootwijk is by far de mooiste festivallocatie die de jury ooit gezien heeft. Rondlopen op het terrein van Radio Kootwijk voelt alsof je speelt in een David Lynch-film. Het zendergebouw is de absolute blikvanger, maar het uitzicht over het natuurgebied is evenzo prachtig. Een unieke festivallocatie: dankbaar dat we er dit weekend mochten rondlopen. Tot volgend jaar!

Dit is toch om te janken zo mooi?

Heb je Grasnapolsky nou gemist en heb je zin in een festival? Met je CJP-pas krijg je korting op nog veel meer festivals, zoals Motel Mozaïque, Rewire en Welcome to The Village.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.