Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Weg met culturele vooroordelen!
24 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

Weg met culturele vooroordelen!

‘Dit kan mijn kleine broertje ook.’ Het is bijna een cliché om dit cliché te noemen, zó vaak is het al gezegd (en weerlegd). Wij maken korte metten met andere culturele vooroordelen.

Inspiratie vinden we in de tentoonstelling Face It! in het Joods Historisch Museum, die laat zien hoe beeldvorming tot stand komt. Want Joden hebben een grote neus, Arabieren een lange baard en Surinamers hebben zo’n lekker gezellig accent. Waarom denken we in stereotypen? Voor de kunstwereld geldt zo ongeveer hetzelfde: het stikt er van de vooroordelen, stereotypes en foute aannames. Wij zijn hier om die myths te busten.

De tentoonstelling Face It! zie je nu in het Joods Historisch Museum.

‘Hiphop gaat alleen maar over geld en vrouwen’

Nope. Luister je überhaupt weleens naar hiphop? Rappers praten over politiek, sociale ongelijkheid, onzekerheid en identiteit in hun tracks. Vraag maar aan Run the Jewels, Mykki Blanco en A Tribe Called Quest.

‘Moderne dans is pretentieus’

Een springlevend vooroordeel, zo leerden wij onlangs. Je hoeft het niet altijd te begrijpen. Dans draait om het visuele en heeft dus geen woorden om het allemaal even duidelijk uit te leggen. Dat is de bedoeling ook niet: net als andere kunstvormen wil moderne dans een reactie, een emotie bij je oproepen.

‘Theater bestaat alleen dankzij subsidie’

Dat is gewoon niet waar. Theaters verdienen – natuurlijk – ook aan kaartverkoop en sponsoring. En ja, veel van hen krijgen daarnaast subsidie. Dat is overigens geen vies woord. In barre economische tijden kies je eerder voor eten op tafel dan een theaterbezoek. Logisch dat het theater soms geholpen moet worden. Waar vind je anders geluk/plezier/emotie/leven?

Uiteindelijk gaat het allemaal om brood én spelen.

'Dit kan mijn kleine broertje ook'

Moeten we hier echt nog op reageren? Zucht. Vooruit: nee, je kleine broertje kan dat niet. Anders had hij het wel gedaan, toch? Als hij het wel kan: kunst hoeft niet altijd superingewikkeld te zijn, of technisch perfect. Soms treft een simpel object of schilderij doel. Als je broertje dat vervolgens namaakt, is hij trouwens een ordinaire copycat. 

Dit kan je kleine broertje wel.

‘Poëzie is vaag’

Je bent zelf vaag. Een dichter zegt niet wat hij/zij gewoon bedoelt, maar precies wat hij/zij bedoelt. Snap je? Of vind je dit ook vaag? Misschien moet je even in de leer bij dichtprofessor Deckwitz, dan wordt het vast duidelijk.

‘Arthousefilms zijn saai’

Vervelend hè, dat je nu al een uur kijkt maar er nog geen explosie of vechtpartij geweest is. Een film hoeft je niet altijd weg te blazen met groot uiterlijk vertoon. Dat kan ook in het gewone, kleine en alledaagse, zoals in de film Boyhood.

‘Opera is alleen voor oude mensen’

Wrong. We zullen niet ontkennen dat de gemiddelde leeftijd van operapubliek hoog ligt, maar er gaan genoeg jongeren naar de schouwburg. Wat dacht je van het Opera Forward Festival, waar je voor een betaalbare prijs frisse, nieuwe opera’s ziet van aanstormend talent?

‘Dit is geen kunst’

Sorry, maar dat bepaal jij niet (wij ook niet hoor).

Zo, dat is ook weer de wereld uit. Reken af met de vooroordelen die je nog over hebt en ga naar Face It in het Joods Historisch Museum. Met je CJP-pas ga je helemaal GRATIS naar de tentoonstelling.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.