Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vier handen op een toetsenbord
20 JAN 2017 • Door Tommie Luyben en Rick van Veluw • Beeld: Zoë Heijke • Meer blogs over Lezen

Vier handen op een toetsenbord

Twee weten meer dan één. Waarom zou je dan in je eentje een boek schrijven? 

Schrijversduo’s floreren vooral in het thrillergenre. Iedereen kent Nicci French aka het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, dat samen meer dan twintig boeken schreven. In Scandinavië zijn ze ook dol op samen schrijven: de duo’s Lars Kepler (Alexander Ahndoril & Alexandra Coelho) en Roslund & Hellström (Anders Rosuland & Börge Hellström) pennen altijd in elkanders gezelschap aan een spannend verhaal. In Nederland hebben we vader Jan en dochter Sanne Terlouw en Liza van Sambeek, het monsterverbond van Ciel Heintz en Liesbeth van Erp.

Deze foto spreekt boekdelen.

Hoe dan?

Maar hoe doe je dat dan, samen schrijven? Vooral met een geliefde kan dat in korte tijd uitmonden in gegooi met notitieblokken. Nicci Gerrard en Sean French gaan dat wijselijk uit de weg. Zij overleggen over het plot en de voortgang van het boek, maar schrijven hun delen van het verhaal afzonderlijk van elkaar: zij op zolder, hij in een tuinschuurtje. Alexander Ahndoril & Alexandra Coelho zetten de laptops dan weer wel zij aan zij en schrijven om de beurt een scène. De ander redigeert het geschreven stuk gelijk; dat is nog eens effectief schrijven.

Werkt het?

Hier op CJP HQ houden we ook wel van vruchtbare samenwerking. Voor het schieten van een video gaan we vaak met z’n tweeën op pad en ook naar interviews reizen we wel eens met een redacteur én een stagiair. Schuilt er in het illustere redactieduo Tommie & Rick ook een potentieel schrijversduo? Tom van Veluw? Rick Luyben? We nemen de proef op de som en schrijven samen een mini-thriller. Drie zinnen schrijven, doorsturen en redigeren. Let’s go.  

Jackson Pollock & IKEA

Tommie: Kees werd wakker door hevige krampen in zijn buik. Voor hij überhaupt zijn ogen kon openen, plensde zijn maaginhoud Jackson Pollock-style over het net verschoonde IKEA-dekbed. Chic. De halfverteerde salade niçoise- en biefstukdrab sijpelde richting vloer. Daartussen een wel heel ongewoon object, dat vlees noch vis was. Rick: Met de grootst mogelijke moeite hees hij zich van de twijfelaar. In de plas kots glinsterde iets. Kokhalzend graaide hij door het diner van gisteren. Zijn vingers vonden een klein sleuteltje.

De familie Kokorin

Tommie: Wat de fack? Kees’ ogen raasden schichtig over de derrie. Verrek, daar dreef nog iets: een rode acrylnagel. Hij sprong overeind. Rick: Het gehamer in zijn hoofd maakte plaats voor angst. Niet zomaar angst, maar doodsangst. Was het verzoeningsdiner met de familie Korokin stiekem de start van een nieuwe vete? Tommie: Van de avond ervoor kon hij zich weinig herinneren. Vanaf het toetje – eton mess – tot aan de braakontwaking was het één zwarte vlek. Enkel de vuurrode, zachte lippen van Madeleine Korokin stonden op zijn netvlies gebrand. Rick: Het had het einde moeten zijn van jarenlang gezeik. Het Kokorin-conflict had Kees veel gekost. Heel veel. Die paar ton kon hij lijden – het is een business van plussen en minnen - maar Victor kreeg hij nooit meer terug.

Mosterdgeel kistje

Tommie: Zonder te douchen schoot hij in zijn kleren. Toen hij de deur uit wilde rennen, struikelde hij over een klein, mosterdgeel kistje op zijn deurmat. Precies hetzelfde kistje dat hij, vlak voor het ongeluk, aan Victor cadeau had gegeven. Bijzonder eraan was het piepkleine slot, dat niet aan de voor-, maar aan de onderkant van het kistje zat. Rick: Met trillende handen viste hij het kleverige sleuteltje uit zijn zak. Natuurlijk paste het. Met een droge klik klapte het kistje open.

Toekomst als schrijversduo?

Rick: Cliffhanger! Verder gaan we niet. Behalve als we zo gebeld worden door een uitgever die een zak geld op tafel zet. Dit ging verrassend goed. Door kleine stukjes te tikken verloopt het verhaal niet met reuzesprongen en wordt er telkens een nieuw laagje toegevoegd. Ik zou best willen weten hoe dit verder gaat. Zie jij toekomst in ons schrijversduo, Tommie?
Tommie: Ik vond het zeker amusant. Iedere keer als jij weer een stuk geschreven had, stond ik te popelen om ’t te lezen. Goeie zet van je om de familie Kokorin het veld op te sturen. Dit had een ware maffiathriller kunnen worden van Godfather-achtige proporties. Wat mij betreft houden we ons pseudoniem Tom van Veluw erin. Al is het maar voor ons eigen vermaak. 

Solo bezig aan een roman? Met je CJP-pas krijg je €50,- korting op een schrijfcursus van Writer’s Guide to the Galaxy. Of haal al schrijvende een nachtje door tijdens The Night Shift. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.