Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Schaken wordt het helemaal dit jaar
17 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Harry Potter • Meer blogs over Lifestyle Film

Schaken wordt het helemaal dit jaar

Hoe werkt het edele schaakspel? Geen idee, maar na het zien van de documentaire Magnus willen we het leren. Hoog tijd een tutorial te volgen. Doe mee!

Magnus is een film rondom topschaker Magnus Carlsen. De Noor werd op zijn vijfde verliefd op het schaakspel. In de docu spreekt de 13-jarige Magnus de ambitie uit om wereldkampioen schaken te willen worden. Schattig, denk je dan, maar inmiddels is de 26-jarige Noor daadwerkelijk wereldkampioen en wordt hij gezien als een van de beste schakers ooit. Oh, en hij is model voor G-Star Raw. Ook cool.

Magnus combineert tactiek, intuïtie en creativiteit om zijn tegenstanders kapot te maken. Dat doet hij zó geraffineerd en goed, dat wij nu ook willen schaken. Het enige probleem: we hebben er de ballen verstand van. Daar komt nu verandering in.

Hoe werkt schaken

Het doel van schaken is het schaakmat zetten van de vijandelijke koning. Iedere speler heeft één koning, één koningin, twee torens, twee lopers, twee paarden en acht pionnen. Al deze stukken staan op een bord met 32 witte en 32 zwarte vakken. Als je Harry Potter bent in The Philosopher's Stone, dan is het bord levensgroot en kun je vermoord worden door de stukken. Dat is bij gewoon schaken niet zo.

Wit begint, zwart wint

Wit mag altijd beginnen. Dat zijn nou eenmaal de regels, ook al vind je het discriminerend. Ieder stuk op het bord heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Je zou denken dat het allemaal om de koning draait, maar dat is niet zo: de koningin is het sterkste stuk. Schaken is een feministisch spel. Laten we alle schaakstukken langsgaan, dan wordt het vast duidelijker.

De toren

Het een na beste stuk van het schaakbord. De toren mag namelijk horizontaal en verticaal over het bord wandelen. Bovendien mag deze jongen zo ver gaan als ‘ie wil. Eerder stoppen mag ook, het is maar net of het je uitkomt en of je zin/tijd hebt zo’n eind over het bord te wandelen. De toren is verder een vrij massief geheel, dus over andere stukken heen springen kan niet.

De loper

Als de toren Adriaan is, dan is de loper Bassie. Deze twee stukken zijn precies het tegenovergestelde van elkaar: de loper kan alleen diagonaal over het bord bewegen. Iedere speler heeft twee lopers: één om de witte vlakken te bestrijken en eentje om de zwarte voor zijn rekening te nemen.

De pion

De nobele voetsoldaat van het spel. De gulden pionregel: 'een pion loopt recht, maar slaat schuin'. Een pion beweegt altijd naar de tegenstander toe en kan alleen diagonaal een tegenstander van het bord tikken. 

De koningin

Who run the world? Girls! De koningin kan en mag alles. Wil ze verticaal in kort rokje over het bord? Prima. Liever in een slobbertrui en trainingsbroek een diagonaal ommetje maken? Helemaal cool. Deze onbegrensde mogelijkheden maken de koningin het sterkste stuk. Alleen springen kan ze niet. Maar ja, ze is dan ook geen paard. 

Het paard

We zijn aangekomen bij de schaakmanege, waar het paard staat te steigeren. Dit is het lastigste stuk van het bord: het maakt namelijk eerst een schuine move, en gaat dan rechtdoor. Van een wit naar een zwart veld dus. Snappez-vous? Zoals het een goed paard betaamt, springt dit stuk naar hartenlust over andere stukken heen.

De koning

Picture Robert Baratheon in het eerste seizoen van Game of Thrones: een corpulente luiaard die niet verder komt dan twee flessen wijn per dag, maar wel van waarde is. De koning is het zwakste stuk. Toch is hij het belangrijkst: sla de koning en win het spel. De koning mag maar één stapje per beurt zetten en is daarom het zwakste stuk. Als machthebber van het bord mag hij wel zelf weten welke kant 'ie oploopt. 

Het slaan

Om niet te verzanden in een schaakhandleiding van zestig kantjes: kijk naar deze video en leer alles over schaken. Ga ook naar de bioscoop om Magnus te zien en raak betoverd door het edele schaakspel!

Zin om dat schaken even fiks aan te pakken? Wij geven een schaakbord van schaakwinkel Het Paard weg + twee tickets voor Magnus + het boek Schaken voor Dummies! Magnus draait nu in de bioscoop. Met je CJP-pas krijg je korting bij Pathé, Wolff, VUE Cinemas en verschillende filmhuizen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.