Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Marilyn wants to be loved by you
13 JAN 2017 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

Marilyn wants to be loved by you

Ze is een van de grootste stijliconen uit de geschiedenis, maar wat weten we eigenlijk van Marilyn Monroe, behalve die opwaaiende witte jurk?

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam huist nu een wel heel bijzondere expositie: 90 jaar Marilyn. De legendarische filmster zou in 2016 negentig jaar zijn geworden. In deze tentoonstelling zijn veel van haar persoonlijke bezittingen te zien, zoals kledingstukken en filmscripts. Zo glamorous als ze eruit zag, zo tragisch was haar leven.

De ooievaar komt langs

Marilyn wordt geboren als Norma Jeane Mortenson op 1 juni 1926 in Californië. Gezellig is haar jeugd allerminst. Om de kost te verdienen, monteert haar moeder Gladys filmnegatieven. Wie de vader is? God mag ’t weten! Omdat Gladys door psychische en financiële problemen niet voor haar kind kan zorgen, brengt Norma Jeane een groot deel van haar kindertijd door in pleeggezinnen en kindertehuizen. Uiteindelijk wordt Grace Goddard, een vriendin van haar moeder, de wettelijke voogd. De nieuwe woonsituatie blijkt echter niet ideaal: er gaan geruchten dat Norma misbruikt is door Grace’s echtgenoot, Doc.

Huwelijk no. 1

Als Grace en Doc naar West Virginia moeten verhuizen voor werk, kunnen ze Norma Jeane niet meenemen. Er zijn twee opties: óf ze moet wéér naar een kindertehuis, óf ze moet trouwen. Zo gezegd, zo gedaan. Ze trouwt vlak na haar zestiende verjaardag met de vijf jaar oudere Jim Dougherty en wordt fulltime huisvrouw. Dit huwelijk duurt vier jaar. ‘Ik was niet gelukkig maar ook niet ongelukkig. Het was vooral saai, we hadden niks tegen elkaar te zeggen’, vertelt Marilyn.

Marilyn Monroe
Norma Jeane.

Make-over

Norma Jeane wil meehelpen in de Tweede Wereldoorlog en inspecteert parachutes voor het leger. Als een fotograaf langs komt om leuke chicks te fotograferen, grijpt ze haar kans en start haar modellencarrière. Norma Jeane verft haar donkere krullen blond en die suffe naam krijgt een make-over. Haar voornaam Marilyn wordt afgeleid van de oude Broadwayster Marilyn Miller, de meisjesnaam van haar moeder wordt haar achternaam. Marilyn Monroe is born!

Blond, blonder, blondst

Het begin van haar filmcarrière gaat niet van een leien dakje. Ondanks haar contract, krijgt Marilyn bijna geen rollen. Ze steekt haar tijd vooral in dans-, zang- en acteerlessen. Langzaamaan klimt ze omhoog op de filmladder, wisselt in de tussentijd nog twee keer van filmstudio en haar haar wordt steeds blonder. De ‘lievebuurmeisjelook’ verandert in de sexy vamp zoals we haar kennen. Wel moet ze altijd het domme blondje spelen, maar dat doet ze dan ook voortreffelijk. Vooral haar optreden in All About Eve, met Bette Davis, blijft niet onopgemerkt. Iedere week wordt Marilyn bedolven onder duizenden fanbrieven.

Blote borsten

Complete bombarie als er oude naaktfoto’s worden ontdekt. Marilyn verontschuldigt zich niet en spreekt openlijk over de foto’s, die werden gemaakt toen ze geen cent te makken had. Prima zet, want zo wint ze de sympathie van het publiek én zet zichzelf definitief op de kaart als sekssymbool.

Slaapsnoepjes

Marilyn schittert begin jaren vijftig in hits als Niagara, How To Marry A Millionaire en Gentlemen Prefer Blondes, waarin ze het iconische Diamonds Are A Girl’s Best Friend zingt. Ook staat Marilyn op de cover van de eerste Playboy; Hugh Hefner mag in z’n handjes knijpen. Hoe populairder ze wordt, hoe moeilijker ze is om mee te werken. Ze kent vaak haar tekst niet en komt regelmatig niet opdagen. Haar negatieve zelfbeeld en angsten zorgen voor slapeloosheid. De oplossing? Pillen! Een matige combinatie met alcohol; ze raakt verslaafd.

Mannenmagneet

Aan mannen geen gebrek. Marilyn scharrelt erop los, maar vindt haar gelijke in ex-honkballer Joe DiMaggio. Huwelijk numero twee wordt een feit. Hij is echter niet blij met haar reputatie als seksbom. De legendarische scène uit The Seven Year Itch met de opwaaiende witte jurk wordt midden in New York opgenomen, omringd door duizenden voorbijgangers en fotografen. De film is een grote hit, maar het huwelijk met Joe loopt na negen maanden op de klippen.

Wéér naar het altaar

De dommeblondjesrollen komen haar neus uit en Marilyn richt haar eigen productiemaatschappij op, om zich meer te richten op serieuzere rollen. Toch tekent ze in 1956 wéér bij 20th Century Fox, die – ondanks het lastige gedrag van Marilyn – niet zonder haar kan. In de tussentijd trouwt ze voor de derde keer. Dit keer met toneelschrijver Arthur Miller. Drie maal is scheepsrecht gaat in dit geval niet op, want ook dit huwelijk gaat naar de filistijnen. Wel boekt ze veel succes met Some Like It Hot (1959), waarvoor ze een Golden Globe Award krijgt.

Marilyn Monroe in 'The Seven Year Itch'
De reden waarom je altijd ondergoed moet dragen.

Vaarwel Marilyn

Het einde van Marilyns carrière is in zicht. Bij het filmen van Something’s Gotta Give is ze zo vaak afwezig, dat de studio de film annuleert. Marilyn wordt ontslagen en aangeklaagd vanwege de onkosten waar 20th Century Fox voor moet opdraaien. Op 5 augustus 1962 wordt ze plots dood aangetroffen in haar slaapkamer. Overdosis. De hele wereld is in shock. 

Voor altijd een legende

Marilyn Monroe zal nu voor eeuwig een icoon blijven. Zou ze dat ook zijn geweest als ze niet zo jong was overleden? De meningen zijn verdeeld over haar acteerprestaties. Terwijl de een gilt dat ze zwaar overrated was, verdedigt de ander dat ze een onnavolgbare frisheid met zich meebracht. Zelf zag ze Marilyn ook als een personage wat ze gecreëerd had; een spontane stoeipoes. Marilyn Monroe werd legendarisch. Norma Jeane stierf doodongelukkig.

Marilyn Monroe in 'Some Like It Hot'

90 jaar Marilyn  is nog t/m 5 februari te zien in De Nieuwe Kerk. Met je CJP-pas krijg je € 4,20 korting. Tip: vergeet niet je headphones mee te nemen voor de gratis audiotour!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.