Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 4
26 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Kehlani • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 4

Een uniek moment in de geschiedenis van onze Luisterlijst: één artiest staat er twee keer in. Verder een band die afrekent met Mark Rutte en een piepjonge superster.

Japandroids – Near To The Wild Heart of Life (album)

Ze hebben het er maar moeilijk mee, die politici. Niemand vertrouwt ze écht nog. Premier Mark Rutte schrijft een lijvige open brief en roept op tot ‘normaal doen’, terwijl diezelfde avond bekend wordt dat VVV-minister Van der Steur loog tegen de Tweede Kamer. Als het kon, stemden wij in maart op Japandroids. Dit is een band die altijd eerlijk, rauw en puur klinkt. De vuisten gaan vanzelf de lucht in bij hun opzwepende punkrock. Near To The Wild Heart of Life is de langverwachte terugkeer van Japandroids: hun laatste – fantastische! – album verscheen in 2012. Ze zijn in vijf jaar tijd geen spat veranderd. Japandroids laat je nog altijd voelen dat je leeft en doet je verlangen naar een keiharde liveshow. Stem Japandroids!

Fatima Yamaha – Araya (single)

Soms moet je een verhaal niet kapot checken. Neem Fatima Yamaha: deze dj en producer zou geboren zijn onder de berg Ararat en een Turkse vader en Japanse moeder hebben. Dit fabeltje deed korte tijd de ronde, inmiddels weten we wel beter. Het alter ego van Bas Bron – inderdaad, de producer van De Jeugd van Tegenwoordig – draait tegenwoordig Boiler Room-sets als Fatima Yamaha. Binnenkort verschijnt zijn EP en Araya is het eerste wat we daarvan te horen krijgen: een dansvloerkraker van jewelste. Na een gestage opbouw van drie minuten stijgt een funky ruimteschip op. De kick is diep, donker en onweerstaanbaar. Wat een hit!

Kehlani – SweetSexySavage (album)

Hoe ouder je wordt, hoe confronterender het is als piepjonge mensen succes hebben. Wat deed jij bijvoorbeeld op je 21ste? Kehlani is na twee succesvolle mixtapes toe aan een debuutalbum en gaat daarna op wereldtour. Pretty impressive. Het maakte ook indruk op Kehlani, maar dan niet op een goede manier: vorig jaar deed ze een zelfmoordpoging. Gelukkig hervond ze haar levenslust en is ze klaar om de wereld te veroveren. Dat is een realistisch doel: Kehlani is poppy genoeg voor Ariana Grande-fans en de hazy hiphopbeats trekken ook Tinashe-liefhebbers over de streep.

La Corneille – Rattlesnakes (EP)

Guy Corneille doet jaloersmakend leuke dingen. Hij is frontman van de band La Corneille en samen met Josephine van Reenen artistiek leider bij De Dansers. Dat dansgezelschap geeft geen voorstellingen of shows, maar zogeheten ‘dansconcerten’. Daar komen moderne dans en muziek bij elkaar. Met La Corneille maakt Guy geen uitgesproken dansmuziek, al zet het nerveuze Eli je wel in beweging. ‘We zochten een soort puntje-op-de-stoel/brok-in-je-keel-gevoel’, aldus Guy. Zo klinkt de Rattlesnakes EP ook vaak, met name op Eli dus. De spanning en zenuwen van post-punk in een popliedje gepropt: knap gedaan.

Father John Misty – Pure Comedy (single)

Josh Tillman is nooit vies geweest van een beetje cynisme. Dat is al een behoorlijk ironisch statement, want de Amerikaanse songwriter spreekt altijd in bijtend sarcasme. Als het een taal was, sprak hij ‘m vloeiend. Zijn vorige album I Love You, Honeybear draaide volledig om de liefde van zijn leven. Deze nieuwe single is één groot maatschappijkritisch pamflet. Tillman bekritiseert religie, politici en, nu we er toch zijn, de zin van het leven. In de begeleidende clip zie je naargeestige cartoons, Donald Trump, kerkdiensten en natuurrampen terwijl Tillman zoetgevooisd verder zingt. Toch eindigt hij met een positieve noot, tenminste: zo vatten wij dat op. ‘I hate to say it, but each other’s all we got.’

Donnie – De Tuinslang (single)

Nog nooit stonden er zoveel Bas Bron-producties in de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Bron maakte Donnie namelijk blij met deze beat voor De Tuinslang. Dit liedje neemt ons tien jaar terug in de tijd, toen De Jeugd van Tegenwoordig met De Stofzuiger kwam. Inderdaad, ook op een beat van Bron. De lijntjes zijn kort. In tien jaar tijd is er weinig veranderd: ook nu is een huishoudelijk apparaat de metafoor voor het mannelijke geslachtsdeel. In de clip zie je Donnie dan ook in de weer met een tuinslang – een tuinslang, niet zijn tuinslang -  en hoor je hem allerlei foute lines rappen. ‘Schatje staat je plantje droog / Mijn tuinslang sproeit een hoop’. De échte ster van de track is natuurlijk weer Bas zelf, die een strakke electrofunkbeat heerlijk laat ontsporen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en meer!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.