Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 2
12 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Robin Alysha Clemens • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 2

Het releasecircus komt hortend en stotend op gang in januari. De tofste nieuwe muziek vind je in de Luisterlijst. Met deze week een speeldoos, een langverwachte terugkeer en Forrest Gump.

LUWTEN – Go Honey (single)

Speeldozen zijn bevredigende muziekinstrumenten voor mensen die niets kunnen. Je hoeft alleen het mechanisme in werking te zetten en er klinkt een melodie. Go Honey start ook met zo’n speeldoos, maar Tessa Douwstra doet daarna dingen die wij gewone stervelingen niet kunnen. Zo’n goede, eigenaardige single hoorden we lang niet. Douwstra’s vocalen klinken zacht en weggemoffeld, alsof ze uit een radio in een andere kamer komen. Een simpel melodietje en dito tekst – No one tells you no, no / Go honey now, go, go  - blijft echoën in je hoofd, tot Douwstra langzaam op lijkt te stijgen in een wolk van spookachtige stemmen. Vet! In de lente verschijnt haar debuut.

Bonobo – Migration (album)

Is het oneerbiedig een artiest ‘sfeermaker’ te noemen? Natuurlijk probeer je als muzikant een bepaalde sfeer neer te zetten, maar meestal is dat niet de hoofdmoot van je muziek. Toch bekruipt dat gevoel je bij Bonobo. De muziek van de Britse producer Simon Green sluimert. Zijn dynamische liedjes sluipen via de achtergrond je oor binnen. Op Migration ontstijgt Bonobo het label 'lounge' of 'chillwave'. Met hulp van artiesten als Rhye en Nicolas Murphy (vroeger bekend als Chet Faker) vlecht hij knappe liedjes met een elektronische twist in elkaar. Deze plaat verdient aandachtige luistersessies in de trein.

The Shins – Name For You (single)

Yes! Ze zijn terug! Vijf jaar geleden brachten The Shins met Port of Morrow één van hun beste albums uit: niemand in de indiescene die op dat moment zulke fluwelen softrockliedjes in huis had. Eerder liet de band rond James Mercer ook al eens een gat van vijf jaar vallen. De verwachtingen voor nieuw materiaal zijn in ieder geval hoog. Laten we eerlijk zijn: na een eerste luisterbeurt van deze nieuwe single, Name For You, waren we lichtjes teleurgesteld. Is dit quirky popliedje die Grootse Beloofde Terugkeer? Na een paar luisterbeurten wordt je toch ingepakt. Name For You klinkt als The Police en zit volgepropt met allerlei gekke geluiden en tonen. Laat dat album maar komen!

Yung Nnelg – Contra (EP)

Run Forrest, Run! In de film zet Forrest Gump het op een rennen om een paar rotjochies van zich af te schudden, maar op de track Forrest Gump blijft Yung Nnelg sprinten voor die check. De jonge Amsterdammer is een gedreven rapper die er alles aan doet om op te vallen in de stroom Nederlandse hiphopreleases. Dat lukt hem: met tracks als Forrest Gump enOp Dreef voegt hij echt wat toe aan Nederlandse hiphop. Nnelgs stem wordt om de verse vervormd en zijn nummers nemen opvallende wendingen. Net als je denkt dat je ‘m hebt, rent hij alweer de hoek om.

San Fermin – Open (track)

De nieuwe single van San Fermin is een trip die een uur lijkt te duren. In werkelijkheid klokken we vier minuten en eenendertig seconden als Open is afgelopen. Het begin lijkt te haperen, strijkers dwalen rond als geesten en de blazers zwellen aan: geen idee waar we heen gaan. San Fermin bouwt de spanning op met de bassen van een drumcomputer. Je begint steeds beter door te krijgen waar je naar luistert. Alsof je kijkt naar een schilderij dat voor je neus wordt geschilderd. Dan is er tóch een beeldschone finale en klikken wij gretig op de replay-knop.

Moss – The Promise (single)

Stel je voor: met een goede groep vrienden vorm je een band. Jullie draaien al een tijdje mee en hebben succes in Nederland. Dan start de bassist een nieuwe groep en neemt hij iedereen van de originele bezetting mee, behalve jou. Tot overmaat van ramp wordt die nieuwe band een hit en geboekt op het Amerikaanse Coachella. Dat is balen, toch? Het overkwam Marien Dorleijn van Moss. Bassist Koen van de Wardt maakt nu furore met Klangstof. Gelukkig keert iedereen – op Van de Wardt na – terug voor nieuw materiaal van Moss. De Amsterdamse band komt dit jaar met een album en The Promise is de tweede single. Dat klinkt goed! Fris, opgewekt en catchy: na 12,5 jaar is Moss nog niet aan slijtage onderhevig.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.