Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Februari is dé museummaand
31 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Business Insider • Meer blogs over Expo

Februari is dé museummaand

In februari gaan musea he-le-maal los: je struikelt over de nieuwe exposities. Reden voor jou om hetzelfde te doen. Bezoek vier tentoonstellingen in één dag!

Om je uitzoekwerk te besparen, maakten wij vast een tiplijst annex reisschema. Voor het gemak gaan we even uit van Amsterdam als startpunt.

9:00 uur
Zo’n drukke museumdag moet je goed voorbereiden. Met een goede nacht slaap, een douche en een stevig ontbijt.
9:45 uur
Pak je stalen ros of gris je ov-kaart ergens vandaan: tijd om te gaan.
10:00 uur
Bij FOAM kijken ze verbaasd op als je om 10:01 op de deur klopt. Je bent de eerste bezoeker in het museum vandaag, netjes.
10:30 uur
Reden dat je hier bent: de expositie van de Chinese fotograaf Ren Hang. Zijn werk is in your face, maar ook stijlvol en zelfs poëtisch. Ren Hang heeft vaak hetzelfde palet voor zijn fotografie: naakte modellen, dieren als pauwen en slangen en bloemen, planten of fruit. In China over het randje, maar hier doen modellen zonder kleren geen stof (meer) opwaaien. Daar gaat het Hang ook helemaal niet om. In zijn fotografie staat de relatie tussen het naakte en de natuur centraal. De Chinese regering houdt hem streng in de gaten en wij nu ook, al is dat om zuiver artistieke redenen.

11:00 uur
Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. Door naar… Den Haag!
11:19 uur
Daar staat namelijk het Gemeentemuseum. In het jaar waarin De Stijl honderd jaar bestaat, moet je daar natuurlijk heen. Zorg dus dat je deze trein haalt.
12:40 uur
Als de NS je gunstig gezind is, ben je mooi op tijd bij het museum. Dat stevige ontbijt heb je al verbrand, dus geniet van een lekkere lunch.
13:00 uur
Maar niet te lang, want Mondriaan wacht! In deze tentoonstelling wordt het prille begin van De Stijl ontrafeld. Rood, blauw en geel: dat is de iconische kleurencombinatie van De Stijl. Maar wie verzon dit? Hoe ontstond de stroming? Wie waren de belangrijkste figuren? Het Gemeentemuseum heeft één van de grootste De Stijl-collecties ter wereld en loodst je vakkundig door Piet Mondriaan en Bart van der Leck: de uitvinding van een nieuwe kunst.

Een stilleven door Bart van der Leck.

14:00 uur
Hoe mooi het ook is, je moet door. Rotterdam wacht.
14:06 uur
De bus vertrekt! Ja, de bus naar het metrostation. Er komt geen trein aan te pas voor dit reisje naar de Kunsthal.
15:15 uur
Tijd voor een kopje thee? Vooruit, rust even uit.
15:30 uur
Nu toch echt het museum in. Human / Digital: A Symbiotic Love Affair klinkt heel ingewikkeld, maar kort door de bocht draait deze expositie om de rol van internet en nieuwe technologie in kunst. Ga op VR-expeditie in de Himalaya, laat een computergegeneerde vrouw je meenemen naar de meest desolate gebieden en zie een schilderij gebaseerd op de eerste gephotoshopte foto ooit.

Een werk van Tabor Robak dat je vanaf 9 februari ziet in de Kunsthal.

16:30 uur
En doorrrrr. Op weg naar de laatste expositie en de laatste stad van de dag: Utrecht!
17:27 uur
Kijk aan, hartstikke op tijd in de Domstad. Even lekker de stad in om wat te eten te scoren.
18:30 uur
Zo, dat was lekker. Je zou denken dat alle musea nu al dicht zijn, maar we gaan ook niet naar een ‘echt’ museum. Een dag vol serieuze cultuur kun je het beste afsluiten met een beetje popcultuur: we gaan naar Harry Potter: The Exhibition in Cinemec! Pak de bus vanaf Neude en let’s go.
18:58 uur
Stap de gigantische expositieruimte binnen en je zit middenin een Harry Potter-film. Decors, rekwisieten, kostuums: alles is er te zien. Laat de sorteerhoed bepalen tot welk huis je behoort, gooi een slurk in de Zwerkbal-zone of maak je eigen drankje in het klaslokaal Kruidenkunde. De perfecte afsluiter van een culturele dag!

Zoals je van ons gewend bent, krijg je bij al deze exposities CJP-korting! De expositie rondom werk van Ren Hang in FOAM is 27 januari geopend, de werken van Piet Mondriaan en Bart van der Leck zie je vanaf 12 februari in het GemeentemuseumHuman / Digital: A Symbiotic Love Affair opent 9 februari in de Kunsthal en Harry Potter: The Exhibition opent zijn deuren 11 februari. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.