Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Tassenmuseum Hendrikje
06 JAN 2017 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: Tassenmuseum Hendrikje

Tassen, tassen en nog eens tassen. Klinkt heftig, maar is het dat ook? CJP’s Tommie zet zich schrap voor zijn Tassenmuseum-ontgroening.

Als CJP-redacteur kom je op talloze leuke plekken. Toch is het voor ons onmogelijk om álles gezien te hebben. Daarom nemen we ons voor om in 2017 iedere maand een museum te bezoeken waar we nog nooit zijn geweest. Redacteur Tommie trapt deze nieuwe rubriek af in Tassenmuseum Hendrikje en komt een hoop te weten tijdens zijn bezoek.

Wat verwacht ik?

De enige tassen die ik bezit, zijn een Burton-rugzak (met winterse print) en een CJP-tote bag. Handtassen kunnen me – bij wijze van spreken – aan m’n reet roesten. Ik verwacht een vrij tuttige collectie handtassen waarbij dames hun kin nat kwijlen, maar ik zelf niet warm of koud van word.

Warm welkom

De dames van de kaartverkoop en –controle verwelkomen me allerhartelijkst. Dat zijn gelijk al flinke pluspunten, want ik ben een sucker voor gastvrijheid. Een goed begin is het halve werk is wellicht ‘n overstatement, maar door deze vliegende start begint mijn bezoek top.

Forever Young

Op aanraden van het welkomstcomité begin ik op de bovenste verdieping, bij de oudste tassen uit de collectie. De álleroudste is de stempel ‘antiek’ allang voorbij, want deze geitenleren tas komt uit de zestiende eeuw en ziet er nog picobello uit. Als Marijke Helwegen een tas was geweest, zou ze een moord doen voor zo’n perfecte preservatie.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
De Peter Pan onder de tassen. 

Een tassie om te gokken

Vroeger zaten er nog geen binnenzakken in kleding, dus zowel vrouwen als mannen bewapenden zich met tassen om allerlei zooi in mee te slepen, zoals Bijbels, brieven, munten en relikwieën. Voor de gokverslaafden had je ook speelbeurzen: deze konden plat op tafel staan en waren uitermate geschikt om vol te stouwen met munten en fiches.

Martelaccessoires

Niet echt een tas, maar daar wel familie van is de chatelaine. Deze ziet er uit als een pocket size martelwerktuig: een verzameling kettingen met hieraan praktische voorwerpen, zoals een schaartje, vingerhoed en kurkentrekker. Alle essentials dus.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
Je hele hebben en houwen.

Snuiven

Tassen werden op hun beurt weer bemand door muntendoosjes (voor je cash), pepermuntendoosjes (voor als je uit je mond meurt) en snuifdoosjes. Om te snuiven inderdaad. Hierin zat niet de bekende ‘witte sneeuw’, maar snuiftabak: fijn gemalen tabak met kruiden. Goed voor ’n frisse, tintelende sensatie in de neusholten.

Gordeldier met handvat

Vegetariërs zullen soms even moeten slikken. Het Tassenmuseum is een walhalla van leer, maar bij de meeste tassen sta je daar niet bij stil. Soms is de oorspronkelijke staat van het dier echter heel expliciet aanwezig, zoals die tas waar de kop van een luipaard op geperst zit. Of het gordeldier met handvat, die ons doet denken aan Ross’ kerstige Holiday Armadillo uit Friends

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
Poessie mauw, kom eens gauw...

Man bag

De meeste tassen in het museum zijn voor vrouwen gemaakt, want na de komst van de binnenzak verdween de mannentas. Behalve voor beroepsdoeleinden, zoals de dokterstas, aktetas en reistas; een pyjama is toch écht te groot voor je jaszak.

Incognito

Het leukste gedeelte van de tentoonstelling zijn de tassen met een identiteitscrisis. Ze gaan vermomd als Diet Coke-blikje, chihuahua, paddenstoel of cupcake. Als je niet goed uitkijkt, zou je daar zo een hap uit nemen.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
Verkleedpartij.

Tassenregels

Naast de vaste collectie, is er ook een wisselcollectie. In dit geval Royal Bags, die nog te zien is tot en met 26 februari. Naast vorstelijke pracht en praal, kom ik ook allerlei leuke feiten te weten. Zoals koninklijke tassenetiquette: de tas mag nooit op de grond worden gezet en houd je, net als je glas, vast in de linkerhand. Zo blijft de rechterhand paraat voor ’t verplichte handen schudden. Shake it like a polaroid picture…

Als Hare Majesteit zich verveelt…

Koningin Elizabeth is een chique dame en brult haar ongenoegen niet uit in het openbaar. Als alternatief gebruikt ze haar handtas: als ze deze van de ene naar de andere kant zwaait, is ze klaar om te vertrekken. Zet ze tijdens het diner – tegen de etiquette in – haar tas op de grond? Dan vindt ze er geen reet aan. Classy lady, die Elizabeth.

Sisi, the sailor man

Leuk feitje. Keizerin Sisi hield van reizen. Hoe langer de tocht duurde, hoe beter. Tijdens een van haar reizen heeft ze een anker op haar arm laten tatoeëren. Respect!

Smikkelen op stand

Het museum zit in een schitterend monumentaal pand aan de Amsterdamse Herengracht. Brunchen of highteaën kan dus geheel in stijl in een van de prachtige (en treffend genaamde) stijlkamers. Leuk ook om te doen met je moeder tijdens 'n dag shoppen.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam
Zelfportret in de stijlkamer.

Kopen, kopen, kopen

Ik kan me goed voorstellen dat je na die tentoonstelling niets anders wil dan een nieuwe tas aanschaffen. Daar speelt ’t museum slim op in, want de museumwinkel puilt uit van de handtassen. Misschien staat jouw nieuwe aankoop over tweehonderd jaar ook in een museum.

Eindoordeel

Naast de verwachte lawine aan Prada-, Hermès-, Chanel-, Gucci-, Moschino-, Karl Lagerfeld- en Diortassen, heeft het Tassenmuseum veel meer te bieden. De geschiedenis van de tas die vervlochten is met de evolutie van de mens is onwijs interessant. De collectie is schitterend en de tassen mogen met recht kunst genoemd worden. Een bezoek duurde zo’n anderhalf uur. Ideaal dus om tussendoor even langs te gaan voor ‘n portie cultuur. Vrouwen zullen meer affiniteit hebben met dit museum dan de meeste mannen, maar toch heb ik me geen seconde verveeld. Een aanrader dus.

Ook nieuwsgierig geworden naar Tassenmuseum Hendrikje? Vergeet je niet te bewapenen met je CJP-pas! Daarmee krijg je € 5,- korting.

Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.