Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Bob Dylan wijst je de weg in 2017
04 JAN 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek Lezen

Bob Dylan wijst je de weg in 2017

Of je nou een agenda vol goede voornemens hebt of op dezelfde voet verder gaat, succesvol zijn in het nieuwe jaar willen we allemaal. Bob Dylan is hiervoor de geknipte succescoach.

Hij heeft het alles al eens meegemaakt, lezen we in zijn pas uitgebrachte Kronieken. Ome Bob deed het nooit voor het succes, maar maakte met Blonde on Blonde en Oh Mercy wel regelrechte klassiekers. In Kronieken vertelt de kersverse Nobelprijswinnaar over zijn eerste stappen als muzikant in het grote New York en zijn worsteling met succes en z'n imago. Let goed op: met deze lessen van Bob Dylan wordt 2017 voor jou een succesvol jaar.

Wees op de plek waar het gebeurt

Als werken bij McDonald's je droom is, weet je wel waar je wezen moet. Bob Dylan begreep dat. Hij tufte met zijn Chevrolet Impala naar New York, want daar bruiste het muzikantenleven en huisden gerenommeerde labels als Columbia Records.

Weet wat je wil

‘Gezonder leven’ of ‘minder drinken’ betekent he-le-maal niets. Maar als je zegt: ‘ik drink dat zevende biertje niet’, dán heb je een doel geformuleerd. Dylan wist dondersgoed wat hij wilde: revolutionaire muziek maken. Daarom bewonderde hij Pablo Picasso, die met zijn werk de kunstwereld op stelten zette. 

Wees nederig

Probeer eerst kleine succesjes te boeken, want die wespentaille zit er niet direct in. Bob Dylan was ook niet van de ene op de andere dag een superster. Zijn eerste baantje als muzikant was het spelen van de mondharmonica in Cafe Wha!. Weinig glamoureus.

Praat met iedereen, leer van iedereen

Hoe word je beter in wat je doet? Oefenen natuurlijk, maar erover praten is ook niet verkeerd. Zowel in het nachtleven als in koffietenten leerde hij Dylan andere muzikanten, schrijvers en kunstenaars kennen die hem vormden.

Educate yourself!

Dat goede voornemen om meer te lezen gaat sowieso de mist in als je dit jaar geen boek aanraakt. Bob Dylan was leergierig. Bij gebrek aan inspiratie las hij uitgebreid de krant of dook hij het New Yorkse archief in. Of hij las poëzie, trok zich terug met een goed boek of bracht een bezoek aan het theater.

Ga in isolement

Neem dit vooral niet te letterlijk: we willen niemand in dwangbuizen of gangkasten dwingen. Maar soms moet je je even terugtrekken om iets gedaan te krijgen. Bob Dylan ging daar ver in. Na het succes van zijn eerste platen deed hij er alles aan om met rust gelaten te worden. Hij verachtte de roem, gaf niets om de mening van de pers en deed alleen wat hij zelf wilde.

Wees resultaatgericht

Leuk dat je je voornemens keurig in een schriftje hebt geschreven, maar wat is er nu van gekomen? Wees hard voor jezelf! Bob Dylan wrong zichzelf in de raarste bochten om tot resultaat te komen. Hij walgde van het messias-imago dat hij had en zette muziekjournalisten met onduidelijke releases op het verkeerde been. Alleen zo kon hij vrij zijn om een van zijn beste albums ooit te maken: Oh Mercy.

Je voornemens halen dankzij Bob Dylan, wie had dat gedacht. Nog meer leren over Dylan? Wij geven drie exemplaren van Kronieken weg op onze Facebook-pagina!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.