Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat zijn jouw culturele hoogtepunten?
20 DEC 2016 • Door Tommie Luyben • Beeld: Zoë Heijke • Meer blogs over Theater

Wat zijn jouw culturele hoogtepunten?

Camera op de borst en pen in de aanslag: CJP vroeg culturele liefhebbers de winterjas van het lijf over hun ontdekkingen van het afgelopen jaar.

Als cultuurfreaks zien we ieder jaar een vrachtlading aan moois. Wij zijn vast niet de enigen. Daarom gingen CJP’s Zoë en Tommie de straat op, gewapend met de vraag: Wat was jouw culturele vondst van 2016?

Simone (20) en Sjors (20)

Dit allitererende duo zit in het eerste jaar van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstakademie en hebben er dus flink wat theaterkaas van gegeten. ‘Wat enorm veel indruk op mij heeft gemaakt, is de voorstelling Alice van het Vlaamse gezelschap Abattoir Fermé’, zegt Simone. ‘Deze bewerking van Lewis Carolls Alice in Wonderland was totaal niet geschikt voor kinderen, zo intens en grimmig. Alsof je een andere wereld instapte. Duister maar magisch.’ Sjors verontschuldigt zich. ‘Niet echt een spannende ontdekking, maar ik zag recent nog De Dingen Die Voorbijgaan van Toneelgroep Amsterdam. Ik dacht dat het ‘n zwaarmoedig, onbegrijpelijk stuk zou zijn. Niets was minder waar. Ook qua beeld was het prachtig. Een van de personages zei: ‘Kijk, ’t sneeuwt buiten’. Bam! Viel er in één klap een lading zwarte sneeuw naar beneden. Wauw. De voorstelling is trouwens nog steeds te zien in Stadsschouwburg Amsterdam.’
Wat staat er op je culturele verlanglijstje voor 2017?
Simone: ‘Ozora Festival. Da’s een psychedelisch trance festival in Hongarije.’
Sjors: ‘Oerol, omdat ik daar nog nooit geweest ben.’

Simone en Sjors

Bart (23)

Hij kan nog nét wat tijd voor ons vrijmaken, want eigenlijk moet Theaterwetenschappenstudent Bart nog studeren voor zijn laatste tentamens. Deze Rotterdammer verloochent zijn stad niet. ‘Motel Mozaïque was geweldig. Alle performances van dit festival zijn op allerlei gekke plekken over heel Rotterdam verspreid. Dit festival is uitermate geschikt om nieuwe muziek te ontdekken. Zo zag ik in een klein, knus zaaltje de singer-songwriter Andra Day. Blijkt ze later harstikke groot te zijn in Amerika.’
Wat staat er op je culturele verlanglijstje voor 2017?
‘Weer naar Motel Mozaïque. Zonder twijfel.’

Bart

Brecht (18)

Geen lessen meer deze week, enkel nog een beoordelingsgesprek. Brecht is eerstejaarsstudente aan de dansopleiding Urban Contemporary. Voor school moet ze naast dans ook naar toneel kijken, om een brede theatersmaak te ontwikkelen. ‘Donna Donna van Orkater vond ik tof. Er was een fijn evenwicht tussen actie en rust en er werd onwijs goed geacteerd. Ook de muziek – die live gespeeld werd – en humor contrasteerden mooi met het sombere verhaal over rouw en verdriet.’ Mocht je nog naar Donna Donna willen, wees er dan snel bij. Hij speelt alleen nog in de eerste twee weken van januari.
Wat staat er op je culturele verlanglijstje voor 2017?
‘Vooral dansvoorstellingen en toneelstukken, omdat ik er ontzettend veel van kan leren. Het helpt mij groeien als performer en theatermaker.’

Brecht

Gianine (19)

Samen met klasgenoot Brecht zit Gianine op het terras, bijna klaar voor de vakantie. Ze twijfelt geen seconde na de vraag wat haar grootste ontdekking dit jaar was. ‘Ik had al veel YouTube-video’s van dansgezelschap Club Guy & Roni bekeken en die vond ik echt cool. De eerste voorstelling die ik live zag, was Happiness. Een schot in de roos; het stuk pakte me gelijk vanaf het begin. De dansers waren verschillend van type, maar pasten als ensemble goed bij elkaar. Geen eenheidsworst dus. Wat zij fysiek kunnen is echt sick.’ Happiness speelt in januari nog in Leiden en Groningen en vanaf maart tourt Club Guy & Roni samen met het Noord Nederlands Toneel met de nieuwe voorstelling Carrousel.
Wat staat er op je culturele verlanglijstje voor 2017?
‘Een voorstelling van Jan Fabre, omdat zijn stukken heel theatraal zijn. Daar ben ik nog niet echt mee bekend.’

Gianine

Jurriaan (20)

Met een grote sporttas onder de arm stond hij al half over de drempel van de sportschool toen we hem tackelden. Jurriaans ontdekking van 2016 was Netflix-serie The Crown. ‘Je ziet dat hier een groot budget voor beschikbaar was. Alles ziet er perfect uit. De acteurs spelen goed en de makers hebben de sfeer briljant gepakt. Ik ben sowieso een geschiedenisfanaat, dus wat mij betreft kan het niet meer stuk. Ook zag ik afgelopen jaar voor het eerst Her, die film met Joaquin Phoenix. Mooi gemaakt en de sfeer is bijzonder; net een andere realiteit. De tragiek van die hopeloze verliefdheid is prachtig.’
Wat staat er op je culturele verlanglijstje voor 2017?
‘Ik wil thuis alle films uit de Star Wars-serie kijken en daarna naar Rogue One in de bioscoop.’

Jurriaan

Olle (21) en David (25)

Deze studenten Europese Studies zijn duidelijk toe aan vakantie: hun concentratielevel ligt meters onder het NAP en kletsen gezellig door elkaar. Als David zijn favoriete boek van het afgelopen bekendmaakt, Stad der Blinden van José Saramago, lepelt Olle allerlei feitjes voor ons op. ‘Wist je dat Saramago in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen? En hij weet het dictatoriale Portugal goed te omvatten.’ David zucht. ‘Olle is net een lopende encyclopedie.’ Wat is jouw culturele ontdekking van 2016 dan? ‘Berlin Atonal, een muzikaal kunstfestival in Berlijn dat al sinds 1982 bestaat. Ik ben echt een muziekman. Vroeger gaf ik verschillende feestjes in Amsterdam, maar het leven werd toch iets te ‘seks, drugs en rock-‘n-roll’. Nu richt ik me op mijn studie.’ Wijze woorden van Olle.

Olle en David

2016 heeft ons veel moois gebracht, maar 2017 ziet er ook zwaar veelbelovend uit. Met de CJP-pas in de hand staan we in de startblokken om ons in het nieuwe jaar weer mateloos te laven aan culturele parels.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.