Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 51
22 DEC 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: Mister and Mississippi. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 51

De op één-na-laatste Luisterlijst van 2016, enjoy it while it lasts. Met deze week een Michael Jackson-sapje, ex-posterboy en je nieuwe favoriete band. 

NAMBYAR – Warm in the Winter (single)

Even een throwback naar 2010, toen Valerius niet van 3FM af was te slaan. Ken je ze nog, de knappe broers Kay en Jesse Nambiar met het hitje She Doesn’t Know? Het kortstondige succes leverde Valerius zelfs een Indonesische tour op. Zes jaar later is Kay vooral bekend van tv en horen we van Jesse niets meer. Tot nu. NAMBYAR is het nieuwe project van Jesse. Warm in the Winter is zijn eerste single. De slicke gitaarpop waar Valerius in uitblonk is weg, maar Nambiar weet nog altijd hoe je een gelikt liedje maakt. Warm in the Winter is een gedragen pianoballad met aanzwellende synths en falsetto-uithalen. Benieuwd of Jesse hier opnieuw meisjesharten mee veroverd.

SOHN – Rennen (single)

Is SOHN overgestapt op Nederlandstalig en heet zijn nieuwe single daarom Rennen? Nope. Maar het is wel de titel van zijn nieuwe album. Christopher Taylor verruilde Wenen voor Los Angeles - vanwege zijn Oostenrijkse roots deze Duitse titel - en nam daar tot vroeg in de morgen nieuwe liedjes op. Rennen is een spaarzame pianoballade waar weinig elektronisch spektakel aan te pas komt. De toetsen lijken te wankelen, maar Taylor snijdt zijn coupletten messcherp aan met kristalheldere zang. Op een ander vooruitgesneld liedje – Signal – hoorden we ook al een meer mellow versie van SOHN. Het album verschijnt volgend jaar.  

Fresku & MocroManiac – Juice (feat. Braz) (single)

De recensies zijn lovend: De Volkskrant, 3voor12, OOR en Noisey delen allemaal vijf sterren uit voor het gezamenlijke album van Fresku & Mocromaniac. Jammer dat de plaat pas volgend jaar uitkomt. Hoe dat kan? CJP Inspirator Fresku postte alvast wat juichende neprecensies op Twitter; de Eindhovense rapper weet bij elk nieuw project grappig en/of scherp uit de hoek te komen. Dat album is er dan nog niet, maar Juice is er wel: een Michael Jackson-track met moddervette baslijn en een funkende Braz in het refrein. Fresku & Mocromaniac bewijzen intussen bij de beste rappers van Nederland te horen met razendsnelle verses en keiharde lines. Die vijfsterrenrecensies zitten er wel in hoor.

Elbow – Magnificent (She Says) (single)

Na het maken van een eigen biertje - de Britten brouwden hun eigen pils genaamd Charge - keert Elbow terug naar hun roots: muziek. De Britse band is een graag geziene gast in Nederland en dat zal met de nieuwe single Magnificent (She Says) niet veranderen. Het liedje leunt namelijk op hun grote hit One Like Day This, met weelderige strijkerspartijen. De song begint vrij bescheiden en klinkt zelfs even als het Nederlandse Moss, maar bij het refrein vliegen de violen erin en gaat Guy Harvey de hoogte in met zijn fluwelen vocalen. Een opvallend opgewekt liedje van Elbow en de voorbode voor het nieuwe album Little Fictions dat volgend jaar verschijnt.

Mister and Mississippi – HAL9000 (single)

Dag en nacht verschil, het oude werk van Mister and Mississippi en deze nieuwe track. We kennen de Nederlandse band immers van dromerige folkliedjes als Meet Me At The Lighthouse en Northern Sky, niet van puntige gitaarliedjes. HAL9000 is dat wel degelijk. Maxime Barlag zingt niet meer met een hoge falsetto, maar dreunt nasale zang over een groovend gitaartapijt. Alsof de band de wortels in Brooklyn heeft, in plaats van de Herman Brood Academie. Lekker eigenwijs liedje, dat belooft wat voor het nieuwe album dat in 2017 verschijnt.

GEMS – Blow Out The Light (single)

Hoe leuk zou het zijn om je nieuwe favoriete band nu te vinden in de Luisterlijst? Hartstikke leuk toch? Maak kennis met GEMS. Dit duo uit Washington heeft precies de hippe sound én de goede liedjes waar je naar op zoek bent. Denk The xx in de blender met Massive Attack en Goldfrapp, instant herkenbare liedjes en een stijlgevoel waar je duizelig van wordt. Het refrein van Blow Out The Light zit na één keer luisteren in je hoofd. Je kunt hem gerust nog duizend keer opzetten, want in deze single van GEMS hoor je telkens weer nieuwe soundeffects, vervormde stemmen of ingenieuze overgangen. Zeker opzetten als je binnenkort een hippe kledingzaak opent.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.