Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 49
08 DEC 2016 • Door Rick van Veluw. • Beeld: SBMG • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 49

De dagen worden nog steeds korter, maar de Luisterlijst blijft even lang. Met deze week een rijk gevulde marktkraam, de bizarste titel van het jaar en Jamaicaanse vibes.

Ab-Soul – DWTW (album)

Ben je bekend met de Black Hippy-crew? Hiphopfans watertanden bij het horen van deze naam: een hiphopsupergroep met Kendrick Lamar, Schoolboy Q, Jay Rock én Ab-Soul. Kendrick en Schoolboy zijn de absolute vaandeldragers van de Black Hippy crew, maar vergeet Ab-Soul niet. Met DWTW claimt hij dezelfde spotlights als zijn vrienden. Eerder dit jaar bewees de Amerikaanse rapper in topvorm te zijn op Danny Brown’s Really Doe; een track waar de concurrentie met Kendrick en Earl Sweatshirt niet mals was. Op tracks als Huey Knew en Braille dendert hij vrolijk door. Nou ja, vrolijk… Ab-Soul schuurt qua sound dichter tegen Schoolboy aan dan tegen Kendrick met zijn naargeestige en kille straatrap.

The Flexican – New Moon (EP)

De beste kramen op de markt zijn die waar je van alles kunt halen. Het liefst een assortiment bestaande uit vintagetruien, tweedehands jassen, hertengeweien en speciaalbier. The Flexican is met New Moon ook van alle markten thuis. Thomas Goethals was lid van hiphopgroep Flinke Namen en zet met Sef al jaren dansvloeren in de fik. Op deze EP doet hij het in zijn uppie en het resultaat is veelkleurig. The Flexican zwenkt van futuristische R&B (I Cruise I Rule) naar poppy house (Glow) en injecteert ook nog funky vibes in deze EP met Good Girl. We hebben twee jaar moeten wachten op nieuwe solomateriaal van The Flexican, maar deze EP is – ondanks maar vier nummers – zeker de moeite waard.

The Coral – Holy Mountain Picnic Massacre Blues (EP)

We hebben al veel bizarre album- en songtitels de revue zien passeren dit jaar, maar The Coral spant de kroon met Holy Mountain Picnic Massacre Blues. Dit is dus muziek die je draait nadat een picknick op een heilige berg is ontaardt in een massamoord? O-ké. Wij kunnen in ieder geval niet om The Coral heen. Als we luisteren naar een nieuwe mix van de track Holy Revelation, beginnen we er iets meer van te snappen. Niet van dat massamoordgedeelte, maar die blues ligt er dik bovenop. The Coral jaagt er in acht minuten een bluestrack door van heb-ik-jou-daar. Een mooi toetje van de Britten nadat dit jaar hun album Distance Inbetween verscheen. 

SBMG – No Mickey Mouse Business (album)

Het wordt muziekjournalisten niet moeilijk gemaakt om het nieuwe album van SBMG te duiden. De achtste track op het nieuwe album van de Amsterdammers heet Dancehall en voor het opnemen van No Mickey Mouse Business vlogen Chivv en Henkie T naar Jamaica om inspiratie op te doen. De dancehall-invloeden liggen er dus behoorlijk dik bovenop, maar SBMG blijft SBMG. De sound van hun gloeiendhete hitsingle Oeh Na Na klinkt nog altijd door in hun muziek. Op No Mickey Mouse Business klinkt SBMG opgefokt, zwoel en aanstekelijk tegelijk. Dat laatste geldt de hele plaat lang: dit is een dancehall/hiphopplaat die zelfs stenen nog in beweging krijgt.

Car Seat Headrest – Drunk Drivers/Killer Whales (single)

Een van de mooiste liedjes van het jaar wordt EINDELIJK uitgebracht op single. Lekker snobistisch statement natuurlijk, maar luister naar Drunk Drivers/Killer Whales en je bent verkocht. Car Seat Headrest is dé indie-act van het jaar met doorbraakalbum Teens of Denial. De 24-jarige Will Toledo bracht al zo’n elf albums uit op Bandcamp voordat hij bij Matador Records tekende en dit debuut uitbracht. Op Drunk Drivers/Killer Whales hoor je hem op z’n best: introspectieve teksten, een prachtige opbouw en een poëtisch statement. ‘We are not a proud race / It’s not a race at all / We’re just trying, / I’m only trying, to get home’. Wij pinken een traantje weg door een overdaad aan melancholie.

Black Oak – The Clearmountain Pause (single)

We denderen door naar het einde van het jaar en je hebt vast behoefte aan rust. Gewoon, er even tussenuit voor de Kerst. Maar je bankrekening vertelt je dat dat een vakantie naar de zon er niet in zit. Gelukkig is er muziek! In het bijzonder de nieuwe single van Black Oak, het monsterverbond van I Am Oak (Thijs Kuijken) en The Black Atlantic (Geert van der Velde). The Clearmountain Pause neemt je mee naar een bergtop, of je nu in de bus zit of achter je bureau studeert. Een prachtig folkliedje dat steeds iets meer aanzwelt, alsof de wind langzaam opsteekt. Je krijgt automatisch een geschilderd vergezicht te zien als je deze track opzet. Na het zeer geslaagde debuutalbum Equinox zit er nog veel meer in voor Black Oak.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.